Η προσαρμογή στα δεδομένα κάθε εποχής αποτελεί πάντα προϋπόθεση ώστε μια εταιρεία να συνεχίζει την πορεία της μέσα στον χρόνο. Για την ιστορική και συνάμα πολύπαθη Βιοσώλ, την εταιρεία που συνέδεσε το όνομα της με τις σκαλωσιές και τα συστήματα ύδρευσης και κλιματισμού στις δεκαετίες του οικοδομικού οργασμού της χώρας, η προσαρμογή μέσα στη χαμένη δεκαετία έγινε με πολύ «αίμα», κόπο, αγωνίες και διαρκή ερωτήματα για την επιτυχία της. Κάτι παραπάνω από δέκα τρικυμιώδη χρόνια μετά, η Unibios Συμμετοχών Α.Ε., όπως λέγεται από το 2008, πλέον έχει μετασχηματιστεί, έχοντας σχεδόν μηδενίσει τις δραστηριότητες για τις οποίες είχε γίνει διάσημη στην ελληνική αγορά και στρέφοντας την κύρια δραστηριότητά της σε έναν χώρο με αρκετές προοπτικές παρά τα προβλήματά του: τα συστήματα επεξεργασίας, διαχείρισης και ανακύκλωσης νερού. Κάτι που κάνει μέσω της θυγατρικής της, Watera Hellas, την οποία είχε απορροφήσει προ δεκαετίας ως Κάλλιγκαν Ελλάς ΑΒΕΕ, όταν οι μεγαλομέτοχοί τους Αντώνης Σβορώνος και Ορφέας Μαυρίκιος, αντίστοιχα, έδιναν τα χέρια σε ένα deal ανταλλαγής μετοχών που υποσχόταν πολλά για το νέο σχήμα.

Μόνο που οι υποσχέσεις εκείνες με την έναρξη της κρίσης και την κατακόρυφη βουτιά κάθε οικοδομικής δραστηριότητας ή επενδυτικού έργου διαψεύστηκαν, με αποτέλεσμα η Unibios να παλεύει να παραμείνει στην επιφάνεια, προσπαθώντας να στηριχτεί στη νέα δραστηριότητα που εκπροσωπούσε και γνωρίζει καλύτερα ο κ. Μαυρίκιος, το νερό.

Και τελικά τα κατάφερε, φτάνοντας έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια όχι μόνο να σταθεροποιηθεί αλλά το 2019 να επιστρέψει σε κερδοφορία, έχοντας ολοκληρώσει και μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 3,7 εκατ. ευρώ.

«Ηταν μια περίοδος δύσκολη. Καταφέραμε όμως να ολοκληρώσουμε την οργανωτική αναδιάρθρωση διακόπτοντας τις ζημιογόνες δραστηριότητες και ενισχύοντας τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της παραγωγικής λειτουργίας του κλάδου της επεξεργασίας νερού», λέει στο «business stories» ο κ. Μαυρίκιος που διατηρεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τόσο στη Watera Hellas όσο και στη Unibios. «Και πλέον το στρατηγικό μας σχέδιο έχει στηθεί πάνω σε δύο άξονες. Αφενός στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και λύσεις και αφετέρου στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου», συμπληρώνει.

Παρά την αισιοδοξία του για την πορεία της εταιρείας, μετά τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, δεν παύει να ανησυχεί για τις συνέπειες που προκαλεί το disrupt του κορωνοϊού. Οπως παραδέχεται, οι πωλήσεις στο οκτάμηνο σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες. «Τα έργα που είχαν κλειστεί προχωράνε και τα παραδίδουμε, όμως αφενός υπάρχουν καθυστερήσεις σε νέα έργα, αφού πολλά επενδυτικά σχέδια εταιρειών έχουν πάει προς τα πίσω, ενώ και το κομμάτι του service και των υπηρεσιών μετά την πώληση, που αποτελεί σημαντικό μέρος των πωλήσεων που κάνει η Watera Hellas, είχαν κάθετη πτώση», σημειώνει. Και εξηγεί: «Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν άνοιξαν καν φέτος, οπότε τεχνική συντήρηση δεν χρειάστηκαν. Επειτα έχουμε και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις σε δημοτικά ή έργα του Δημοσίου, κυρίως έργα αφαλάτωσης, όπου ενώ είμαστε μειοδότες στους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν, καθυστερούν οι συμβάσεις. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια έχουμε και τις επιταγές που η εξόφλησή τους έχει πάρει προς τα πίσω».

Οχι βέβαια πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δέχεται πιέσεις η εταιρεία είναι οι ίδιες προ δέκα ετών… «Για τον μετασχηματισμό μας έγιναν δομικές παρεμβάσεις παντού, στις υποδομές μας, στην οργάνωση, ακόμα και στον εμπορικό μας τομέα καταφέρνοντας να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας τόσο στο εσωτερικό, όπου κατέχουμε δεσπόζουσα θέση, όσο και στο εξωτερικό κλείνοντας κάποιες σημαντικές δουλειές», σημειώνει ο κ. Μαυρίκιος. «Οπότε δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός. Εχουμε τις βάσεις να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με πιο απλές κινήσεις. Ηδη προσπαθούμε να περιορίσουμε τα έξοδά μας», σημειώνει. Ακόμα και οι πωλήσεις της εταιρείας γίνονται με ισόρροπο τρόπο προκειμένου να μην υπάρχει τεράστια έκθεση σε κάποιον τομέα, όπως εξηγεί. Ετσι σήμερα η συνεισφορά στον κύκλο εργασιών έργων στον ενεργειακό τομέα για την επεξεργασία ή ανακύκλωση νερού, στη βιομηχανία, τα ξενοδοχεία αλλά και των δημόσιων και δημοτικών έργων είναι περίπου ισοσκελισμένη. Και φυσικά το after sales, που φρόντισε να ενισχύσει ως φιλοσοφία ο κ. Μαυρίκιος, σημαίνον στέλεχος της Toyota Hellas τη δεκαετία του ’90, έχει το δικό του κομμάτι.

Ο ίδιος πάντως αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ζυμώσεις στην εταιρεία για επέκταση και σε άλλα έργα γύρω από την κυκλική οικονομία. «Θα μπορούσε να είναι το κομμάτι της ανακύκλωσης ή της διαχείρισης απορριμάτων, όχι όμως έτσι όπως γίνεται αλλά πιο στοχευμένα. Ισως, π.χ., στη διαχείριση των πιο δύσκολων αποβλήτων. Επίσης σε τομείς όπως ο καθαρισμός του αέρα. Οπως μιλάμε σήμερα για την ποιότητα του νερού, έτσι ως Unibios να μιλήσουμε και για την ποιότητα του αέρα», λέει ο κ. Μαυρίκιος. «Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή της χρονιάς αλλάξαμε και το λογότυπό μας προτάσσοντας το μότο “αειφορία στην πράξη”», σημειώνει.

Τεχνογνωσία

«Γενικά η φιλοσοφία και το σχέδιό μας είναι να συμβάλουμε αλλά και να επωφεληθούμε από την κυκλική οικονομία», λέει υπογραμμίζοντας ότι οι δραστηριότητες στη χώρα μας με μεγάλες προοπτικές δεν είναι οι εντάσεως κεφαλαίου ή εργασίας, αλλά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι εντάσεως τεχνογνωσίας».

Και στις δύο παραγωγικές βάσεις της εταιρείας, στα Ανω Λιόσια αλλά και στη ΒΙ.ΠΕ. στον Βόλο, όπου κατασκευάζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός, παράγεται τεχνογνωσία γύρω από το νερό που σήμερα μπορεί και είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό. «Ξεκινάμε με βασικά κομμάτια που προμηθευόμαστε από μεγάλες εταιρείες και αρχίζουμε να χτίζουμε τον εξοπλισμό και τη δικτύωση, διασφαλίζοντας σημαντικό βαθμό προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, δεν μοιράζουμε τη δουλειά σε υπεργολάβους, ώστε να ελέγχουμε την ποιότητα, τον χρόνο παράδοσης και φυσικά για να παράγουμε όσο το δυνατόν περισσότερη προστιθέμενη αξία», σημειώνει.

Η Watera, εκτός από την Ελλάδα, έχει θυγατρικές σε Βουλγαρία, Τσεχία και Ιταλία. «Είμαστε το Value For Money σήμερα στην Ευρώπη. Δημιουργούμε τον εξοπλισμό και την υποδομή παραδίδοντας ποιοτικά έργα εφάμιλλα των γερμανικών εταιρειών σε τιμές 25% πιο κάτω από αυτές. Επομένως, υπάρχει μεγάλο πεδίο και περιθώριο, ιδίως σε ό,τι αφορά αγορές όπως η ιταλική και η ισπανική», λέει ο κ. Μαυρίκιος. «Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πάντα το αντίβαρο του “ρίσκου χώρας” που μας κόστισε μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι είχαμε στήσει την εταιρική ομπρέλα της Watera ως holding με έδρα το Λουξεμβούργο. Αυτό ευελπιστώ ότι θα αλλάξει», προσθέτει.

Από τα 8,4 εκατ. ευρώ των πωλήσεων της Unibios που έγιναν το 2019, περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ αφορούσε έργα στο εξωτερικό. Κάτι που ο κ. Μαυρίκιος θέλει να ενισχύσει. «Ο στόχος φυσικά είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη δεσπόζουσα θέση που έχουμε στην Ελλάδα και παράλληλα να διευρύνουμε την παρουσία μας σε νέες γεωγραφικές περιοχές με έργα υψηλότερων απαιτήσεων και καλύτερων τιμολογήσεων», διευκρινίζει.

Εξάλλου, όπως εξηγεί, η Watera Hellas έχει κάνει σημαντικά βήματα στο εξωτερικό ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη για την ποιοτική δουλειά και την έγκαιρη παράδοση. «Αυτό με μεγάλη προσπάθεια το εδραιώσαμε. Ηρθε βέβαια η έκρηξη της πανδημίας και κάναμε κοιλιά. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι θα το κεφαλαιοποιήσουμε αργότερα», σημειώνει ο κ. Μαυρίκιος.

Στην εσωτερική αγορά πάλι ίσως αποδειχθεί κλειδί για την αγορά η εκφρασθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να κατευθύνει ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ σε υποδομές και δράσεις γύρω από την κυκλική οικονομία. «Φυσικά και θα βοηθήσει μια τέτοια εξέλιξη», λέει. «Γενικά μια μελλοντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων μπορεί να μας ευνοήσει στον βαθμό που θα κατευθυνθούν κονδύλια στην αναβάθμιση των υποδομών που σχετίζονται με το πόσιμο νερό», προσθέτει ο κ. Μαυρίκιος. «Αλλά και μία πυροδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε, είτε αφορά βιομηχανικά και ενεργειακά έργα είτε ξενοδοχειακά, στα οποία προσφέρουμε λύσεις, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά», σημειώνει. «Οπως και να έχει, νομίζω ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε γι’ αυτά. Δυστυχώς είμαστε σε μια κατάσταση όπου η χώρα θα απολέσει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της και το σίγουρο είναι ότι δεν θα αντέξει να περάσει του χρόνου αντίστοιχο καλοκαίρι με το φετινό. Επομένως, είναι απαραίτητο να αρθούν αγκυλώσεις που υπάρχουν και οδηγούν γενικά σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση διαγωνισμών για νέα έργα και παράλληλα να υπάρξει εθνική στόχευση που θα δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα», τονίζει.