Tο επενδυτικό σερί των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής άρχισε νωρίς και φέτος, με τις νέες εξαγορές να σημειώνονται από τις πρώτες μόλις ημέρες του νέου έτους και όπως φαίνεται δύσκολα θα «κατεβάσουν ταχύτητα» τους επόμενους μήνες.

Ένας από τους στόχους των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο είναι να πετύχουν, μέσω της προσάρτησης νέων θυγατρικών στο «άρμα» τους ή της προσθήκης νέων λογισμικών στα χαρτοφυλάκιά τους, την είσοδό τους σε νέες κάθετες αγορές επιχειρηματικού λογισμικού ή την ενίσχυση της παρουσίας τους σε υφιστάμενες και γενικότερα να διευρύνουν το τεχνολογικό εκτόπισμά τους, για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της εποχής.
Ένας «αγώνας δρόμου» ο οποίος ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ, καθώς αυξάνονται κατακόρυφα και οι αντίστοιχες ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων κατά την εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του συνόλου της οικονομίας.

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι στα deals (κάθε μεγέθους) των αλλεπάλληλων εξαγορών της τελευταίας διετίας ή τριετίας τουλάχιστον πρωταγωνιστούν, σε μεγάλο βαθμό, όμιλοι πληροφορικής με εξειδίκευση στο business software, εισηγμένοι ή μη. Σε ένα πεδίο της αγοράς που παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα οι προσδοκίες στελεχών του κλάδου φτάνουν μέχρι και στον τριπλασιασμό της αθροιστικής αξίας του στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου μιας 4ετίας ή 5ετίας, ίσως ακόμα και πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ. Μια «πίτα» που σήμερα υπολογίζεται μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ.

Εστίαση και φαρμακεία

Διόλου συμπτωματικό, ότι οι βασικοί «παίκτες» του εγχώριου κλάδου της πληροφορικής πήραν «θέσεις μάχης» στις «επάλξεις» από τις πρώτες εβδομάδες του 2024, με δυο από αυτούς, τις SoftOne και Epsilon Net, να ανακοινώνουν ισάριθμες συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, η SoftOne έκανε «ποδαρικό» φέτος προσθέτοντας άλλη μια εξαγορά στο ενεργητικό της (10/1), του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων στοιχείων, η νέα επένδυση του ομίλου, ως κορυφαίου παρόχου cloud-based λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, δημιουργεί σε συνδυασμό και με την εξαγορά της Sunsoft μία κοινή βάση πελατών που αριθμεί πάνω από 9.000 επιχειρήσεις εστίασης, και με αυτόν τον τρόπο εδραιώνει την ηγετική θέση του σε έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Μερικές ημέρες αργότερα (15/1), ακολούθησε ο όμιλος της Epsilon Net και η απόκτηση από την εταιρεία του και θυγατρική 100% της Epsilon NET A.E., Epsilon CSA (www.csagreece.com) του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E., έναντι τιμήματος 184.000 Ευρώ.

Το συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 150 εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά συστήματα στον τομέα των φαρμακείων ενώ ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του είναι η δυνατότητα να καλύπτει τις ειδικές απαιτήσεις φαρμακείων που λειτουργούν υπό κοινό εμπορικό δίκτυο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Με τη συμφωνία αυτή η Epsilon CSA, όπως τονίσθηκε, ενισχύει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς και την ηγετική της θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στο χώρο των φαρμακείων, μια κάθετη αγορά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον κλάδο της υγείας και τις νέες σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης που δημιουργούνται.
Την τελευταία τριετία προηγήθηκε μια σειρά ανάλογων κινήσεων, με εξαγορές που βοήθησαν ισχυρούς ομίλους της πληροφορικής να εισέλθουν (ή να εδραιωθούν) σε νέες κάθετες αγορές επιχειρηματικού λογισμικού, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένες λύσεις, όπως αυτές που αφορούν τους κλάδους των φαρμακείων, των ξενοδοχείων, των καυσίμων, τις αποθήκες ή logistics κ.ά.

Παράλληλα, επιδιώκουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων (όπως ενδεικτικά, η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και τερματικών POS, η ηλεκτρονική τιμολόγηση συναλλαγών, η εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κ.λπ.).

RRF και εξωτερικό

Σε ένα άλλο μέτωπο της αγοράς πληροφορικής, οι όμιλοι που διεκδικούν μέσω διαγωνισμών και αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν ψηφιακά έργα για τον δημόσιο τομέα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένουν την επιτάχυνση των διαδικασιών εντός του 2024 για διάφορα από αυτά, με στόχο να συμβεί το ίδιο στους ρυθμούς υλοποίησής τους, άρα και στην απορρόφηση των κονδυλίων από το RRF. Μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έμειναν πίσω, οι προθεσμίες πιέζουν πλέον και η προσπάθεια για να μην «χαθούν» εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση για τον κλάδο κατά την τρέχουσα χρήση…

Οι πιο διεθνοποιημένες, ως προς τις συνεργασίες που συνάπτουν ή τα έργα που εκτελούν στο εξωτερικό, ελληνικές εταιρείες του κλάδου εξακολουθούν να «γράφουν» σημαντικά έσοδα και κέρδη στους ισολογισμούς τους από την εκτός συνόρων παρουσία τους. Χαρακτηριστικές θεωρούνται οι περιπτώσεις της Uni Systems, ο κύκλος εργασιών της οποίας προέρχεται κατά 50% από το εξωτερικό και της Profile Software, leader στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για τον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, με δραστηριότητές σε 48 χώρες. Όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα αποτελέσει άλλη μια «γεμάτη» χρονιά για την πληροφορική στην Ελλάδα, με διψήφιο μέσο ποσοστό ανάπτυξης και ισχυρές κερδοφορίες.

Κυβερνοασφάλεια και startups

Διψήφιος προβλέπεται και ο αριθμός των φετινών εξαγορών, όπως συνέβη πέρσι και πρόπερσι, εντός και εκτός ελληνικής αγοράς, με στόχο κάποιων ομίλων και την γεωγραφική επέκτασή τους, αλλά και με το ενδιαφέρον ορισμένων εξ αυτών στραμμένο και προς τον επίσης ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Έδαφος κερδίζουν ταυτόχρονα και οι επενδύσεις ομίλων της πληροφορικής σε ανερχόμενες startups του ελληνικού οικοσυστήματος, από όπου θα προέλθει -σύντομα σύμφωνα με πληροφορίες- μια από τις επόμενες ειδήσεις του κλάδου!

Διαβάστε ακόμη 

Greek Investment Forum με Μητσοτάκη – Ντίμον και αιχμή τράπεζες, υποδομές και ενέργεια

Autohellas: Ολοκληρώνεται σήμερα 19/1 η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 200 εκατ.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Διπλή ανάσα με «αυτόματο Ε9» και κατάργηση βεβαίωσης ΤΑΠ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ