Ο πολυαναμενόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους έχει ήδη ξεκινήσει, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πλησιάζει το …τέλος του «χαρτοβασιλείου» και της γραφειοκρατίας που ταλαιπώρησαν εκατομμύρια πολίτες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μια σειρά από διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση σημαντικών αρχείων δημόσιων φορέων βρίσκονται σε εξέλιξη, κάποιοι λήγουν, άλλοι προκηρύσσονται ή ξεκινούν σύντομα και όλοι οι «παίκτες» της αγοράς –μεγαλύτεροι ή μικρότεροι- θέλουν να διεκδικήσουν ένα «κομμάτι» από την «πίτα» των +6 δισ. ευρώ.

Καθιερωμένες εταιρίες της πληροφορικής εισηγμένες στο ΧΑ και τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, είτε συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες, είτε αυτόνομα μπαίνουν στο «παιχνίδι» για να αδράξουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η εποχή, με στόχο ένα πιο παραγωγικό κράτος και μια καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη…

Παράλληλα, την πιο καθοριστική ίσως φάση για την έκβαση του διανύει ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες (με καθαρό budget 400 εκατ. ευρώ, 515 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ), καθώς πέρασαν πρόσφατα με επιτυχία από την τεχνική αξιολόγηση 3 σχήματα, οι ΟΤΕ-Veridos Matsoukis-Byte, Thales-Unisystems-Toppan, Zetes – Space Hellas-Any και ο νικητής θα αναδειχθεί μέσα από την σύγκριση των οικονομικών προσφορών τους, με κριτήριο ποια θα είναι η χαμηλότερη.

Ένα κομβικό και σύνθετο project που περιλαμβάνει εκτός την έκδοση των εγγράφων (τα αναλώσιμα και η τεχνική υποστήριξη θα είναι ευθύνη του αναδόχου) και την ανάπτυξη των υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης…

Ο αριθμός των διαγωνισμών είναι, βέβαια, πολύ μεγάλος, με προϋπολογισμούς οι οποίοι ξεκινούν από λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνουν σε μερικές …εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

To gov-ERP και η e-Δικαιοσύνη

Τα προηγούμενα 24ωρα προκηρύχτηκε ένας νέος σημαντικός Διεθνής Διαγωνισμός για τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο με έναν οικονομικό φορέα για το έργο «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (gov-ERP)», ύψους 27.700.000 ευρώ με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης στις 09/07/2021 και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας η Διενέργεια Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου και για ένα άλλο σημαντικό έργο ψηφιοποίησης που αφορά τον νευραλγικό τομέα της Δικαιοσύνης: «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)», με φορέα του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) 13.484.522 ευρώ και λήξη υποβολής προσφορών στις 05/07/2021.

Στα έργα ψηφιοποίησης των αρχείων του δημοσίου που έχουν προκηρυχθεί και οδεύουν προς το deadline τους ανήκει και ο Ανοικτός (Διεθνής) Διαγωνισμός για Σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο για το Έργο «Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης» των 7,5 εκατ., για την διάθεση 100.000 απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε πολίτες, επαγγελματίες κ.α. (23/06/2021).

Τρέχει από αυτές τις ημέρες και η διαδικασία υποβολής προσφορών για το έργο «Μετασχηματισμός διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» (προϋπολογισμού 3.911.290,32 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, έως 16/07/2021).

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την «Ανάπτυξη Ψηφιακών υπηρεσιών, Ψηφιοποίηση Αρχείου και Ενοποιημένες Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας Μετοχικού Ταμείου Στρατού» (με προϋπολογισμό 2.486.750 ευρώ χωρίς ΦΠΑ), ενώ, στο πρώτο αυτό «γκρουπ» νέων διαγωνισμών συμπεριλαμβάνονται και projects μικρότερης εμβέλειας…

Τα projects με χαμηλότερο προϋπολογισμό

Στο μπαράζ των Διεθνών Διαγωνισμών προστέθηκαν η επιλογή αναδόχου για άλλα 5 έργα με χαμηλότερο μπάτζετ:

-«Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης προς την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.» στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού και ηλεκτρονικού εισιτηρίου» ως 12/07/2021.

– «Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στα πλαίσια διαχείρισης Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων που υλοποιεί η «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.» ως 12/7/2021.

– «Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) ως 28/06/2021.

– «Επέκταση και παροχή υπηρεσιών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων υπηρεσιών και λοιπών φορέων της διαδικτυακής πύλης της ΑΠΔΠΧ» ως 23/07/2021 και…

– «Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ)» ως 19/07/2021.

Θέμα χρόνου τα 390 e – Υποθηκοφυλακεία

Με εξαίρεση τον διαγωνισμό για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, η …κυρίως «μάχη» για τη νέα φουρνιά των μεγάλων έργων ψηφιοποίησης δεν έχει αρχίσει.

Το πλέον εμβληματικό όλων από αυτά που «έρχονται» θεωρείται η μετατροπή των έγχαρτων αρχείων άνω των 600 εκατ. σελίδων που τηρούνται στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας σε digital μορφή και η πλήρης ένταξη τους στο e Κτηματολόγιο, σταδιακά και μέχρι τις αρχές του 2024.

Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού των +300 εκατ. ευρώ αποτελεί θέμα χρόνου και όπως έχει γράψει το newmoney θα «χωρισθεί» σε 4 μέρη, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες τις οποίες θα περιλαμβάνει, με 3ετή ορίζοντα υλοποίησης του έργου και σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο με μέχρι τέσσερις αναδόχους και χρηματοδότηση (200 εκατ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτιμάται ότι θα υποβληθούν προσφορές από όλες τις μεγάλες εταιρίες πληροφορικής-ICT, πιθανότατα σε «συμμαχίες» με ισχυρούς «παίκτες» από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (π.χ. Ομιλος ΟΤΕ, Vodafone) και δεν αποκλείεται η εμφάνιση διεθνών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google μέσω του ελληνικού «βραχίονα» της.

Ένσημα, Υγεία, αεροφωτογραφίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκτός από τους διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων και των υποθηκοφυλακείων, στην ίδια διαδικασία αναμένεται να μπουν αργά ή γρήγορα ο ΕΦΚΑ, οι πολεοδομίες, τα νοσοκομεία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους κ.α.

Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, ζητούμενα είναι υλοποίηση της διασύνδεσης όλων των πληροφοριακών συστημάτων των παλιών ταμείων του ΕΦΚΑ, που έχουν πλέον ενοποιηθεί και σε μεγάλο βαθμό δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, η ψηφιοποίηση του συνόλου των φακέλων των συνταξιούχων και όλου του μητρώου ενός ασφαλισμένου, ειδικότερα για όσους εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας προ του 1993.

Στον νευραλγικό τομέα της υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΗΔΙΚΑ προανήγγειλε άλλα δυο σημαντικά έργα:

Την δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη και τις ψηφιακές ιατρικές βεβαίωσες μέσα από το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν τεθεί και άλλα projects, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του αρχείου των 380.000 αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που αφορούν όλη την επικράτεια σε βάθος χρόνου από το 1938, προϋπολογισμού περίπου 10,8 εκατ. ευρώ.

Το έργο συσχετίζεται με την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών και θα βοηθήσει για την λύση προβλημάτων τα οποία …διαχρονικά αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και για την εκπόνηση μελετών που απαραίτητα συνοδεύουν μεγάλες επενδύσεις και κατασκευαστικά projects.

Από τα έργα τα οποία «λοκάρουν» οι μεγάλοι της πληροφορικής είναι η ψηφιακή σύγκλιση και ο ψηφιακός ανασχηματισμός της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα

Πότε και πώς θα έρθουν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΑΤ: Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 8 δισ. ευρώ στην πανδημία – Τα κριτήρια και τα νέα εργαλεία

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ύφεση στο 1o τρίμηνο – Αντεξε η οικονομία