Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως τον Mighty Eagle των Angry Birds. Με αυτή την ιδιότητα μπήκε στη λίστα των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων του περιοδικού TIME το 2011.
O Peter Vesterbacka, ένας από τους δημιουργούς των πιο διάσημων πουλιών του κόσμου και πρώην επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Rovio Mobile που τα δημιούργησε, είναι σήμερα από τους πιο δραστήριους επενδυτές και μέντορες του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Με αυτή την ιδιότητα βρέθηκε στην Αθήνα για το φεστιβάλ καινοτομίας και startup Παναθήναια 2025, στην οργάνωση του οποίου είχε καθοριστική συμβολή, αντλώντας από την εμπειρία του στο στήσιμο του Slush. To Slush είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ startup και τεχνολογίας στην Ευρώπη, που φέρνει κάθε χρόνο στη Φινλανδία χιλιάδες επιχειρηματίες, ερευνητές και επενδυτές.
O Peter Vesterbacka, που ξεκίνησε το Slush το 2008, πιστεύει ότι τα Παναθήναια μπορούν να εξελιχθούν σε καταλύτη μετάλλαξης της ελληνικής οικονομίας- όπως συνέβη και στη Φινλανδία με το Slush.
Σήμερα, η Φινλανδία -με τα λιγότερο από 6 εκατομμύρια κατοίκους και την κληρονομιά της Νokia- μετρά 12 μονόκερους (εκ των οποίων η πιο γνωστή στην Ελλάδα Wolt) και εκατοντάδες startup, ενώ το 2024 σήκωσε σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ για τις startup της.

«Η Ελλάδα μοιάζει πολύ με τη Φινλανδία πριν ξεκινήσουμε το Slush»
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney, ο Vesterbacka τόνισε ότι το σημαντικό είναι να δίνονται τα ηνία στους νέους.
Είστε πρότυπο για πολλούς νέους ανθρώπους, και προφανώς η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τι θα λέγατε λοιπόν σε νέους ανθρώπους που ξεκινούν τη δημιουργία startup σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το οικοσύστημα δεν είναι ακόμη πολύ ώριμο και η πρόσβαση σε κεφάλαια δεν είναι εύκολη;
«Νομίζω ότι η Ελλάδα μοιάζει πολύ με τη Φινλανδία πριν ξεκινήσουμε το Slush. Ξεκινήσαμε το Slush επειδή έπρεπε να αλλάξουμε τη νοοτροπία, όχι μόνο του οικοσυστήματος των startup, αλλά ολόκληρου του έθνους. Και αυτό ουσιαστικά κάναμε.
Στο Slush πέρυσι προσελκύσαμε επενδυτές με επιχειρηματικά κεφάλαια που ανέρχονται σε πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρηματικών κεφαλαίων οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε στον πλανήτη.
Το φεστιβάλ είναι αρκετά μαζικό και όλο διευθύνεται από νέους ανθρώπους, είχαμε 600 νέους ανθρώπους από περισσότερες από 60 χώρες πέρυσι, αυτοί το κάνουν να συμβεί.
Και αυτό που συμβαίνει στα Παναθήναια είναι ότι βάζουμε νέους ανθρώπους επικεφαλής. Αυτοί είναι υπεύθυνοι. Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους να αλλάξουν τον κόσμο και να αλλάξουν την Ελλάδα.
Αυτό, λοιπόν, που θα έλεγα σε όλους εδώ στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα σε 5- 10 χρόνια από τώρα θα είναι πολύ διαφορετική. Θα έχετε ένα καταπληκτικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και εκπληκτικό αριθμό ιστοριών επιτυχίας που προέρχονται από την Ελλάδα, χτισμένες από Έλληνες ιδρυτές, Έλληνες ιδρυτές που είναι ήδη εδώ ή -αργότερα- Έλληνες ιδρυτές που δεν βρίσκονται ακόμα στην χώρα.»
Τι σας κάνει τόσο αισιόδοξο για την Ελλάδα;
«Απλά ξέρω πώς εξελίσσεται αυτή η ταινία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όταν εμπιστευόμαστε τους νέους ανθρώπους, όταν βάζουμε νέους ανθρώπους επικεφαλής, τότε συμβαίνουν φανταστικά πράγματα.
Στην Ελλάδα, περάσατε πολύ δύσκολες στιγμές, τώρα έχετε ξεπεράσει την κρίση. Πάντα, όταν περνάς αυτές οι εμπειρίες -που μοιάζουν με εμπειρίες σχεδόν θανάτου-, σε κάνουν πιο δυνατό και στη συνέχεια αρχίζεις να χτίζεις και να δημιουργείς.»

Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει μια μεταμορφωτική διαδικασία στην Ελλάδα;
«Ναι. Αυτό που βλέπουμε στα Παναθήναια είναι ότι υπάρχει τόσος ενθουσιασμός.
Η σημασία εκδηλώσεων όπως το Slush -και τώρα τα Παναθήναια- είναι ότι αυτό το πάθος και η ορμή είναι πολύ μεταδοτικά. Βλέπεις ότι υπάρχουν και άλλοι τρελοί άνθρωποι και δεν είσαι ο μόνος και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Έρχονται πολλοί επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων, πολλοί ιδρυτές και μοιράζεσαι, μαθαίνεις και μετά βγαίνεις εκεί έξω και χτίζεις καταπληκτικά πράγματα, καταπληκτικές εταιρείες.
Τις απαρχές από κάτι ανάλογο βλέπουμε στα Παναθήναια. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι καθοριστικές στο να φέρνουν όλο το οικοσύστημα κοντά, να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και στη συνέχεια να μοιράζονται την ίδια αποστολή και όραμα για το μέλλον της Ελλάδας.»
Δεδομένης της εμπειρίας σας με τo Slush, τι θα προτείνατε στους διοργανωτές των Παναθηναίων, ώστε να γίνει μεγαλύτερο και ισχυρότερο το επόμενο φεστιβάλ;
«Νομίζω ότι είναι ήδη σαν μια ασταμάτητη δύναμη. Οι νέοι κάνουν την αλλαγή και εμείς, ως λίγο μεγαλύτεροι, πρέπει να τους στηρίξουμε, να βοηθήσουμε, να τους καθοδηγήσουμε. Δεν χρειάζεται να τα μαθαίνεις όλα κάνοντας τα δικά σου λάθη- μπορείς να μάθεις από τα λάθη των άλλων!
Επίσης, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο την Ελλάδα ή μόνο τη Φινλανδία. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε η Ευρώπη και η Ευρώπη, στον σημερινό τρελό κόσμο που ζούμε, είναι η τελευταία ελπίδα του ελεύθερου κόσμου. Είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου, να ζούμε σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές αξίες. Είναι τόσο σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό.
Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία τώρα που οι Αμερικανοί φίλοι μας εγκαταλείπουν πολλές από αυτές τις αξίες, να προσελκύσουμε τους καλύτερους επιχειρηματίες από την Αμερική, την Ασία, από όλο τον πλανήτη.»
Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη;
«Απόλυτα. Η Ευρώπη έχει ήδη κερδίσει. Είμαστε σε πολύ καλύτερη πορεία σε σχέση με την αύξηση των επιχειρηματικών κεφαλαίων, την αύξηση του αριθμού των νεοφυών επιχειρήσεων. Τώρα απλά πρέπει να τις ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε αυτή την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα παίζει το ρόλο της στην ενίσχυση της Ευρώπης και δεν μιλάω μόνο για τη στρατιωτική πλευρά των πραγμάτων. Έρχομαι από τη Φινλανδία, όπου έχουμε 1.300 χιλιόμετρα σύνορα με το «κακό». Η Ευρώπη πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να είμαστε σε θέση να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και πρέπει να οικοδομήσουμε αυτή τη δύναμη. Φυσικά η Ευρώπη, η ΕΕ, είμαστε πολύ ισχυρότεροι από ό,τι μπορεί να είναι ποτέ η Ρωσία.
Πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας και μέρος αυτού είναι να οικοδομήσουμε την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να αναλάβει το ρόλο του. Το κάνουμε αυτό στη Φινλανδία, η Ελλάδα το κάνει, η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να το κάνει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουν το καθήκον τους όχι μόνο η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και εμείς, οι λίγο μικρότερες χώρες. »
Τα Παναθήναια 2025 παρακολούθησαν συνολικά περίπου 3.500 άτομα, από 44 χώρες. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν πάνω από 150 ομιλητές, 600 Έλληνες και ξένοι επενδυτές και πάνω από 1.300 startuppers. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.000 συναντήσεις, 34 side events σε όλη την Αθήνα με την βοήθεια 150 εθελοντών.
Διαβάστε ακόμη
Κρατικά φέσια 3,6 δισ. ευρώ πιέζουν τη ρευστότητα στην αγορά
Μύκονος: Δύο ξεχωριστές «επώνυμες» βίλες οδεύουν προς το σφυρί (pics)
Τι σηματοδοτούν οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΛΘ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα