Η ώρα της κρίσης έρχεται για ένα από τα πιο «επώνυμα» σφυριά στη δημοφιλή Μύκονο. Πρόκειται, όπως αποκαλύπτει το newmoney, για μια έκταση 44,6 στρεμμάτων, μέρος μεγαλύτερης έκτασης συνολικής επιφάνειας 128 στρεμμάτων, που ανήκει σε εταιρείες συμφερόντων των οικογενειών Περρωτή και Σαραντόπουλου.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, για τα τρία αγροτεμάχια που αποτελούν την έκταση των 44,6 στρεμμάτων και είχαν προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξε προσφυγή της εταιρείας «Έκτακτον», καθώς και των Ιωάννη Περρωτή, Δημητρίου – Ευγενίου Περρωτή Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου (της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου) κατά της Τράπεζας Πειραιώς (που είναι και η επισπεύδουσα) με αίτημα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς.

Συγκεκριμένα, τα τρία αγροτεμάχια έκτασης 10.656,20 τ.μ., 13.970,10 τ.μ. και 20.001,70 τ.μ., στην περιοχή Αγράρι της Μυκόνου, είχαν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί στις 23 Φεβρουαρίου 2022 με τιμές εκκίνησης 1.280.000 ευρώ, 1.300.000 ευρώ και 1.615.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Κατά την εξέταση της προσφυγής οι ανακόπτοντες υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη επιφάνεια των κατασχεθέντων τριών αγροτεμαχίων βρίσκεται εντός της μπλε ζώνης, στην οποία επιτρέπεται ανέγερση κτιρίων οικιστικής, τουριστικής ή εμπορικής χρήσης.

Προσκομίστηκε και νέα έκθεση εκτίμησης, με βάση την οποία η αξία τους προσδιορίζεται σε 4.070.000 ευρώ, 4.072.000 ευρώ και 8.197.000 ευρώ, αντίστοιχα για τα τρία αγροτεμάχια. Ακόμη, οι ανακόπτοντες επικαλέστηκαν προσφορά που τους υποβλήθηκε για την αγορά της ενιαίας έκτασης, ύψους 17.000.000 ευρώ, δηλαδή κατά 24% αυξημένη σε σχέση με την αρχική έκθεση εκτίμησης. Κατά τους ίδιους, το προσφερόμενο τίμημα, που αφορά όμως και στην απόκτηση των μετοχών των ανώνυμων εταιρειών, ιδιοκτητριών των περισσότερων ακινήτων, ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 36.000.000 ευρώ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω καθώς και τις συγκριτικές τιμές πώλησης αδόμητων ακινήτων στη Μύκονο (από 116 ευρώ ανά τ.μ. έως και 500 ευρώ ανά τ.μ.), αποφάσισε, στις 11 Φεβρουαρίου 2022, τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς σε 2.000.000 ευρώ για έκαστο εκ των δύο πρώτων αγροτεμαχίων και στα 2.300.000 ευρώ για το τρίτο.

Έτσι, η συνολική νέα τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό της 30ης Ιουνίου διαμορφώνεται σε 6,3 εκατ. ευρώ.

Το Αγράρι στο Νησί των Ανέμων

Η περιοχή Αγράρι βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα της νότιας πλευράς της Μυκόνου, σε απόσταση περίπου 15 λεπτών με το αυτοκίνητο από τη Χώρα και 10 λεπτών από το αεροδρόμιο, χαρακτηρίζεται από την ομώνυμη παραλία και τις λοφώδεις εκτάσεις που την περιβάλλουν. Η ομώνυμη παραλία βρίσκεται μεταξύ των παραλιών Super Paradise και Ελιάς, που είναι από τις δημοφιλέστερες του νησιού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, έχει νότιο-νοτιοανατολικό προσανατολισμό (ιδανικό για τη Μύκονο όπου πνέουν κυρίως βόρειοι άνεμοι) και είναι τουριστικά ανεπτυγμένη. Στην περιοχή και κυρίως στο πεδινό τμήμα υπάρχουν κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ στην υπόλοιπη κατά κύριο λόγο πολυτελείς εξοχικές μονοκατοικίες ή κατοικίες σε συγκροτήματα. Πολλά από αυτά ενοικιάζονται ως εξοχικές βίλες με ιδιαίτερα υψηλά μισθώματα.

Όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, τα εν λόγω αγροτεμάχια, «που όλα έχουν θέα προς την παραλία και τη θάλασσα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτή, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης έκτασης, την οποία απαρτίζουν 19 αγροτεμάχια (σ.σ. των ιδίων συμφερόντων), που προέκυψαν από κατάτμηση της μείζονος έκτασης και καταλαμβάνουν την ανατολική πλαγιά του υψώματος και τον κάβο που βρίσκεται νότιά του. Η συνολική έκταση αποτελείται από δύο τμήματα που κείνται εκατέρωθεν παλαιάς αγροτικής οδού που καταλήγει στην δυτική άκρη της παραλίας».

Η ιστορία της κοινής επένδυσης

Την υπόθεση αποκάλυψε το “Business Stories” από τον Οκτώβριο του 2021 και με βάση το ιστορικό της, αυτή ξεκίνησε το 2007, δηλαδή λίγο προτού η χώρα εισέλθει στη μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, όταν τα αδέλφια Γιάννης, Αθανάσιος (Νάσος) και Δημήτρης-Ευγένιος Περρωτής, καθώς και ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, δηλαδή δύο οικογένειες που ανήκουν στα λεγόμενα «παλιά τζάκια», προχώρησαν στη σύσταση τριών εταιρειών τουριστικών, ξενοδοχειακών, αναπτυξιακών, οικοδομικών και κτηματικών υπηρεσιών με τις επωνυμίες Εκτακτον 1, Εκτακτον 2 και Εκτακτον 3.

Και οι τρεις εταιρείες συστάθηκαν στις 23 Ιουλίου του 2007. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου, συμφωνήθηκε η σύναψη κοινών ομολογιακών δανείων, ύψους 7,24 εκατ. και 3,76 εκατ. ευρώ. Την επομένη, στις 31 Ιουλίου, μέσω των εταιρειών αυτών έγινε η εξαγορά των οικοπέδων που βρίσκονται στη θέση Κούνδουρος – Ακρωτήρι Αγράρι της Μυκόνου και ανήκαν στη γνωστή κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. Η συνολική έκταση φτάνει τα 128 στρέμματα και η συνολική αρχική τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό της 23ης Φεβρουαρίου 2022 διαμορφωνόταν στα 13,77 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν χτυπήσει το σφυρί, οι πλειστηριασμοί τέθηκαν σε αναστολή, λόγω της ανακοπής.

Η έκταση αποκτήθηκε προφανώς με επενδυτική στόχευση, ωστόσο είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είτε για άλλους λόγους δεν προχώρησε κανένα σχέδιο αξιοποίησης.

Κάπως έτσι τα δάνεια «χτύπησαν», φτάσαμε στις κατασχέσεις που έγιναν στις 19 Ιουλίου 2021 και στους πλειστηριασμούς. Οφειλέτριες είναι οι εταιρείες Εκτακτον, ενώ οι Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, Γιάννης και Δημήτριος-Ευγένιος Περρωτής νομιμοποιούνται παθητικά -σε διαφορετικό βαθμό, κατά περίπτωση- ως τρίτοι κύριοι των ενυπόθηκων ακινήτων, δεδομένου ότι χορήγησαν υποθήκες ποσού 9,412 εκατ. και 4,888 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση των απαιτήσεων κατά των εταιρικών σχημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Ανεβαίνουν ξανά οι αποδόσεις των ομολόγων – «Ξεθωριάζει» η επίδραση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ  

Οικονόμου: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στο ρεύμα

Είναι αλήθεια: Πήγε στα δικαστήρια την Tesla και πήρε απίστευτη αποζημίωση