Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από τα μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα του Ομίλου Κοπελούζου στον τομέα των ΑΠΕ και τα πρότζεκτ των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων διατηρώντας παράλληλα σημαντικό προβάδισμα στα υπεράκτια αιολικά. «Παρά τις προσωρινές αναταράξεις που δημιούργησαν η κρίση και οι αυξήσεις του κόστους της πρώτης ύλης, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι σήμερα η ταχύτερη αναπτυσσόμενη πράσινη τεχνολογία στον κόσμο», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα των ΑΠΕ του Ομίλου, Ιωάννης Καρύδας.

Είναι σημαντικό, όπως τονίζει, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ωρίμανση των επενδύσεων αποκομίζοντας ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη από την υλοποίησή τους.

Ο Ομιλος Κοπελούζου ενδιαφέρεται να επενδύσει στη νέα τεχνολογία καθαρής ενέργειας με θαλάσσια αιολικά πάρκα, σταθερής έδρασης αλλά και στα πλωτά με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχει καθορίσει η κυβέρνηση. Σήμερα, ο Ομιλος αναπτύσσει έργα ΑΠΕ, συμβατικής (χερσαίους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς) αλλά και νέας τεχνολογίας, υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς, ενώ λόγω της ανάγκης χρήσης του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου δρομολογεί και την κατασκευή μιας νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, με δυνατότητα λειτουργίας με υδρογόνο σε ποσοστό έως 70% και 30% φυσικό αέριο.

Παράλληλα, εμπλουτίζεται το ήδη σημαντικό χαρτοφυλάκιο Βεβαιώσεων Παραγωγής Μονάδων Αποθήκευσης με μπαταρίες και στοχεύει στην επενδυτική του παρουσία και σε αυτή την αγορά, της οποίας η ταχύτατη ανάπτυξη είναι ουσιαστική προϋπόθεση για τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων ΑΠΕ που σήμερα διεκδικούν κομμάτι του ηλεκτρικού χώρου στο ελληνικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, δεδομένης και της αναμενόμενης μείωσης του κόστους τους, αλλά και της διάθεσης της ελληνικής Πολιτείας να στηριχθούν οικονομικά, θα πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια για περισσότερη, προς κατανάλωση, πράσινη ενέργεια. Και αυτό καθώς οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν εξισορρόπηση μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αποτελώντας το απαραίτητο εκείνο εργαλείο για την περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ και την αποσυμφόρηση κορεσμένων δικτύων.

Πέρα όμως από την ισχυρή παρουσία σε νέα έργα ΑΠΕ, ο Ομιλος Κοπελούζου -παρών τα τελευταία 27 χρόνια σε μεγάλης εμβέλειας και στρατηγικής σημασίας έργα- επιταχύνει τα βήματα για την ωρίμανση του GREGY Green Energy Interconnector, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Το έργο, που θα μεταφέρει 3.000 MW 100% καθαρή πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και μέσω της χώρας μας στην Ευρώπη, θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 2023 η εταιρεία πέτυχε τη συμπερίληψη του GREGY στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελεί το ξεκίνημα της επόμενης σημαντικής φάσης του έργου που περιλαμβάνει την εκπόνηση των οριστικών μελετών (τεχνικών, χρηματοοικονομικών, περιβαλλοντικών, απεικόνισης του βυθού κ.ά.), οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Ο ρόλος των διεθνών διασυνδέσεων είναι κομβικής σημασίας, καθώς μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Οπως δηλώνει ο επικεφαλής ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου, ο πυλώνας της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης βασίζεται στον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών συστημάτων και την τροφοδότησή τους με καθαρή πράσινη ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.
Ωστόσο, χωρίς έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος, οι οποίες έχουν δυνατότητα εξαγωγών επαρκών ποσοτήτων καθαρής ενέργειας, λόγω επάρκειας παραγωγής καθαρής ενέργειας, πολύ υψηλού δυναμικού ΑΠΕ και ύπαρξης μεγάλων αναξιοποίητων εκτάσεων γης, η μετάβαση στην καθαρή πράσινη ενέργεια θα καθυστερήσει.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το ΥΠΕΝ για τη βελτίωση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ο κ. Καρύδας επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικές ενέργειες και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Η αγορά όμως, όπως και οι ανάγκες, αλλάζει και αναμφισβήτητα, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται περισσότερες θεσμικές παρεμβάσεις με σκοπό την επίτευξη αυξημένης διείσδυσης έργων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν αναφέρει τη διαμόρφωση ενός σαφούς και απλοποιημένου θεσμικού πλαισίου, με έμφαση στις ΑΠΕ, καθώς και μείωση της γραφειοκρατίας διαμέσου της ανάπτυξης ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών πλατφορμών που σχετίζονται με περιβαλλοντικές πληροφορίες, χρήσεις γης κ.ά.

Η εξασφάλιση σταθερότητας στο κανονιστικό πλαίσιο και η γρήγορη θεσμοθέτηση ειδικών και τοπικών χωροταξικών πλαισίων θα διαδραματίσουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Ό,τι αφήνει η ενέργεια το… τραβάει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Αναλυτές: To ράλι των αμερικανικών κατασκευαστικών θα συνεχιστεί και το 2024 (γράφημα)

Αυτό είναι το παλάτι των 86 εκατομμυρίων ευρώ στο Λονδίνο που διεκδικούν τρεις Έλληνες εφοπλιστές (pics, vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ