«Εβδομάδα Μυκόνου» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκινάει σήμερα σε επίπεδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς έχουν προγραμματιστεί «επώνυμα» και ηχηρά σφυριά για ιδιοκτησίες στο στο Νησί των Ανέμων Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν και κάποιες ανατροπές

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη με το συγκρότημα Villas Armit που περιλαμβάνει 12 οριζόντιες ιδιοκτησίες με βίλες, πισίνες, αποθήκες κ.ά. και το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Φωκός Άνω Μερά, αλλά και με δύο αγροτεμάχια που ανήκαν στον γνωστό πρώην εκδότη Πέτρο Κωστόπουλο.

Όσον αφορά τις Villas Armit, από το αρχικό συγκρότημα έχουν ήδη μεταβιβαστεί ορισμένες βίλες και στις 29 Ιουνίου θα γίνει ο πλειστηριασμός για τις 8 εναπομείνασες, δύο ακόμη οριζόντιες ιδιοκτησίες καθώς και δύο αποθήκες, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 7.788.000 ευρώ. Επισπεύδουσα πλέον είναι η «EOS Matrix Greece» υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστριας των απαιτήσεων της «Southrock Property Company Six Α.Ε.».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η… καριέρα αυτής της καλά «κρυμμένης» ομάδας luxury τουριστικών κατοικιών στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2021, όταν και είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει για πρώτη φορά το σφυρί με επισπεύδουσα την Special Financial Solutions και με συνολικό αρχικό τίμημα 10.769.000 ευρώ. Οι τιμές εκκίνησης ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση κλιμακώνονταν από τις 393.000 μέχρι και τα 1.208.000 ευρώ. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας υπήρξε αναβολή.

Έτσι, ο πλειστηριασμός έγινε στις 21 Ιουλίου 2021, αλλά οδηγήθηκε σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και στον επαναληπτικό που έγινε τον Σεπτέμβριο.

Στις 6 Οκτωβρίου χτύπησε για τρίτη φορά το σφυρί και τότε άλλαξαν χέρια δύο από τις ιδιοκτησίες, με ποσά κατακύρωσης 1.021.000 ευρώ και 752.100 ευρώ. Για την ακριβότερη ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε, ενώ ακολούθησε κι άλλος ένας στις 27 Ιανουαρίου 2022.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται θα βγουν οι ακόλουθες ιδιοκτησίες:

  • Αγροτεμάχιο έκτασης 8.838,45 τ.μ., όπου ανεγείρεται οικία, αποτελούμενη από υπόγειο 241,07 τ.μ. ισόγειο και Α’ όροφο, συνολικής επιφάνειας 286,87 τ.μ., κλειστό ισόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, επιφάνειας 28,21 τ.μ. και πισίνα επιφάνειας 47,07 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα 1.183.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο 8.122,40 τ.μ. όπου ανεγείρεται οικία, αποτελούμενη από υπόγειο, επιφάνειας 76,51 τ.μ. ισόγειο και Α’ όροφο, συνολικής επιφάνειας 279,93 τ.μ., κλειστό ισόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, επιφάνειας 28,98 τ.μ. και πισίνα επιφάνειας 56,00 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι σις 994.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο 6.345,65 τ.μ. με ανεγειρόμενη διώροφη κατοικία με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 456,08 τ.μ. και πισίνα 41,98 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 920.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο 4.842,90 τ.μ. με ανεγειρόμενη διώροφη κατοικία με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 382,47 και πισίνα 42,12 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 855.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο 6.589,45 τ.μ. με ανεγειρόμενη διώροφη κατοικία με υπόγειο, επιφάνειας 300,64 τ.μ. και πισίνα 40 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 781.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο έκτασης 4.267,50 τ.μ. όπου ανεγείρεται οικία, αποτελούμενη από υπόγειο, 123,32 τ.μ. ισόγειο και Α’ όροφο, συνολικής επιφάνειας 205,12 τ.μ. και κλειστό ισόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, επιφάνειας 24,49 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 770.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο εκτάσεως 4.177,50 τ.μ. με ανεγειρόμενη διώροφη κατοικία με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 350,73 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 752.000 ευρώ.
  • Αγροτεμάχιο 4.802,50 τ.μ. με ανεγειρόμενη διώροφη κατοικία με υπόγειο, επιφάνειας 333,98 τ.μ. και πισίνα 40 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 695.000 ευρώ.
  • Δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες-συνδεόμενες κατοικίες με υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης εντός του όλου αγροτεμαχίου υφίστανται και δύο πισίνες 61 τ.μ. και 83 τ.μ. Οι κατοικίες έχουν επιφάνειες ανωδομής 104,98 τ.μ. και 98,07 τ.μ., αντίστοιχα και βοηθητικούς χώρους 113,98 τ.μ. και 97,58 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ έχουν αποπερατωθεί σε ποσοστό 40%. Οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί σε 439.000 ευρώ και 393.000 ευρώ, αντίστοιχα).

Επίσης βγαίνουν και δύο αποθήκες με τιμή εκκίνησης 3.000 ευρώ για καθεμιά.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκρότημα ανήκε από το 2002 στις εταιρείες Villas Armit LLC, Delphi Athena LLC και Artemis I LLC με έδρα την Πολιτεία Delawear των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν και υποκατάστημα στην Αθήνα και κατασχέθηκε λόγω οφειλών.

Το όλο project σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΚΚΜ (Αμπακούμνιν, Καββαδάς, Καλογιάννης και συνεργάτες), ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε παρουσιάσεις τους, οι πολυτελείς βίλες βρίσκονται σε γειτονικά ακίνητα, 1,5-2 στρεμμάτων για καθεμιά, σε μια προνομιακή τοποθεσία, που συνορεύει από κάθε πλευρά με δύο παρθένες αμμώδεις παραλίες, σε απόσταση 20 λεπτών από την χώρα της Μυκόνου. Ακόμη, οι βίλες χαρακτηρίζονται ως «επιτομή της μεσογειακής κομψότητας και πολυτέλειας».

Τα οικόπεδα του Κωστόπουλου

Την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί και δύο αγροτεμάχια του Πέτρου Κωστόπουλου στην περιοχή Χουλάκια.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια περιοχή ο πρώην εκδότης είχε χτίσει το 1995 μια από τις πιο ξεχωριστές βίλες της Μυκόνου, εμβαδού 1.500 τ.μ., με ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο, όπου μάλιστα την επόμενη χρονιά έγινε και η γαμήλια δεξίωση για το γάμο του με την Τζένη Μπαλατσινού. Ωστόσο, μετά την πτώχευση της εταιρείας ΙΜΑΚΟ το 2012 ο Κωστόπουλος βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ έχασε λόγω υποθηκών, τόσο τη βίλα της Φιλοθέης, όσο και αυτή της Μυκόνου, που ήταν και η αγαπημένη του…

Το ακίνητο, που ήταν χτισμένο σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, ήταν υποθηκευμένο στη Eurobank, η οποία στα τέλη του 2013 προχώρησε στην πώλησή του. Αγοραστές ήταν ένα ζευγάρι Άγγλων κομμωτών, ο ιδρυτής αλυσίδας κομμωτηρίων και ομώνυμων καλλυντικών, Charles Worthington και ο σύντροφός του Allan Peters, που απέκτησαν τη μυθική βίλα έναντι 5,5 εκατ. ευρώ.

Μεθαύριο, στις 29 του μήνα, το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για δύο αγροτεμάχια του Π. Κωστόπουλου στα Χουλάκια, που είχαν αγοραστεί τον Απρίλιο του 1998. Το πρώτο έχει επιφάνεια 6.125 τ.μ. και το δεύτερο 6.017 τ.μ., ενώ είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

Τα δύο αυτά αγροτεμάχια κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο του 2019 από τη Eurobank, αλλά ο αρχικός πλειστηριασμός δεν έγινε κατόπιν εντολής της επισπεύδουσας.

Οι σχετικές απαιτήσεις έχουν πλέον μεταβιβαστεί στην do Value που είναι και η νέα επισπεύδουσα, ενώ οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί σε 45.795 ευρώ για το πρώτο αγροτεμάχιο και σε 45.970 ευρώ για το δεύτερο.

Η έκταση στο Αγράρι και η νέα αναστολή

Για την Πέμπτη 30 Ιουνίου ήταν η σειρά του πλειστηριασμού για τη μεγάλη έκταση των οικογενειών Περρωτή και Κ. Σαραντόπουλου στο Αγράρι.  Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες δόθηκε μια ακόμη αναστολή…

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός πλειστηριασμός για τη συνολική έκταση των 128 στρεμμάτων είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά λίγες ημέρες πριν υπήρξε ανακοπή από πλευράς της εταιρείας «Έκτακτον», καθώς και των Ιωάννη Περρωτή, Δημητρίου- Ευγενίου Περρωτή και Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου (της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου) κατά της Τράπεζας Πειραιώς με αίτημα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς.

Έτσι, στον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη τα 78,6 στρέμματα θα έβγαιναν με αυξημένη τιμή εκκίνησης, κατόπιν της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, «τα αγροτεμάχια, που όλα έχουν θέα προς την παραλία και τη θάλασσα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτή, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης έκτασης, την οποία απαρτίζουν 19 αγροτεμάχια,-τα υπόλοιπα, που ανήκουν είτε σε οφειλέτριες εταιρίες, συμφερόντων των φυσικών προσώπων, είτε σε μετόχους αυτών, που έχουν παραχωρήσει δικαίωμα υποθήκης για την εξασφάλιση της απαίτησης της καθ’ ης, εκτίθενται επίσης σε πλειστηριασμό την ίδια ημέρα -, που προέκυψαν από κατάτμηση της μείζονος έκτασης και καταλαμβάνουν την ανατολική πλαγιά του υψώματος και τον κάβο που βρίσκεται νότιά του».

Η συνολική έκταση αποτελείται, κατά την απόφαση, από δύο τμήματα που κείνται εκατέρωθεν παλαιάς αγροτικής οδού, που καταλήγει στην δυτική άκρη της παραλίας.

Ειδικότερα, επτά από αυτά τα αγροτεμάχια είναι διζωνικά, εκ των οποίων τα πέντε, χωροθετούνται μερικώς στην Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου 5 – αποκαλούμενη μπλε ζώνη – , που είναι η ευνοϊκότερη από τις ζώνες της ΖΟΕ του νησιού, καθώς σε αυτήν επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων για κάθε οικιστική, τουριστική και εμπορική-ψυχαγωγική χρήση, και μερικώς στην ζώνη 32 – αποκαλούμενη καφέ ζώνη – , όπου απαγορεύεται η ανέγερση οποιωνδήποτε κτιρίων πλην μόνο μιας μικρής αγροτικής αποθήκης ανά ακίνητο. Το αξιοποιήσιμο τμήμα κάθε ακινήτου είναι αυτό που εμπίπτει στη μπλε ζώνη, ενώ τμήμα που βρίσκεται στην καφέ ζώνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για εξωτερικούς χώρους. Τα εναπομένοντα δύο εκ των επτά ακινήτων, που είναι επίσης διζωνικά έχουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής τους εντός μπλε ζώνης και μικρό τμήμα τους βρίσκεται σε καφέ ζώνη προστασίας παραλίας. Τα υπόλοιπα δώδεκα ακίνητα είναι μονοζωνικά και βρίσκονται στο σύνολο της έκτασής τους εντός της μπλε ζώνης.

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται αναφορά στη «μορφή και την ιδιοσυστασία του εδάφους τους (βραχώδης κατά το μεγαλύτερο μέρος περιοχή, χωρίς διαμορφώσεις, ακόμη και στην χαρακτηριζόμενη ως οδό – ρύμη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της)», στο κόστος που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση οικοδομικών εργασιών σ’ αυτά και στις συνθήκες της κτηματαγοράς. Έτσι πιθανολογείται ότι η αξία των κατασχεθέντων ακινήτων δεν ανέρχεται στα ποσά της αρχικής έκθεσης εκτίμησης, ούτε όμως και στα ποσά, που ισχυρίζονται οι ανακόπτοντες (αδελφοί Περρωτή και Κ. Σαραντόπουλος), καθώς ο καθορισμός της αξίας των ακινήτων από αυτούς βασίζεται εν μέρει και στην εκτίμηση ότι αυτά αποτελούν τμήμα μιας ομάδας ακινήτων, που αποτελούν ενιαία συνεχή έκταση με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησής της ως ενιαίας έκτασης και για το λόγο αυτό δικαιολογείται η αυξημένη αξία τους, εφόσον εκποιηθούν στο σύνολό τους. Κάτι, όμως, που σύμφωνα με το δικαστήριο, «είναι αβέβαιο αν θα επαληθευθεί, εξαιτίας του ότι τα ακίνητα, που ανήκουν σε διαφορετικά φυσικά και νομικά πρόσωπα – έστω ίδιων συμφερόντων –, κατασχέθηκαν με διαφορετικές εκθέσεις κατάσχεσης και επίκειται να πλειστηριαστούν χωριστά».

Κατά την εξέταση της προσφυγής οι ανακόπτοντες υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη επιφάνεια των κατασχεθέντων αγροτεμαχίων βρίσκεται εντός της μπλε ζώνης, στην οποία επιτρέπεται ανέγερση κτιρίων οικιστικής, τουριστικής ή εμπορικής χρήσης.

Προσκομίστηκε και νέα έκθεση εκτίμησης, με βάση την οποία η αξία μόνο για τα τρία μεγαλύτερα αγροτεμάχια προσδιορίζεται σε 4.070.000 ευρώ, 4.072.000 ευρώ και 8.197.000 ευρώ, αντίστοιχα. Ακόμη, επικαλέστηκαν προσφορά που τους υποβλήθηκε για την αγορά της ενιαίας έκτασης, ύψους 17.000.000 ευρώ, δηλαδή κατά 24% αυξημένη σε σχέση με την αρχική έκθεση εκτίμησης. Κατά τους ίδιους, το προσφερόμενο τίμημα, που αφορά όμως και στην απόκτηση των μετοχών των ανώνυμων εταιρειών, ιδιοκτητριών των περισσότερων ακινήτων, ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 36.000.000 ευρώ.

Οι τιμές εκκίνησης

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω καθώς και τις συγκριτικές τιμές πώλησης αδόμητων ακινήτων στη Μύκονο (από 116 ευρώ ανά τ.μ. έως και 500 ευρώ ανά τ.μ.), αποφάσισε, στις 11 Φεβρουαρίου 2022, τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς για τα τρία μεγαλύτερα αγροτεμάχια σε 6,3 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ αντίστοιχα, αύξησε την τιμή εκκίνησης και για άλλα επτά.

Συγκεκριμένα, για αγροτεμάχιο επιφάνειας 9.857 τ.μ., η νέα τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 2 εκατ. ευρώ (από 1.295.000 ευρώ αρχικά), για αγροτεμάχιο επιφάνειας 8.356 τ.μ., ορίστηκε στα 1,9 εκατ. ευρώ (από 1.220.000 ευρώ), για αγροτεμάχιο επιφάνειας 8.070 τ.μ. ορίστηκε στα 1,8 εκατ. ευρώ (από 1.180.000 ευρώ), για αγροτεμάχιο 4.241 τ.μ. ορίστηκε στις 900.000 ευρώ (από 602.000 ευρώ), για αγροτεμάχιο 4.241 τ.μ. ορίστηκε στις 700.000 ευρώ (από 488.000 ευρώ) και για δύο ακόμη αγροτεμάχια επιφάνειας 4.188 τ.μ. και 4.877 τ.μ. οι νέες τιμές εκκίνησης ορίστηκαν στις 600.000 ευρώ για καθένα (από 400.000 ευρώ και 390.000 ευρώ, αντίστοιχα).

Συνολικά τα αγροτεμάχια που θα έβγαιναν την Πέμπτη είχαν συνολική τιμή εκκίνησης 14,8 εκατ. ευρώ. Προφανώς, όμως, από τις 16 Ιουνίου που υπήρξε η νέα ανάρτηση τους στη σελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι και χθες μεσολάβησαν κινήσεις από πλευράς των οφειλετών προκειμένου, για μια ακόμη φορά, να αποτραπεί το σφυρί.

Τα αγόρασαν λίγο πριν από την κρίση

Η επένδυση των αδελφών Περρωτή και του Κ. Σαραντόπουλου έγινε τον Ιούλιο του 2007, -δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η πολύχρονη οικονομική κρίση-, μέσω εταιρειών με την επωνυμία «Έκτακτον». Στις 30 Ιουλίου, συμφωνήθηκε η σύναψη κοινών ομολογιακών δανείων, ύψους 7,24 εκατ. και 3,76 εκατ. ευρώ. Την επομένη, στις 31 Ιουλίου, μέσω των εταιρειών αυτών έγινε η εξαγορά των οικοπέδων που βρίσκονται στη θέση Κούνδουρος – Ακρωτήρι Αγράρι της Μυκόνου και ανήκαν στη γνωστή κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

Η έκταση των 128 στρεμμάτων που καλύπτουν ουσιαστικά μια ολόκληρη πλαγιά, αποκτήθηκε προφανώς με επενδυτική στόχευση, ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν δεν προχώρησε κανένα σχέδιο αξιοποίησης. Έτσι, η κατάσχεσή τους έγινε στις 19 Ιουλίου 2021 υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς που είναι και η επισπεύδουσα.

Μένει τώρα να φανεί ποια θα είναι τα επόμενα «επεισόδια»

Διαβάστε ακόμη

Οι τελευταίες σκέψεις για κάλπες, η Dimand και το Μινιόν, οι τρεις και ο Ελλάκτωρ και το καζίνο του Ρίου 

Ρεύμα: Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου

Γιώτης: Οι νέες επενδύσεις της ιστορικής εταιρείας και το ενδιαφέρον στη βόρεια Αφρική (pics)