Ενα, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον comeback σηματοδοτεί ο επιτυχημένος πλειστηριασμός του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την εκπνοή του 2022.

Αυτό έγινε στις 29 Δεκεμβρίου κατά την πολλοστή προσπάθεια να βρεθεί πρόθυμος επενδυτής, με μειωμένη την τιμή πρώτης προφοράς κατά 55% σε σχέση με την αρχική, στα 5,769 εκατ. ευρώ και με το εργοστάσιο να κατακυρώνεται στα 5,77 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ παραπάνω. Οπως δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, νέος ιδιοκτήτης είναι σχήμα αποτελούμενο από τον όμιλο Alfa Wood και την οικογένεια Τακά. 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η Shelman διετέλεσε μέχρι την πτώχευσή της θυγατρικός βραχίονας της Alfa Wood…

Η επαναλειτουργία

Σε κάθε περίπτωση και πάρα τις όποιες «καταβολές» του παρελθόντος, ύστερα από μια δεκαετία η μονάδα της Κομοτηνής θα μπει ξανά σε λειτουργία -έστω και με άλλη επωνυμία, καθώς το σήμα της Shelman έχει περάσει σε άλλη εταιρεία-, προσφέροντας δουλειά κατά προτεραιότητα σε όσους εργάζονταν σε αυτή όταν μπήκε το λουκέτο το 2013.

Και τούτο καθώς ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός περιελάμβανε ειδικούς όρους για τους υποψηφίους. Ετσι, προβλεπόταν ως διαλυτική αίρεση ότι ο υπερθεματιστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το βιομηχανικό συγκρότημα για μια τριετία από την αγορά του, χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο χρόνος των προπαρασκευαστικών εργασιών (για συντήρηση των μηχανημάτων, την πρόσληψη προσωπικού κ.ά.) και ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Ο δεύτερος όρος ήταν η πρόσκληση για την πρόσληψη εργαζομένων σε αυτό κατά τον χρόνο παύσης της λειτουργίας του, με μισθό όχι μικρότερο από τον προβλεπόμενο στην ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας κάθε ειδικότητας και χρονικό διάστημα αποδοχής της πρότασης 20 ημερών από την κοινοποίησή της στον εργαζόμενο.

Ακόμη, στον πλειστηριασμό δεν μπορούσαν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Δεδομένου ότι με την κατακύρωση το επενδυτικό σχήμα αποδέχθηκε τους παραπάνω όρους, θεωρείται βέβαιη η επαναλειτουργία του εργοστασίου, κάτι που επιβεβαίωσε προ ημερών και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «μία από τις πρώτες επισκέψεις μου ως υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ήταν στο εργοστάσιο της Shelman, στην Κομοτηνή, όπου από τότε είχα δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του. Καίτοι οι αντιξοότητες ήταν πολλές και χρειάστηκε να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή στέφθηκε με επιτυχία, το νέο επενδυτικό σχήμα είναι σε διαρκή επαφή μαζί μου και στις αρχές του 2023 θα παρουσιάσει το business plan. Επίκειται η άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, έκανε λόγο για το τέλος μιας επίπονης πορείας που ξεκίνησε το 2014. Οπως διευκρίνισε, η διαδικασία της πτώχευσης έγινε υπό τις διατάξεις του παλαιότερου πτωχευτικού νόμου, γεγονός που δίνει το προνόμιο στους εργαζομένους σε ό,τι αφορά τα χρήματα του πλειστηριασμού, από τα οποία αναμένεται να λάβουν τη μερίδα του λέοντος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο ότι οι επαναπροσλήψεις θα γίνουν με τους όρους των συμβάσεων εργασίας που υπήρχαν το χρονικό διάστημα όπου το εργοστάσιο έκλεισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως 50% των τότε εργαζομένων θα θελήσει να επιστρέψει.

Τι περιλαμβάνει η μονάδα

Πρόκειται για συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων εντός γηπέδου συνολικής έκτασης 297.288 τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Το συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε με διαδοχικές οικοδομικές άδειες από το 1998 μέχρι το 2003, περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 55.220,48 τ.μ. Η βιομηχανική μονάδα δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου με δυνατότητα παραγωγής µοριοσανίδων (νοβοπάν), φύλλων µελαµίνης µε αµφίπλευρη επίστρωση και φιλµ µελαµίνης (µελαµινούχο χαρτί).

Διαθέτει τρεις γραµµές παραγωγής:

■ Γραµµή παραγωγής µοριοσανίδων δυναµικότητας 700 κ.µ./24ωρο σε φύλλο πάχους 16 χιλ.
■ Γραµµή παραγωγής µελαµίνης µε αµφίπλευρη επίστρωση δυναµικότητας 5.000 φύλλων/24ωρο.
■ Γραµµή παραγωγής φιλµ (µελαµινούχο χαρτί) δυναµικότητας 110.000 τ.µ./24ωρο.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις εκτίμησης, η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός, δεδομένων της παλαιότητας και της αδράνειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η έκταση είναι περιφραγμένη, ενώ ο ακάλυπτος χώρος πέριξ των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι ασφαλτοστρωμένος.

Κατά τις ίδιες εκθέσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση βάσει μακροσκοπικής παρατήρησης, αλλά είναι σε ακινησία από το 2013, όταν σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας.

Υπάρχουν ακόμη εργαστηριακός εξοπλισμός, οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κίνησης, φωτισμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης και ψύξης κ.λπ., εξοπλισμός επίπλων, καθώς και 21 οχήματα (φορτωτές, γερανοί, ανυψωτικά, βυτία κ.λπ.).

Η άνοδος και η πτώση της Shelman

Η Shelman ιδρύθηκε το 1962 από τον Παναγιώτη Ηλιάδη, αρχικά με τη μονάδα της Χαλκίδας για την παραγωγή κόντρα πλακέ και πλακάζ. Ως διορατικός επιχειρηματίας ο Ηλιάδης υπήρξε από τους πρώτους που αναζήτησαν και βρήκαν ξένους -συγκεκριμένα Ελβετούς- επενδυτές, ικανούς να πιστέψουν στο όραμά του. Γι’ αυτό και η πλήρης επωνυμία της εταιρείας ήταν Σέλμαν Ελληνοελβετική Βιομηχανία Επεξεργασίας Ξύλου Α.Ε.

Μετά την πολύτιμη συμμαχία ακολούθησε μπαράζ επενδύσεων και εξαγορών με στόχο την επέκταση της δραστηριότητας και της προϊοντικής γκάμας. Ετσι, τα επόμενα χρόνια αποκτήθηκαν η Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε., η Χατζηλουκάς Α.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα, η Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά, αλλά και ποσοστό 50% στη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε., με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A.

Το 1988 η Shelman έκανε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω του οποίου αντλήθηκαν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στον απόλυτο leader της ελληνικής αγοράς, αλλά και από τις ισχυρότερες βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της επεκτατικής στρατηγικής του, ο Ηλιάδης μεγάλωσε τη μονάδα στο Βασιλικό Χαλκίδας που έφτασε να αναπτύσσεται σε 400 στρέμματα και με ιδιωτικό λιμάνι, ενώ το 2004 εγκαινίασε τη δεύτερη μονάδα στην Κομοτηνή.

Μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ωστόσο, ξεκίνησε η καθοδική πορεία λόγω μείωσης των πωλήσεων, αυξημένου κόστους παραγωγής αλλά και πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χρήση του 2005 η Shelman κατέγραψε κύκλο εργασιών 132 εκατ. ευρώ (έναντι 160,7 εκατ. την προηγούμενη), αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες ύψους 11,95 εκατ. (έναντι κερδών 3,9 εκατ.), με τον δανεισμό να φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ.

Το deal του 2010, η πτώχευση και τα «σφυριά»

Λίγα χρόνια μετά ήρθε η ώρα του πωλητηρίου. Ετσι, στις 18 Ιανουαρίου του 2010 μεταβιβάστηκαν από την οικογένεια Ηλιάδη μέσω του Χρηματιστηρίου μετοχικά πακέτα ποσοστού 72,09% έναντι 11 εκατ. ευρώ. Νέος ιδιοκτήτης ήταν η θεσσαλική βιομηχανία ξυλείας Alfa Wood των Αντώνη Αδαμόπουλου και Χρήστου Αγοραστού, η οποία κατέστη τότε -με πέντε εργοστάσια και εννέα θυγατρικές πλέον- ηγέτιδα στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές εταιρείες στα Βαλκάνια.

Βέβαια, μαζί με το «βαρύ όνομα» και τα εργοστάσια φορτώθηκε τις ζημίες, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, αυξανόμενου ανταγωνισμού από εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και σταδιακής κυριαρχίας των αλουμινένιων κατασκευών.

Με τα προβλήματα να γιγαντώνονται το 2014 η Shelman τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, για να ακολουθήσει ένα μπαράζ πλειστηριασμών για τα «ασημικά» της. Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 για τη μονάδα της Κομοτηνής με ελάχιστο τίμημα, τότε, τα 11,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, από τον Σεπτέμβριο του 2018 το ελάχιστο τίμημα μειώθηκε στα 9,92 εκατ. ευρώ και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 2014 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kastamonu, που φερόταν να προσφέρει 30 εκατ. ευρώ, ενώ αργότερα και από την εταιρεία EPS Wood, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παράλληλα, στο σφυρί βγήκαν το 2018 και το 2019 το εργοστάσιο στο Βασιλικό Ευβοίας, που αποκτήθηκε τελικά τον Μάιο του 2022 από τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη αντί 23 εκατ. ευρώ, αλλά και το σήμα της Shelman που πέρασε στα χέρια της EPS Woods.

Η μονάδα της Κομοτηνής βγήκε ξανά σε πλειστηριασμό, με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, στις 29 Ιουλίου 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς 12,82 εκατ. ευρώ και μετά στις 21 Σεπτεμβρίου στα 9,61 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε ένας ακόμη άγονος πλειστηριασμός, με τον πήχη να έχει υποχωρήσει στα 6,41 εκατ. ευρώ.

Στο τελευταίο και «τυχερό» σφυρί, στις 29 Δεκεμβρίου, η τιμή είχε μειωθεί τα 5,769 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την αγοραία αξία της μονάδας εκπονήθηκαν τρεις διαφορετικές εκθέσεις εκτίμησης, που κατέληξαν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Κατά τη μία, η αγοραία αξία των ακινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού ανέρχεται σε 18,55 εκατ. ευρώ, κατά τη δεύτερη σε 10,6 εκατ. ευρώ και κατά την τρίτη σε 7,49 εκατ. ευρώ.

Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες

Η Alfa Wood ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες, το 1981, όταν ο Αντώνης Αδαμόπουλος και ο Χρήστος Αγοραστός ίδρυσαν την Alfa Wood ΑΕΒΕ, την οποία με σημαντικές επενδύσεις και διαδοχικές εξαγορές ανέδειξαν σε ισχυρό παίκτη της αγοράς.

O κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Alfa Wood Group, εκ των νέων ιδιοκτητών του εργοστασίου της Κομοτηνής της Shelman

Το 2004 μάλιστα εξαγόρασαν τη γρεβενιώτικη εταιρεία ξυλείας Πίνδος, στοχεύοντας στην παραγωγή δαπέδων laminate που εκείνη την εποχή παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη. Ετσι, προέκυψε η Alfa Wood Πίνδος ΑΕΒΕ που στην πορεία «ατύχησε», με συνέπεια από τον Σεπτέμβριο του 2021 να ξεκινήσει τη δική της «καριέρα» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκτοτε έγιναν αρκετές, αλλά άγονες προσπάθειες να πουληθεί. Η τελευταία μάλιστα ήταν την 1η Δεκεμβρίου 2022, με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 17,56 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ της αρχικής, αλλά και πάλι έμεινε στα αζήτητα.

Στον αντίποδα, η Alfa Wood Group, που εδρεύει στη Λάρισα, το 2021 είχε κύκλο εργασιών ύψους 70,2 εκατ. ευρώ (έναντι 55,1 εκατ. ευρώ το 2020) και καθαρά κέρδη 22,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι κατά τη χρήση 2021 ενοποιήθηκε ως θυγατρική η εταιρεία Alfa Energy ΜΑΕ, ενώ η Alfa Wood Πίνδος που ενοποιούνταν με ποσοστό 93,33%, στα τέλη του 2021 μεταβιβάστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, η Alfa Wood Group είναι μια υγιής επιχείρηση και σε αυτό συντέλεσε η έγκαιρη στροφή προς τον τομέα της ενέργειας. Ετσι, δραστηριοποιείται στην παραγωγή wood pellet, στην εμπορία προϊόντων ξύλου και βιομάζας, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η οικογένεια Τακά δραστηριοποιείται στον χώρο της ξυλείας και των βιομηχανικών προϊόντων ξύλου για περισσότερα από 50 χρόνια, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, και την πτωχευμένη σήμερα βιομηχανία ξυλείας Βαλκάν Εξπόρτ, αλλά στο παρελθόν και την εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων Μπάρμπα Στάθης.

O κ. Δημήτρης Τακάς συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα για το εργοστάσιο της Shelman. Η οικογένεια Τακά δραστηριοποιείται στον χώρο της ξυλείας και των βιομηχανικών προϊόντων ξύλου για περισσότερα από 50 χρόνια

Σήμερα διαθέτει την εταιρεία Woodtco με βιομηχανική μονάδα στον Ασπρόπυργο. Η οικογένεια θα εκπροσωπείται, κατά πληροφορίες, στο επενδυτικό σχήμα για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή από τον κ. Δημήτρη Τακά, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής σε διάφορες εταιρείες και σήμερα είναι πρόεδρος της ελαιουργίας Μινέρβα, που ελέγχεται από το επενδυτικό fund Diorama, της Damavand, της Inteco κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού – Η χώρα που αγόρασε μυστικά 100 τόνους μέσα σε λίγες ημέρες

Η θρυλική έρευνα των 7 χωρών που άρχισε το 1960 σε Κρήτη και Κέρκυρα – Αυτοί ήταν οι παγκόσμιοι νικητές της μακροβιότητας

Synest: Το θεματικό πάρκο, 2 ώρες από την Αθήνα, όπου σχηματίζονται ουρές επισκεπτών κάθε Σαββατοκύριακο