Θετική επίδραση στα προσωπικά οικονομικά και σε ολόκληρη την οικονομία έχει η καλή όραση. Σύμφωνα με τον Guardian, μια νέα έρευνα καταλήγει πως με ένα ζευγάρι σωστών γυαλιών μπορεί κανείς να έχει αύξηση των εσόδων του έως και κατά το ένα τρίτο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, τον οργανισμό παροχής προσιτών γυαλιών VisionSpring και τη ΜΚΟ Brac, οι μηνιαίες αποδοχές μιας ομάδας 824 ανθρώπων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 33,4% μέσα σε οκτώ μήνες, από τη στιγμή κατά την οποία απέκτησαν ένα καλό ζευγάρι γυαλιών. Η μελέτη έλαβε χώρα στο Μπαγκλαντές και αφορούσε άτομα άνω των 35 ετών, τα οποία είχαν αρχίσει να εμφανίζουν προβλήματα όρασης. Ειδικότερα, στο εξεταζόμενο διάστημα οι αποδοχές τους αυξήθηκαν από 35,3 δολάρια στα 47,1 δολάρια τον μήνα.

Είναι γεγονός πως η πρεσβυωπία επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια κάθε χρόνο την παγκόσμια οικονομία, λόγω της χαμένης παραγωγικότητας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες χαμηλού και μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπου ένας πολύ χαμηλός αριθμός, έως και 10% όσων χρειάζονται γυαλιά, έχει ένα καλό ζευγάρι.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ποιότητα ζωής όσων συμμετείχαν στην έρευνα βελτιώθηκε, καθώς τα γυαλιά τούς βοήθησαν σε καθημερινές δουλειές, με αποτέλεσμα να μπορούν να μαγειρεύουν ή να διαβάζουν κάτι στο κινητό με ευκολία.

Ο καθηγητής Nathan Congdon, ένας εκ των συντακτών της έρευνας, δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματα καταδεικνύουν τη δύναμη των γυαλιών οράσεως στη μείωση της φτώχειας. Μόνο για λίγα δολάρια ανά ζευγάρι, τα γυαλιά οράσεως έχουν έναν σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις αποδοχές των νοικοκυριών, ενώ βοηθούν κάποιους να επανέλθουν στη δουλειά».

Η Ella Gudwin, μία εκ των συντακτών της έρευνας και διευθύνουσα σύμβουλος στην VisionSpring, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, υπογράμμισε: «Μέχρι σήμερα, τα γυαλιά ήταν ένα εργαλείο, το οποίο δεν εκμεταλλευόμασταν πολύ… Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν πως αυτή η απλή λύση είναι ισχυρή με μοναδικό τρόπο και θα έπρεπε να αξιοποιείται περισσότερο». Και όχι μόνο για την προσωπική καλή όραση, αλλά και για να… δει η παγκόσμια οικονομία καλύτερες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη     

Τα μέτρα που προσγειώνουν ενοίκια και τιμές στα σπίτια   

Ντάνιελ Γκρος (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής): Ο «ενάρετος κύκλος» της ελληνικής οικονομίας και πώς μπορεί να κινδυνεύσει 

Organic Electronic Technologies: Eπανάσταση στην πράσινη ενέργεια με… τυπωμένα φωτοβολταϊκά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ