Ω ς το πρώτο βήμα για μια διευρυμένη παρουσία στη χώρα μας μέσω κοινοπραξιών που θα μπορούν να παίξουν ρόλο αντιμετωπίζει η Elbit Systems το πρότζεκτ κατασκευής και λειτουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας Ραν Κριλ, η εταιρεία ήδη αξιολογεί πιθανές συνεργασίες που θα είναι σε θέση να προσφέρουν όλο το πακέτο των προϊόντων και των συστημάτων που παράγει η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης DEFEA, η εταιρεία παρουσίασε το επενδυτικό σχέδιο για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων που έχει αναλάβει να δημιουργήσει μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ ύψους 1,365 δισ. ευρώ.

«Για εμάς πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα. Φανταστείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξαγωγής από το Ισραήλ. Θέλουμε όμως μαζί με αυτό να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα και μέσω συνεργασιών να προσφέρουμε λύσεις και προϊόντα αιχμής, τα οποία μάλιστα μπορούμε να αναπτύξουμε και επί ελληνικού εδάφους», έλεγε ο κ. Κριλ στο «business stories» στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης της εταιρείας. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ισραήλ, έχουν στενές σχέσεις που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα εδώ. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να πουλήσουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάζουμε λύσεις με Ελληνες εταίρους εδώ στην Ελλάδα. Να σχηματίσουμε κοινοπραξίες, και σε αυτή τη διαδικασία είμαστε τώρα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το σημαντικό πρότζεκτ δημιουργίας και λειτουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, ο κ. Κριλ σημείωσε ότι τώρα βρίσκεται στη φάση ελέγχου, σχεδιασμού και προετοιμασίας των παρεμβάσεων που θα γίνουν τόσο στις υποδομές όσο και στην κατασκευή των αεροπλάνων. «Η φάση της προετοιμασίας θα πάρει περίπου δύο χρόνια. Από εκεί και έπειτα το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης θα είναι πλήρως λειτουργικό για τα επόμενα 20 χρόνια που προβλέπει η σύμβαση».

Τόνισε δε ότι ο στόχος να καταστεί ένα περιφερειακό hub εκπαίδευσης πιλότων και όχι μόνο των στελεχών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, αφού συνήθως τέτοιες συμφωνίες γίνονται διακρατικά.

Λίγο νωρίτερα, στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε ότι το πρότζεκτ στην Καλαμάτα αποτελεί μια σημαντική επένδυση για το μέλλον των Ελλήνων Ικάρων: «Τολμώ να πω πως οι δύο καλύτερες Πολεμικές Αεροπορίες του κόσμου συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα αποτελέσει τελικά παγκόσμιο πόλο έλξης». Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού Κέντρου «θα μεταμορφώσει την Πολεμική μας Αεροπορία», καθώς θα είναι στη διάθεση των Ικάρων μας «ό,τι καλύτερο για την εκπαίδευσή τους».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems, μεταξύ άλλων, θα παράσχει 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346, θα επαναφέρει τουλάχιστον 25 T-6A Texan II για εκπαιδευτική αξιοποίηση, καθώς επίσης θα μεριμνήσει για την εγκατάσταση προηγμένων εξομοιωτών πτήσης. Παράλληλα, η εταιρεία που λειτουργεί τα κέντρα εκπαίδευσης πτήσεων της ισραηλινής αεροπορίας θα προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία 3.500 ώρες πτήσης ετησίως.

Στην παρουσίαση παρέστησαν επίσης εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, η οποία έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Οι τελευταίοι με δηλώσεις τους αργότερα υπογράμμισαν ότι πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση στην περιοχή που, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου.

Διαβάστε ακόμα  

e-ΕΦΚΑ: 7 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες  

Νorwegian Cruise Line: Με δύο κρουαζιερόπλοια από Πειραιά και Κατάκολο κάνει home port (pics)    

Δεξίωση στο Προεδρικό: Οι ανεμβολίαστοι και η τουρκική επιθετικότητα στα πολιτικά πηγαδάκια (pics)