Το διορισμό του Νίκου Μαντζούφα, στη θέση του διοικητή της νεοσύστατης Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Μαντζούφας, που μέχρι πρότινος τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο του συντονισμού στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς και η παρακολούθηση και ο συντονισμός στην υλοποίηση των προγραμμάτων και έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα.

Κάτι το οποίο ως ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων κατάφερε ιδανικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δουλειά που έγινε και τους «αυτοματισμούς» λειτουργίας όλων των αρμόδιων δομών, στους οποίους συνέβαλε, για τις «στρατηγικές επενδύσεις».

«Ένας νέος κύκλος ανοίγει… Ελπίζω να τιμήσω την εμπιστοσύνη και να συμβάλλω στην ομαδική προσπάθεια και το στοίχημα της επιτυχίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνει σε δήλωση του στον προσωπικό λογαριασμό του στα social media ο κ. Μαντζούφας.

Στον ένα χρόνο περίπου που ο ίδιος είχε την ευθύνη των Ιδιωτικών Επενδύσεων:

  • στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων εγκρίθηκαν και εκδόθηκαν Προεδρικά Διατάγματα, οικοδομικές άδειες και άδειες εγκατάστασης σε 35 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 2,8 δισ.
  • στον τομέα του Αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν σε καθεστώς ενίσχυσης 183 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 950 εκ, εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για 200 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 650 εκ, ενώ σε νέες προκηρύξεις υποβλήθηκαν 2.270 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων 5,4 δισ,

Τα ΣΔΙΤ

Εκεί όμως που πραγματικά ο Νίκος Μαντζούφας διακρίθηκε αποκτώντας και τη διακομματική αναγνώριση ήταν στην καθιέρωση και εξέλιξη των Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έναν τομέα που του ανατέθηκε το 2009 επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου και διατήρησε μέχρι πρότινος.

Μάλιστα ως κορυφαία ίσως αναγνώριση αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα κατετάγη για το 2020 στην 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub (φορέα των G20), ενώ πολλά από τα υλοποιημένα έργα ΣΔΙΤ έχουν λάβει διεθνείς βραβεύσεις και αναγνώριση. Τον τελευταίο χρόνο στον τομέα των ΣΔΙΤ εγκρίθηκαν, δημοπρατούνται και υλοποιούνται 15 έργα ύψους 2,4 δισ.

Η νέα υπηρεσία

Η νέα υπηρεσία θα έχει καθορισμένο αριθμό προσωπικού αλλά και… ημερομηνία λήξης. Συγκεκριμένα το προσωπικό της θα είναι 40 άτομα συν τους άμεσους συνεργάτες του διοικητή (8 άτομα), ενώ ο χρόνος ζωής της είναι μέχρι το Μάρτιο του 2027.

Το who is who

Ο πρώτος διοικητής της νέας αυτοτελούς μονάδας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1973. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα, στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, στην Bank of America, και αργότερα στη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, Grant Thornton ως επικεφαλής του τομέα project finance. Ο ίδιος μιλά αγγλικά και γερμανικά, είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης.