Στα αζήτητα παρέμειναν για μια ακόμη φορά τόσο ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στην Κομοτηνή, όσο και το Εμπορικό Κέντρο της οικογένειας Κουτρουλιά στη Βάρκιζα, που βγήκαν νωρίτερα σήμερα σε επαναληπτικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς.

Το «διαμάντι» της ΕΝΚΛΩ

Ο πρώτος πλειστηριασμός αφορούσε ειδικότερα το σύνολο του παραγωγικού – ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος του εργοστασίου της πτωχευμένης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.» στην Κομοτηνή.

Σημειώνεται ότι μετά τις άγονες προσπάθειες που προηγήθηκαν, με τελευταία στις 2 Φεβρουαρίου, η τιμή εκκίνησης έχει διολισθήσει από τα 3,9 εκατ. ευρώ, στα ¾ της μέσης τιμής των δύο εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών, δηλαδή στα 2.927.362,50 ευρώ.


Η βιομηχανική μονάδα των πρώην Κλωστηρίων Μαρωνείας και στη συνέχεια της άλλοτε κραταιάς ΕΝΚΛΩ της οικογένειας Λαναρά, δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact, από το 2000 που πρωτολειτούργησε ως πρότυπη μονάδα και μέχρι το 2010 περίπου που σταμάτησε.

«Έκτοτε παραμένει εκτός λειτουργίας φυλασσόμενη και διατηρούμενη σε πολύ καλή κατάσταση», όπως σημειώνεται. Στις εκθέσεις περιγράφεται ότι «η εγκατάσταση αποτελείται κυρίως από εξοπλισμό του οίκου Rieter, διεθνώς αναγνωρισμένου στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος κατασκευάστηκε για την παραγωγή νημάτων. Συνολικά υπάρχουν 12 κλώστριες των 1.008 ατράκτων συμβατικής περιστροφής και 12 κλώστριες των 1.008 ατράκτων συμπαγούς κλώσης.
Διαθέτει αυτόματα συστήματα μεταφοράς τροφοδοσίας βατών SERVOLAP από τις βατομηχανές προς τις κτενίστριες, μεταφοράς κουβαριών από τις προγνέστριες προς τις κλώστριες μέσω συστήματος αλυσίδας TAC κατασκευασμένο από τον οίκο Electro-jet και μεταφοράς μασουριών από κάθε κλώστρια προς το αντίστοιχο μπομπινουάρ (LINK)».

Επίσης, πέραν του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής υπάρχει εργαστηριακός εξοπλισμός, οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κίνησης, φωτισμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης και ψύξης, καθώς και πιο εξειδικευμένες, όπως σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης φύρας, ειδική εγκατάσταση ελέγχου θερμοκρασίας και σκόνης στον χώρο παραγωγής, εξοπλισμός επίπλων κτλ.


Τονίζεται μάλιστα ότι «ο εξοπλισμός παραγωγής και οι εγκαταστάσεις ακόμα και σήμερα, ύστερα από χρόνια αδράνειας, παρατηρείται μακροσκοπικά να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, χωρίς οξειδώσεις και φθορές που να μαρτυρούν πιθανή τεχνολογική απαξίωσή του». Επίσης, σημειώνεται ότι «η μονάδα κατασκευάστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την βιομηχανία νημάτων νέας γενιάς, αποτελώντας μονάδα πρότυπο – αναφοράς για τον κλάδο».

Το παραγόμενο νήμα είχε ισχυρό όνομα στην αγορά λόγω της πολύ καλής ποιότητάς του, που οφειλόταν, αφενός στην πολύ καλής ποιότητας επεξεργαζόμενη πρώτη ύλη του ελληνικού βαμβακιού, που προέρχονταν κυρίως από την ευρύτερη περιοχή, και αφετέρου στην προηγμένη τεχνολογία του εξοπλισμού παραγωγής και των λοιπών εγκαταστάσεων.
Ο σχεδιασμός της μονάδας ήταν πρωτοποριακός και μελετημένος εφαρμόζοντας γνώσεις ετών πάνω στο αντικείμενο, με συνεχείς βελτιώσεις στα χρόνια που λειτούργησε η μονάδα, τελειοποιώντας τις συνθήκες και τεχνικές παραγωγής, σε βαθμό που τα τελικά προϊόντα να είναι κορυφαία στον κλάδο των νημάτων».

Παρά ταύτα, και πάλι δεν εμφανίστηκε κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Έτσι, αναμένεται ο επόμενος πλειστηριασμός το επόμενο διάστημα, πιθανότατα με ακόμη πιο μειωμένη την τιμή εκκίνησης.

Το Εμπορικό Κέντρο στη Βάρκιζα

Την ίδια τύχη είχε και σήμερα το εμπορικό κέντρο της οικογένειας Κουτρουλιά στη Βάρκιζα. Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό ακίνητο, το οποίο λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο για μία δεκαετία στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό.

Μάλιστα από το 2020 έγινε προσπάθεια πώλησής του με τίμημα 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς, όμως αποτέλεσμα. Μετά τις άγονες προσπάθειες που προηγήθηκαν, η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί στα 1.744.800 ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται στην αρχή της οδού Αφροδίτης σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλιακή λεωφόρο (αλλά και την οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας), που αποτελεί τοπική εμπορική αρτηρία της περιοχής με καταστήματα, χώρους εστίασης και υπηρεσίες. Τα όμορα κτίρια στεγάζουν καταστήματα στο ισόγειο και διαμερίσματα στους ορόφους.

Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο ανήκε στον Γεώργιο Κουτρουλιά, δημιουργό της αλυσίδας Palmie Βistro καθώς και στους αδελφούς του Θωμά, Νικόλαο και Παναγιώτη, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.000,58 τ.μ. Αποτελείται από τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 2.100 τ.μ. και περιλαμβάνει 33 ξεχωριστά καταστήματα (στο ισόγειο 14 καταστήματα των 35 τ.μ. έκαστο, στο υπόγειο 13 καταστήματα των 30 τ.μ. στον 1ο όροφo 6 καταστήματα (των 22 τ.μ. έκαστο κατά μέσο όρο). Επίσης λειτουργούσε και επιχείρηση εστίασης, ενώ διαθέτει μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, δύο ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες, αίθριο και βοηθητικούς χώρους.

Σύμφωνα με την αυτοψία, βρίσκεται εξωτερικά σε μέτρια κατάσταση συντήρησης, κυρίως λόγω της μη λειτουργίας του. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο εκδόθηκε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο συνεκδίκασε τις ανακοπές αφενός της επισπεύσας doValue, αφετέρου του ενός εκ των οφειλετών, με κοινό αίτημα το ακίνητο να βγει ως ενιαίο σύνολο καθώς έτσι η αξία του θα είναι υπέρτερη από εκείνη, η οποία αναφέρεται στην έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο κατακερματισμός των ακινήτων σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες έχει ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται μελλοντικοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές να πλειοδοτήσουν για τα εναπομείναντα ακίνητα, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον τους να αποκτήσουν μέρος του ακινήτου και όχι το σύνολο αυτού. Απόρροια της έλλειψης πλειοδοτών είναι η ματαίωση του πλειστηριασμού και η συνέχιση αυτού με διαδοχική μείωση τιμής πρώτης προσφοράς έως και 65%».

Σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές αξιοποίησης αναφέρεται ότι «εξωτερικά βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης και χρήζει ανακαίνισης, κυρίως λόγω της μη λειτουργίας του για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση κατακύρωσης, θα απαιτηθεί συνολική ανακαίνιση προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές και η λειτουργικότητα αυτού ή εναλλακτικά, θα μπορεί να προχωρήσει η κατεδάφιση αυτού και ανέγερση είτε κατοικιών είτε τουριστικής μονάδας».

Έτσι, το δικαστήριο έκρινε βάσιμο τον λόγο των ανακοπών τις οποίες έκανε εν μέρει δεκτές διατάσσοντας τη διόρθωση της κατασχετήριας έκθεσης ως προς την τιμή εκτίμησης και την τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού αυτού προκειμένου να οριστεί ενιαία τιμή, στο ποσό των 2.181.000 ευρώ. Ωστόσο, ούτε και ως ενιαίο ακίνητο υπήρξε ενδιαφερόμενος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της τιμής εκκίνησης.

Διαβάστε ακόμη 

Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα

Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ