Αποτελεί αξίωμα όχι μόνο της Φυσικής αλλά και της ίδιας της ζωής ότι όσο πιο ψηλά ανέβεις, τόσο πιο βροντώδης θα είναι η πτώση όταν αρχίσει η «κάθοδος». Αυτό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Πετζετάκις, της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής που έφτασε στην εποχή της τόσο ψηλά όσο καμία άλλη ελληνική εταιρεία για να ακολουθήσει μια ολισθηρή και μακρά κατάρρευση. Η οποία διαρκεί μέχρι τώρα αφού ακόμη βγαίνουν στο σφυρί κάποια από τα «ιμάτιά» της.

Το νέο σφυρί

Έτσι, για τις 26 Απριλίου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός για οικόπεδο στην Κρήτη. Ειδικότερα αφορά ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως 6.338,53 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Βουτών, του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και επί του επαρχιακού δρόμου Ηρακλείου – Μοιρών στη θέση «Ανατολικά ή Μέσα Κάμπος».

Το εν λόγω αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, είναι άρτιο και κατά κανόνα οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, ενώ διαθέτει πρόσοψη επί της Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Αγίων Δέκα. Αποτελούσε μάλιστα τμήμα μεγαλύτερου ακινήτου συνολικής εκτάσεως 43.083,61 τ.μ. το οποίο κατατμήθηκε σε άρτιες ιδιοκτησίες το1996.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο βγαίνει στο σφυρί. Αντίθετα, έχουν προηγηθεί κι άλλες προσπάθειες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ειδικότερα, ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 26 Ιουλίου 2017, ο οποίος ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Στη συνέχεια ορίστηκε η διεξαγωγή νέου πλειστηριασμού στις 15 Νοεμβρίου 2017, ο οποίος δεν διενεργήθηκε λόγω αποχής των Συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους. Μετά ορίστηκε νέος για τις 28 Μαρτίου 2018, ωστόσο και αυτός δεν διενεργήθηκε για τυπικούς λόγους. Το επόμενο σφυρί χτύπησε στις 26 Ιουλίου 2023 με τιμή εκκίνησης 602.000 ευρώ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Για τον πλειστηριασμό της 26ης Απριλίου η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στο ποσό των 391.300 ευρώ.

Η διαδικασία στρέφεται κατά της «Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών και Ελαστικού Αριστόβουλος Γ. Πετζετάκις Α.Ε.», με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα «ενεργούσα εν προκειμένω με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 28-01-2008 ομολογιακού δανείου αναχρηματοδότησης του Ν. 3156/2003», όπως αναφέρεται.

Από τα χαμηλά, στα ψηλά και στην πτώση

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στον θλιβερό επίλογο της ένδοξης πορείας της Πετζετάκις, που υπήρξε βιομηχανία-πρότυπο με παγκόσμια εμβέλεια.

Ήταν το προσωπικό δημιούργημα του Αριστόβουλου Πετζετάκι, ενός ανθρώπου που μέσα από την εφευρετικότητα και τις πατέντες του άνοιξε για την εταιρεία του τους ορίζοντες των διεθνών αγορών, ενώ είχε χαρακτηριστεί από διεθνή έντυπα, όπως το Time και οι Financial Times, ως «εφευρέτης πρώτης γραμμής».

Ξεκίνησε από μια μικρή βιοτεχνία κατασκευής ελαστικών εξαρτημάτων, που διατηρούσε ο πατέρας του στο Μοσχάτο. Έχοντας σπουδάσει χημικός μηχανικός και με τη διορατικότητα που τον διέκρινε, τη μετέτρεψε σε έναν βιομηχανικό όμιλο, για τον οποίο μιλούσαν σε όλο τον πλανήτη.

Σε ηλικία μόλις 37 ετών απολάμβανε ήδη τη δόξα της διεθνούς αναγνώρισης, με βασικό «όπλο» της επιτυχίας του τη δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα Heliflex, αλλά και της μηχανής και των καλουπιών για την παραγωγή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο σωλήνας Heliflex αντικατέστησε αμέσως τον σωλήνα ruber που κυριαρχούσε στην ύδρευση, την άρδευση και τη γεωργία. Ο Αριστόβουλος Πετζετάκις άρχισε να κατοχυρώνει διεθνείς πατέντες, οι οποίες αργότερα εκχωρήθηκαν σε κολοσσούς όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop κ.ά. Στο απόγειό της η Πετζετάκις διέθετε θυγατρικές σε 22 χώρες, με έμφαση στη M. Aνατολή και την Aφρική, ενώ παράλληλα έδινε το δικαίωμα χρήσης των πατεντών σε βιομηχανικούς κολοσσούς της εποχής, έναντι υψηλών royalties.

Tο 1968 ήρθε άλλη μια «χρυσή» πατέντα για τους σωλήνες αποχέτευσης, που έφερε εκατομμύρια στα ταμεία της εταιρείας. Αυτή η θριαμβευτική πορεία συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Εκείνη τη χρονιά ο αιφνίδιος θάνατος του Aριστόβουλου Πετζετάκι, σε ηλικία μόλις 50 χρόνων, από καρδιακό επεισόδιο, ήταν το καθοριστικό γεγονός που έφερε την «αρχή του τέλους». Επιβεβαιώνοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, τον κυρίαρχο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το πρόσωπο στην Ιστορία.

Εκείνη την εποχή ο φυσικός του διάδοχος, ο γιος του Γιώργος, ήταν ακόμη ανήλικος. Έτσι ανέλαβε τα ηνία το 1986, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και μόλις είχε «πατήσει» τα 23 χρόνια.

Στο μεταξύ όμως, είχαν μεσολαβήσει 13 καθοριστικά χρόνια όπου τη διοίκηση και το «ταμείο» της εταιρείας είχαν καταλάβει συγγενείς, σύμβουλοι και «επενδυτικά κεφάλαια» που δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Διαδοχικές εξαγορές, επεκτάσεις χωρίς στρατηγική και σπατάλες, έριξαν την εταιρεία στα βράχια…

Όταν πήρε τα ηνία ο Γ. Πετζετάκις το «σκάφος» ήταν ήδη σχεδόν ναυαγισμένο καθώς πέραν όλων των άλλων, είχαν λήξει και οι πατέντες.

Για να καλυφθούν τα υπέρογκα χρέη, που στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί, αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό σπίτι στο Kεφαλάρι, ένα ακόμη σπίτι στη Φλόριντα και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση, καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (71 εκατ.), ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (154 εκατ.), το ίδιο και οι συσσωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις (229 εκατ.).

Παράλληλα, οι 11 παραγωγικές μονάδες και το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων του ομίλου σε Eυρώπη, Aμερική και Mέση Aνατολή χάθηκαν εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού από ασιατικές εταιρείες, αλλά και των αστάθμητων παραγόντων που εκείνη την εποχή κλόνιζαν τη διεθνή οικονομία.

Tον Νοέμβριο του 2011 έσκαγε σαν «βόμβα» η είδηση της σύλληψης του Γ. Πετζετάκι για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό μαζί με την Ιταλίδα σύζυγό του, Γκαμπριέλα.

Η πτώχευση και οι πλειστηριασμοί

O όμιλος κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί οι μονάδες και όποια άλλα περιουσιακά στοιχεία του.

Ορισμένα από αυτά, όπως το εργοστάσιο στη Θήβα, άλλαξαν χέρια μετά από πολυετείς προσπάθειες. Συγκεκριμένα, το κεντρικό εργοστάσιο της Πετζετάκις στον Eλαιώνα Bοιωτίας, – σύμβολο εξωστρέφειας για δεκαετίες, αλλά και σύμβολο της αποβιομηχάνισης της χώρας στη συνέχεια-, συνολικής έκτασης 246 στρεμμάτων, με βιομηχανικό συγκρότημα επιφάνειας 47.779,40 τ.μ., μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, άλλαξε χέρια στις 14 Οκτωβρίου 2022.

Το συγκρότημα βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 7.360.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με 500 ευρώ παραπάνω, στα 7.360.500 ευρώ.

Επισπεύδουσα ήταν η Εθνική Τράπεζα, που χρόνια προσπαθούσε να το πουλήσει, αρχικά για 15 εκατ. ευρώ, μετά για 12 εκατ., στη συνέχεια για 9,26 εκατ. ευρώ και τελικά στα 7,36 εκατ. ευρώ.

Στα τελευταία που βγήκαν στο σφυρί ήταν και το διαμέρισμα στην Άνω Βούλα, το οποίο δηλωνόταν ως κατοικία του Γ. Πετζετάκι.

Βρίσκεται, ειδικότερα, στη θέση Άγιος Νικόλαος, στη διασταύρωση των οδών Ηλίου (πρώην Ακτής), αρ. 29 και Κέρκυρας (Ιφιγενείας) και πρόκειται για διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου, επιφάνειας 220 τ.μ., που αποτελείται από τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, W.C. ξένων, διάδρομο κ.α.

Η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό που έγινε στις 7 Ιουνίου 2023 είχε οριστεί στα 1.232.000 ευρώ, αλλά το ακίνητο έπιασε υπερδιπλάσια τιμή, καθώς κατακυρώθηκε στα 2.875.320 ευρώ. Μαζί και μια θέση στάθμευσης υπογείου εμβαδού 11 τ.μ., που ξεκίνησε από τις 37.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 58.765 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη      

Πρεσβυωπία: Με πόσα δισ. δολ. επιβαρύνει κάθε χρόνο την παγκόσμια οικονομία (tweet)

Τα μέτρα που προσγειώνουν ενοίκια και τιμές στα σπίτια   

Ντάνιελ Γκρος (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής): Ο «ενάρετος κύκλος» της ελληνικής οικονομίας και πώς μπορεί να κινδυνεύσει 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ