«Φοβού τους Καταριανούς και δώρα φέροντες»; Το αυτί του Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν ιδρώνει από τέτοιες ιδέες. Μόνο ως «Δούρειο Ίππο», όπως σύμφωνα με την Αινειάδα, ο Λαοκόων προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συμπατριώτες του Τρώες να αποφύγουν το δώρο-θανάσιμη παγίδα, δεν αξιολόγησε ο πλανητάρχης την προσφορά των Καταριανών για ένα μεταχειρισμένο 13 ετών μεν, υπερπολυτελές και έτοιμο να εκσυγχρονιστεί με την τελευταία λέξη της στρατιωτικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας Boeing 747, ώστε να αντικαταστήσει προσωρινά ή και μονιμότερα, ένα από τα 2 «κατάκοπα» πλέον από τη συνεχή χρήση προεδρικά αεροσκάφη, που ήδη διανύουν αισίως το 35ο έτος της ηλικίας τους. Χρήση που έχει αυξηθεί επί της δεύτερης θητείας του Τραμπ, καθώς ο ίδιος, πέραν των επίσημων υποχρεώσεών του, έχει μετατρέψει την πεντάωρης διάρκειας πτήση Ουάσιγκτον-Φλόριντα, όπου και το προσφιλές θέρετρο του, σε ταξίδι εβδομαδιαίας, τουλάχιστον, συχνότητας.

Ένα απρόσμενο δώρο, τρέχουσας αξίας 400 εκατ. δολαρίων, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή με τον Τραμπ να δηλώνει πως το αποδέχεται, διότι “μόνο ένας ηλίθιος δεν θα αποδεχόταν”, μια «ευγενική προσφορά» του Σεΐχη του Κατάρ Αλ Θανί. Που λειτούργησε φυσικά ως προπομπός και δημιουργός ακόμα πιο ευμενούς κλίματος για τις συνομιλίες των δυο ανδρών και τα win win οικονομικά και εμπορικά deals πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ακολούθησαν στη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο Εμιράτο, σε συνέχεια εκείνων που πέτυχε ο Τραμπ στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

Και τα οποία συνθέτουν ένα σκηνικό επιεικώς δυσεξήγητο. Εν μέσω της σφοδρής δυσαρέσκειας του Τραμπ για την καθυστέρηση της κατασκευής των 2 νέων Air Force One από τη Boeing και της λύσης του “δώρου” του Αλ Θανί προς τον ίδιο, η -απτόητη- Boeing κερδίζει τη συμφωνία της “αγοράς του αιώνα”, ύψους 200 δισ. δολαρίων, καθώς το Κατάρ θα προμηθευτεί από τον αμερικανικό κολοσσό 160 νέα αεροσκάφη, τη μεγαλύτερη ενιαία παραγγελία στην ιστορία του, υπό τις επευφημίες του πλανητάρχη. Άρα η συμφωνία είναι win win για… τρεις.

Καθυστερήσεις και γκρίνιες

Ο Τραμπ συνδύασε την αποδοχή του «δώρου» με την προσθήκη ότι αισθάνεται απογοητευμένος με τις καθυστερήσεις της Boeing να αντικαταστήσει τα δυο σημερινά αεροσκάφη 747-Β200, που έχουν μετασκευαστεί καταλλήλως ώστε να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου. Έχει περιγράψει την επικρατούσα κατάσταση ως «ένα απόλυτο χάος». Έχει δε παραπονεθεί ότι το Air Force One (AF1) είναι πια ξεπερασμένο, από πλευράς δυνατοτήτων, όσο και ανέσεων, κατώτερο μάλιστα σε σχέση με αεροπλάνα που χρησιμοποιούν ορισμένοι Άραβες ηγέτες.

Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον πλανήτη έχει υπογράψει το 2018 σύμβαση ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, για να προμηθεύσει απευθείας τον Λευκό Οίκο με δύο Boeing 747-8, μάλιστα πριν καν εκπνεύσει η πρώτη θητεία του Τραμπ, το 2020. Αλλά κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους επιτελείς του Αμερικανού Προέδρου, πέραν της θεαματικής υπέρβασης του κόστους κατασκευής και των αναγκαίων μετατροπών, προειδοποίησε ότι αμφότερα δεν θα είναι διαθέσιμα για δύο ή τρία ακόμη χρόνια. Πέρα του ότι ήδη από το 2019 το κόστος της κατασκευής, εξοπλισμών και δοκιμών εκτοξεύθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου στα 5,3 δισ. δολάρια και ο «λογαριασμός» μοιάζει να μην έχει ταβάνι, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών αναβαθμίσεων, κάτι καταστροφικό για την Boeing, καθώς η σύμβαση είναι σταθερού ύψους.
Ο Τραμπ ανέθεσε στον Έλον Μασκ να συνεργαστεί με την Boeing και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν πετύχει κάτι καλύτερο από το να δίδεται ως εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης των αεροσκαφών το 2027. Και τούτο υπό προϋποθέσεις που δεν φαίνονται και τόσο εφικτές. Όμως ο Πρόεδρος είναι ανένδοτος, θέλει ένα νέο αεροπλάνο φέτος.

/ Boeing

Η «αυτοψία» στο αεροδρόμιο του Γουέστ Παλμ Μπιτς

Έτσι η υπόθεση του καταριανού «δώρου», είναι ήδη προχωρημένη. Έχει ξεκινήσει από την επομένη ουσιαστικά της ορκωμοσίας του Τραμπ, αν όχι και νωρίτερα. Ο Τραμπ γνωρίζει «από πρώτο χέρι» το δώρο. Έχει ήδη επισκεφθεί σε ανύποπτο χρόνο, το εν λόγω αεροπλάνο του Κατάρ, που είναι τόσο πολυτελώς διαμορφωμένο ώστε είναι γνωστό ως «Ιπτάμενο Παλάτι», ενώ ήταν σταθμευμένο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα στις 16 του περασμένου Φεβρουαρίου. Γνώρισε από κοντά τις δυνατότητες του, καθώς και τις ανάγκες μετασκευής του. Σήμερα το αεροσκάφος βρίσκεται στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ασυνήθιστη –άνευ προηγουμένουδωρεά, πηγές του Λευκού Οίκου δήλωσαν στο ABC News, ότι η Γενική Εισαγγελέας Παμ Μπόντι και ο κορυφαίος νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Γουόρινγκτον, σε ανάλυσή τους που κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, συμπεραίνουν πως είναι νόμιμη η αποδοχή από το Υπουργείο Άμυνας του καταριανού αεροσκάφους ως δώρο και αργότερα να παραδοθεί στη βιβλιοθήκη Τραμπ. Έτσι δεν παραβιάζονται οι νόμοι κατά της δωροδοκίας ή η απαγόρευση του Συντάγματος για οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο να δέχεται δώρα από οποιονδήποτε Βασιλιά, Πρίγκιπα ή ξένο Κράτος. Για την ακρίβεια, είναι «νομικά επιτρεπτή» η δωρεά του αεροσκάφους εφόσον στη συνέχεια η κυριότητα του μεταβιβαστεί στην προεδρική βιβλιοθήκη του Τραμπ πριν το τέλος της θητείας του.

Κατά την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ, εξάλλου «οποιοδήποτε δώρο δίνεται από ξένη κυβέρνηση γίνεται πάντα αποδεκτό σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες νόμους., ενώ η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ έχει δεσμευτεί για πλήρη διαφάνεια».

Βάσει αυτών λοιπόν, το αεροπλάνο θα μεταβιβαστεί αρχικά στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, που θα το τροποποιήσει ώστε να πληροί τις στρατιωτικές και άλλες προδιαγραφές που απαιτούνται για οποιοδήποτε αεροσκάφος χρησιμοποιείται προς μεταφορά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Και θα μεταφερθεί στο Ίδρυμα Προεδρικής Βιβλιοθήκης Τραμπ, το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2029.

Υπόψη εδώ ότι τα αεροσκάφη Air Force One συνήθως μεταφέρονται από τον κάθε Πρόεδρο στον διάδοχό του. Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, μόνο η προεδρική βιβλιοθήκη του Ρόναλντ Ρίγκαν διαθέτει ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 707, ως Air Force One.

Οι αναγκαίες μετατροπές και αναβαθμίσεις

Ωστόσο, το αεροπλάνο-«δώρο», χάνει πολλή από την αξία του, καθώς για να γίνουν όλες οι απαραίτητες απόρρητες αναβαθμίσεις, από ασφαλείς επικοινωνίες έως την ηλεκτρομαγνητική θωράκισή του, θα απαιτηθούν αφενός τεράστιοι πόροι, αφετέρου πολύς -ίσως και άγνωστος- χρόνος. Μάλιστα, κατά την Washington Post η ολοκλήρωση του project της αναβάθμισης και επομένως η έναρξη της χρήσης του αεροσκάφους πριν ο Τραμπ αποχωρήσει από το αξίωμα τον Ιανουάριο του 2028 θα ήταν αδύνατη.

Μέσα στο αεροσκάφος, εκτός από το διπλό κατάστρωμα, υπάρχουν δύο πλήρη μπάνια, εννέα τουαλέτες, ένα κυρίως υπνοδωμάτιο και ένα επισκεπτών, πολλαπλά σαλόνια και ένα ιδιωτικό γραφείο.

Αλλά τα υπάρχοντα AF1 είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα αμυντικά αντίμετρα, δυνατότητα ανεφοδιασμού εν πτήσει και ασφαλή εξοπλισμό επικοινωνιών. Το αεροπλάνο επομένως, πρέπει ουσιαστικά να διαλυθεί και να επανασυναρμολογηθεί πριν καταστεί κατάλληλο για χρήση. Ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, CEO της AeroDynamic Advisory δήλωσε ότι η μετατροπή του καταριανού αεροσκάφους σε AF1 θα κόστιζε επιεικώς πάνω από 1 δισ. δολάρια και θα διαρκούσε χρόνια. Κάτι στο οποίο συμφωνεί ο Γουίλιαμ Εβανίνα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας επί πρώτης θητείας Τραμπ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ανακαίνιση θα αναλάβει είτε η ίδια η Boeing, είτε η αμυντική βιομηχανία L3Harris, στο Τέξας, με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα, μόλις η κυβέρνηση εγκρίνει τον τρόπο απόκτησης.

/ Wikipedia

Οι αντιδράσεις

Η υπόθεση προκαλεί ωστόσο ισχυρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο. Αν και πρόκειται για μια κίνηση που το Κατάρ έχει επαναλάβει στο παρελθόν και με ηγέτες άλλων χώρων, όπως της Τουρκίας, στον οποίο πρόσφερε ως δώρο ένα τζετ για τις μετακινήσεις του. Αλλά τα αμερικανικά ήθη είναι διαφορετικά.
Το θέμα είναι ότι διχάζει την ρεπουμπλικανική πλευρά. Ο ηγέτης της στη Γερουσία, Τζον Θουν, από τη Νότια Ντακότα, εξέφρασε σκεπτικισμό: «Καταλαβαίνω την απογοήτευσή του (σ.σ. Τραμπ). Έχουν καθυστερήσει πολύ στην παράδοση του επόμενου AF1. Όμως, δεν ξέρω αν αυτή είναι η σωστή λύση ή όχι».

Ένας δε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ, ο podcaster του Daily Wire, Μπεν Σαπίρο, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «αμφιλεγόμενη». «Είναι αυτό καλό για τον Πρόεδρο Τραμπ;» ρώτησε. «Είναι καλό για την ατζέντα του; Είναι καλό για να αποστραγγίσει τον βάλτο και να κάνει πράγματα; Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι». Επίσης, η ακροδεξιά influencer Λόρα Λούμερ δημοσίευσε ότι θα δεχόταν μια σφαίρα» για τον Πρόεδρο, όμως οποιαδήποτε απόφαση να δεχτεί το αεροσκάφος θα ήταν «ένα μεγάλο στίγμα» για την κυβέρνηση.

Οι Δημοκρατικοί ούτε λόγος. Τέσσερις γερουσιαστές στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, οι Μπράιαν Σατς (Χαβάη), Κρις Κουνς (Ντέλαγουερ), Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσεϊ), Κρις Μέρφι (Κονέκτικατ) ανέφεραν από κοινού ότι το σχέδιο «δημιουργεί σαφή σύγκρουση συμφερόντων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα εθνικής ασφάλειας, προσκαλεί ξένη επιρροή και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνησή μας». Ο δε γερουσιαστής Άνταμ Σιφ (Καλιφόρνια), μίλησε για «αυθάδη διαφθορά».

Πρώτα η ασφάλεια

Οι ειδικοί της αεροναυπηγικής αναφέρονται στο Air Force One ως το πιο περίπλοκο αεροσκάφος στον πλανήτη. Προορίζεται να χρησιμεύσει ως ασφαλές κέντρο επικοινωνίας εν πτήσει, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης και του ελέγχου των πυρηνικών όπλων, επιτρέποντας στον Πρόεδρο να εκδίδει εντολές προς στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες σε περίπτωση πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Η ασφάλεια είναι η κύρια ανησυχία όσον αφορά τα προεδρικά ταξίδια. Τα τρέχοντα αεροσκάφη AF1 κατασκευάστηκαν προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανθεκτικά στις επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης και περιλαμβάνουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αντιπυραυλικά αντίμετρα και ένα χειρουργείο εντός του αεροσκάφους. Είναι επίσης εξοπλισμένα με δυνατότητες ανεφοδιασμού αέρος-αέρος για έκτακτες ανάγκες.
Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος ήταν απογοητευμένος από τα προβλήματα επικοινωνίας και διέταξε μαζικές αναβαθμίσεις τεχνολογίας, τις οποίες προχώρησε η Boeing. Πάντα, -εννοείται-, απόρρητες.

Επτά «μυστικά» για τον «ιπτάμενο Λευκό Οίκο»

Το πιο διάσημο αεροσκάφος στον κόσμο είναι ένα τροποποιημένο Boeing 747-200 με σύστημα αυτοάμυνας, στρατιωτικά αερο-ηλεκτρονικά συστήματα και προηγμένες επικοινωνίες που μπορούν να μετατρέψουν το Air Force One σε έναν «ιπτάμενο Λευκό Οίκο». Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συντηρεί τα δύο πανομοιότυπα αεροσκάφη Boeing 747-200B στην Κοινή Βάση Άντριους του Μέριλαντ. Όταν το ένα χρειάζεται συντήρηση, το άλλο είναι σε ετοιμότητα.

Κάθε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει τον εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ ονομάζεται Air Force One. Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε το 1953, όταν μια εμπορική πτήση συνάντησε το αεροσκάφος 8610 της Πολεμικής Αεροπορίας του Προέδρου Αϊζενχάουερ. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μπέρδεψαν τα δύο αεροπλάνα, καθώς αμφότερα έφεραν τον αριθμό «8610» και παραλίγο να υπάρξει σύγκρουση. Έκτοτε, η ονομασία Air Force One τηρείται αυστηρά. Περιθώριο αποτυχίας όταν μεταφέρουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ειδικά στα χειρότερα σενάρια, όπως μια τρομοκρατική επίθεση ή ένας πυρηνικός πόλεμος, δεν υπάρχει. Ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία.

/ Boeing

1. Κορυφαία επικοινωνία
Το Air Force One διαθέτει προηγμένες και ασφαλείς επικοινωνίες αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, δορυφορικές, καθώς και 87 τηλέφωνα με τρία δίκτυα που κυμαίνονται από Άκρως Απόρρητο έως Μη Ασφαλές.
Ο Πρόεδρος μπορεί να διαχειριστεί κυβερνητικές υποθέσεις μέχρι να κατευθύνει την ομοσπονδιακή αντίδραση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η AF1 πρόσθεσε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να απευθύνεται στο Έθνος από τους αιθέρες. Ενόψει των δυο νεών αεροσκαφών, θα διατεθούν 30 εκατομμύρια δολάρια για αναβαθμίσεις για συνδέσεις δεδομένων παγκοσμίως και MR-TCDL που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς μέσω επίγειων, εναέριων και δορυφορικών δικτύων.

2. Εναέριος ανεφοδιασμός
Το αεροσκάφος μήκους 70,71 μέτρων (232 ποδιών) διαθέτει τέσσερις κινητήρες, ο καθένας με 56.700 λίβρες ώσης. Έχει μέγιστη ταχύτητα 630 μίλια/ώρα (0,92 Mach) και μπορεί να πετάξει έως τα 45.100 πόδια. Με εμβέλεια πτήσης 7.800 μιλίων, το AF1 μπορεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα εν πτήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

3. «Ιπτάμενη λιμουζίνα» για VIP’s
Το εσωτερικό των 1.200 τετραγωνικών μέτρων του AF1 περιλαμβάνει αίθουσα συνεδριάσεων/τραπεζαρίας, δωμάτια για τον Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία, και χώρο γραφείων για τα ανώτερα μέλη του προσωπικού. Ένα δεύτερο γραφείο μπορεί να μετατραπεί σε ιατρική εγκατάσταση. Υπάρχουν χώροι εργασίας και ανάπαυσης για το προεδρικό προσωπικό, τους επισκέπτες, τα μέσα ενημέρωσης και τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, και δύο μαγειρεία ικανότητας παροχής 100 γευμάτων. Οι κύριες διαφορές μεταξύ AF1 και του τυπικού Boeing 747 περιλαμβάνουν τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό πλοήγησης, ηλεκτρονικών και επικοινωνιών και την εσωτερική διαμόρφωση και επίπλωση.

4. Άμυνες με παρεμβολείς
Ενώ πολλά από τα αμυντικά συστήματα του είναι αυστηρά απόρρητα, ο σκελετός AF1 είναι σκληρότερος ώστε να αντέχει τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς μιας πυρηνικής έκρηξης. Διαθέτει επίσης πολλαπλά υπέρυθρα αντίμετρα για την ανακατεύθυνση πυραύλων αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος. «Οι παρεμβολείς AN/ALQ-204 Matador εκπέμπουν αλλοιωμένο υπέρυθρο φως που διαταράσσει τους αισθητήρες πυραύλων, έτσι ώστε να χάνουν την επαφή με τη θερμότητα που παράγεται από τους κινητήρες του AF1», σύμφωνα με το Simple Flying.

‍5. Μπους, AF1 και 11 Σεπτεμβρίου
Όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιβιβαζόταν στο AF1 στη Σαρασότα της Φλόριντα, λίγη ώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της 11ης Σεπτεμβρίου, το πρώτο πράγμα που ρώτησε ήταν: «είναι ασφαλείς η γυναίκα μου και τα παιδιά μου;». Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 9:55 π.μ.. Προηγουμένως, υπήρξε μια ψευδής αναφορά για ένα άτομο με πύραυλο Stinger στον διάδρομο, οπότε ο πιλότος έστρεψε το AF1 ανάποδα. Όπως ανέφερε ο σύμβουλος πολιτικής του Μπους, Καρλ Ρόουβ «ο κυβερνήτης Μαρκ Τίλμαν στήριξε το AF1 στην ουρά του, με τη μύτη ψηλά, σαν να ήμασταν σε τρενάκι του λούνα παρκ».
Καθώς το AF1 κατευθυνόταν προς την Ουάσιγκτον, χτυπήθηκε και το Πεντάγωνο. Φοβούμενοι ότι το AF1 ήταν ο επόμενος στόχος, οι άνδρες ασφαλείας έψαξαν για βόμβες, ενώ ο πιλότος πετούσε στα 45.000 πόδια για να αποτρέψει εξωτερικές απειλές. Ο Τίλμαν φοβήθηκε ότι δύο άγνωστα αεροσκάφη που εμφανίστηκαν, ήταν εχθρικά πριν αυτοπροσδιοριστούν. Ευτυχώς όμως, ήταν δύο F-16 που είχαν σπεύσει προς κάλυψη του AF1.

6. Η ορκωμοσία του Τζόνσον
Η πρώτη και μοναδική φορά που ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε τον όρκο του αξιώματός του σε αεροπλάνο, και μάλιστα το ΑF1, συνέβη στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας. Δύο ώρες και οκτώ λεπτά μετά τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Μάλιστα, ο όρκος για πρώτη φορά δόθηκε σε γυναίκα, την Ομοσπονδιακή Δικαστή Σάρα Τ. Χιουζ. Παρευρέθηκαν η Λίντα Τζόνσον, η Τζάκι Κένεντι, χήρα του JFK και αρκετά μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου. Μετά την τελετή, το AF1 κατευθύνθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους κοντά στην Ουάσιγκτον, μεταφέροντας και τη σορό του Τζον Φ. Κένεντι.

Wikipedia

7. Τα αποσυρθέντα
Τα αποσυρθέντα αεροσκάφη Air Force One έχουν μεγάλη ζήτηση. Το SAM 27000, που χρησιμοποιήθηκε από τον Νίξον μέχρι τον Τζορτζ Μπους, αποδόθηκε στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν της Καλιφόρνια. Το Columbine II του Αϊζενχάουερ αποσύρθηκε το 1968 και πουλήθηκε σε ιδιώτη. Του Τρούμαν, μια στρατιωτική έκδοση του Douglas DC-6, αποσύρθηκε στο Εθνικό Μουσείο της USAF στο Ντέιτον του Οχάιο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σηματοδοτούν οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΛΘ

Peter Vesterbacka: Ο «Mighty Eagle» των Angry Birds εξηγεί γιατί είναι τόσο αισιόδοξος για την Ελλάδα (pics)

Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (Coffee Island): Πολλαπλασιάζονται οι «νησίδες καφέ» στην Ινδία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα