Κοντά στα 2.000 ηλεκτρονικά σφυριά αναμένεται να χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα, από την Τετάρτη 15 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαΐου, καθιστώντας το εν λόγω τριήμερο ένα από τα πλέον «πυκνά» σε επίπεδο πλειστηριασμών.
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις «επώνυμων» ακινήτων ενώ ηχηρό «παρών» δίνει και η Μύκονος

Οι βίλες Βγενόπουλου και Τσαγκαράκη

Μετά την αναστολή του πλειστηριασμού για τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία του Ομίλου Μαντωνανάκη στην Ελούντα που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη με τιμή εκκίνησης 300 εκατ. ευρώ, ανάμεσα σε αυτά που οδηγούν την κούρσα είναι η βίλα του εκλιπόντος επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου στην Εκάλη.

Εδώ βέβαια πρόκειται περί εκούσιου πλειστηριασμού με πρωτοβουλία των κληρονόμων του, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 4,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση πρόκειται για οικόπεδο εκτάσεως 3.533,41 τ.μ. μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, ήτοι παλαιάς διώροφης οικίας συνολικής επιφανείας 402,89 τ.μ., νεότερης διώροφης οικίας συνολικής επιφανείας 573,71 τ.μ. και υπογείου αμφοτέρων των οικιών επιφανείας 394,94 τ.μ.

Το ακίνητο βρίσκεται στην Εκάλη επί της οδού Πάρνηθος 10 και εντός του οικοπέδου υφίστανται:

α) ένα κτίριο μονοκατοικία συνολικής επιφανείας 1.604,72 τ.μ., εκ των οποίων 1.212,86 τ.μ. είναι κύριας χρήσης και 391,86 τ.μ. είναι βοηθητικής χρήσης. Το κτίριο αποτελείται από παλαιό κτίσμα κατασκευασμένο προ του έτους 1950 και νέο κτίσμα κατασκευασμένο με οικοδομική άδεια του έτους 2002.

β) μία ανοικτή κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) στον περιβάλλοντα χώρο, επιφανείας 102,80 τ.μ.

Όπως αναφέρεται, η υπολειπόμενη δόμηση είναι 200,50 τ.μ., η οποία μπορεί να κατασκευασθεί ως ισόγεια κάλυψη κτιρίου.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για μεγάλου μεγέθους μονοκατοικία, μέσης παλαιότητας 45 ετών, πολυτελούς κατασκευής, που παρουσιάζει τεχνικά χαρακτηριστικά ιστορικού κτιρίου και μοναδικότητας με την ύπαρξη του πύργου Βαυαρικού στυλ, σε μεγάλου μεγέθους οικόπεδο με υπολειπόμενο Συντελεστή Δόμησης, με πισίνα και όμορφο διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο με αιωνόβια δέντρα, η οποία βρίσκεται σε προνομιακό σημείο της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο έφτασε στο παρά πέντε του πλειστηριασμού δύο φορές, τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2023, αλλά η διαδικασία οδηγήθηκε σε αναστολή, την τελευταία φορά μάλιστα λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Ο πρώτος εκούσιος πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε τελικά στις 27 Μαρτίου 2024, με τιμή εκκίνησης 4,2 εκατ. ευρώ, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Την ίδια μέρα, δηλαδή την Τετάρτη 15 Μαΐου έχει οριστεί ο πλειστηριασμός και για μεγάλη κατοικία που ανήκει στον γνωστό κοσμηματοπώλη Γεώργιο Αλέξανδρο Τσαγκαράκη. Πρόκειται για οριζόντιες ιδιοκτησίες, επί οικοδομής, αποτελούμενης από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, κτισμένης σε αγροτεμάχιο, στην Δημοτική Ενότητα Βάρης, του Δήμου Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης, στην εποικισθείσα περιοχή του αγροκτήματος ‘Μοναστηριακά Κορωπίου’, εκτός σχεδίου πόλεως, επί της αγροτικής οδού Ονείρων. Κατά την εκτέλεση, διαπιστώθηκε από εξωτερική παρατήρηση ότι, πρόκειται για οικοδομή πολυτελούς κατασκευής, οι δε χώροι αυτής χρησιμοποιούνται ως κατοικία.

Η έκταση του αγροτεμαχίου είναι 5.174,80 τ.μ. και σύμφωνα με τo Κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου 3.932 τ.μ. Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 2,64 εκατ. ευρώ. Κατόπιν προσφυγής, ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αύξησε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,7 εκατ. ευρώ.

Η Agripan και η οικογένεια Κουτρουλιά

Για την Agripan της οικογένειας Παντελεημονίτη ο δρόμος των ηλεκτρονικών σφυριών έχει ανοίξει εδώ και καιρό, καθώς η εταιρεία βρέθηκε στο… κενό, κουβαλώντας υπέρογκο δανεισμό και υψηλές ζημιές. Έτσι, για τις 15 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο της εταιρείας, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή πρώτης προσφοράς 2.239.366 ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο με πρόσωπα στις οδούς Μοναστηρίου, Δράμας και Βιτσίου, στη Θεσσαλονίκη (Δημοτική Κοινότητα 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης), εμβαδού 3.384,45 τ.μ., εκ των οποίων επιφάνεια 1.279,51 τ.μ. έχει κηρυχθεί υπό απαλλοτρίωση.
Εντός του οικοπέδου βρίσκονται διάφορα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 1.734,88 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.117,20 τ.μ. στο άρτιο και οικοδομήσιμο τμήμα του, τα 617,54 τ.μ. εκτός ρυμοτομίας και τα 137,46 τ.μ. εκτός σχεδίου πόλεως.
Ακόμη, υφίσταται κτίσμα επιφάνειας 295 τ.μ. εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας -και εκτός σχεδίου πόλης- το οποίο είναι μισθωμένο στην εταιρεία «Καυκάς Α.Ε.» με το από 25/06/2013 ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για διάστημα μέχρι 26/06/2025, με καταβαλλόμενο μηνιαίο μίσθωμα 7.000 ευρώ πλέον χαρτοσήμου.

Σε νέο πλειστηριασμό οδηγείται επίσης την Τετάρτη 15 Μαΐου το εμπορικό κέντρο της οικογένειας Κουτρουλιά στη Βάρκιζα, μετά τις άγονες προσπάθειες που προηγήθηκαν και με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει στα 1.417.650 ευρώ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό ακίνητο, το οποίο λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο για μία δεκαετία στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό. Μάλιστα από το 2020 έγινε προσπάθεια πώλησής του με τίμημα 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς, όμως αποτέλεσμα.


Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο ανήκε στον Γεώργιο Κουτρουλιά, δημιουργό της αλυσίδας Palmie Βistro καθώς και στους αδελφούς του Θωμά, Νικόλαο και Παναγιώτη, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.000,58 τ.μ. Αποτελείται από τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 2.100 τ.μ. και περιλαμβάνει 33 ξεχωριστά καταστήματα (στο ισόγειο 14 καταστήματα των 35 τ.μ. έκαστο, στο υπόγειο 13 καταστήματα των 30 τ.μ. στον 1ο όροφo 6 καταστήματα των 22 τ.μ. έκαστο κατά μέσο όρο). Επίσης λειτουργούσε και επιχείρηση εστίασης, ενώ διαθέτει μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, δύο ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, αίθριο και βοηθητικούς χώρους.

Οι βίλες στη Μύκονο

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες οδεύει προς το σφυρί την Τετάρτη η εξοχική κατοικία της οικογένειας Ψαλλίδα (της τεχνικής εταιρείας Έδραση-Ψαλλίδας) στη Μύκονο.

Πρόκειται για μια πολυτελή κατοικία στον Άγιο Ιωάννη Διακόφτη που αναπτύσσεται σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 5.765 τ.μ. Επισπεύδουσα είναι η Cepal Hellas και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 1.050.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού, το ισόγειο έχει επιφάνεια 180 τ.μ. και περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα. δύο υπνοδωμάτια αποθήκη, WC, εσωτερική κλίμακα προς τον A’ όροφο καθώς και βεράντα με θέα την παραλία του Αγ Ιωάννη. Ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 46 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό. Η συνολική επιφάνεια κύριας και βοηθητικής χρήσης ανέρχεται σε 226 τ.μ. ενώ υπάρχει και κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων επιφάνειας 25 τ.μ.
Ως έτος αποπεράτωσης θεωρείται το 2000 και όπως αναφέρεται πρόκειται για πολυτελή κατασκευή με επενδύσεις με πέτρα και μάρμαρα σε ορισμένους χώρους, πέργολες κλπ.

Την ίδια μέρα, άλλο ένα «επώνυμο» ακίνητο στη Μύκονο παίρνει το δρόμο για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Πρόκειται για τη βίλα της οικογένειας Απαζόγλου, των εκδόσεων Φυτράκη, η οποία κατά πληροφορίες είχε βγει προς πώληση εν μέσω της οικονομικής κρίσης, περί το 2012. Ο πλειστηριασμός στρέφεται ειδικότερα κατά του κ. Βασίλη Απαζόγλου, με επισπεύδουσα την doValue, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.093.000 ευρώ.

Αφορά το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% κατοικίας, που βρίσκεται στη θέση «Κανάλια-Επάνω Διακόφτης» της Κτηματικής Περιφέρειας του Δήμου Μυκονίων και η οποία αποτελείται από δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες (υπόγειο και ισόγειο) με λειτουργική ενότητα.

Το ακίνητο αναπτύσσεται σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός σχεδίου πόλεως, εκτάσεως 4.080τ.μ. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η υπάρχουσα επί του οικοπέδου οικοδομή είναι ενιαία στατικά, αποτελείται από δύο κτίρια σε επαφή, το Κτίριο 1 και το Κτίριο 2, το καθένα από τα οποία αποτελεί αυτόνομη κατοικία που περιλαμβάνει υπόγειο όροφο, ισόγειο όροφο και δώμα. Ο πλειστηριασμός αφορά στο Κτίριο 2.
Κατά την έκθεση εκτίμησης, η δομημένη επιφάνεια των κύριων χώρων (υπόγειο & ισόγειο) ανέρχεται σε 321,68 τ.μ. και ως έτος αποπεράτωσης της θεωρείται το 1997.

Ο Κοντοβερός που κατέβασε ρολά

Για την Παρασκευή 17 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί η πρώτη μονάδα της εταιρείας Κοντοβερός. Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία της καθώς τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε κλοιό οικονομικών προβλημάτων και πλειστηριασμών.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν άγονες προσπάθειες για το μεγάλο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, ενώ τώρα γίνεται επαναληπτικός πλειστηριασμός για ένα ακίνητο στο Μοσχάτο όπου πρωτολειτούργησε η εταιρεία. Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2 στρεμμάτων επί της οδού Καζάλα, επί του οποίου υφίσταται βιοτεχνικό κτίριο και αποθήκες αποτελούμενο από υπόγειο, εμβαδού 470,85 τ.μ. και ισόγειο εμβαδού (566,50) τ.μ. Η τιμή εκκίνησης ήταν αρχικά στα 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στα 1,28 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2027

Κοντράρει τα ύψη των κτιρίων και ο δήμος της Αθήνας

Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ