Μια «καταιγίδα» πλειστηριασμών αναμένεται σε βάρος της άλλοτε κραταιάς εταιρείας αυτοκινήτων του Σπύρου Παζαρόπουλου.
Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί 14 πλειστηριασμοί για…7 ιδιοκτησίες της εταιρείας «Κόσμος Αυτοκίνηση» στη Ν. Ιωνία. Πρώτη στη σειρά είναι η Μονάδα Είσπραξης της Α.Α.Δ.Ε., η οποία έχει εισέλθει δυναμικά το τελευταίο διάστημα και στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το δικό της κομμάτι των 7 πλειστηριασμών έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 3,33 εκατ. ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα όμως έρχεται η σειρά της Intrum ως επισπεύδουσας για επίσης 7 πλειστηριασμούς που αφορούν τα ίδια ακίνητα, με την συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται εδώ στα 5 εκατ. ευρώ.

Επομένως προκύπτει το εύλογο ερώτημα ποιος θα…πρωτοπάρει από αυτά τα ακίνητα που είναι φορτωμένα με δεκάδες προσημειώσεις υποθήκες και κατασχέσεις.

Τα σφυριά της Α.Α.Δ.Ε

Οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα την Α.Α.Δ.Ε. στρέφονται κατά της εταιρείας «Κόσμος Αυτοκίνηση Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία», πρώην «S.P. Rent a Car Εμπορία και Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων», όπως με τη σειρά της προήλθε από αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας «Σπύρος Κ. Παζαρόπουλος Ε.Π.Ε» (“Pazaropoulos”) και αφορούν 7 ακίνητα, με βασικότερο το πολυώροφο κτίριο επί της λεωφ. Κύμης στη Νέα Ιωνία που αποτελούσε την καρδιά των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η διωκόμενη οφειλέτιδα του Δημοσίου εταιρεία οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) ποσό 8.280.513,44 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων μέχρι το τέλος του πλειστηριασμού».

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες ξεκινούν από τις 11.000 ευρώ και φτάνουν τα 2.650.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 3.334.000 ευρώ.

Ειδικότερα για αποθήκη υπογείου η τιμή είναι 28.000 ευρώ, για ισόγειο κατάστημα 106.000 ευρώ, για ισόγειο χώρο γραφείων 63.000 ευρώ, για το ποσοστό 292/000 εξ αδιαιρέτου οικοπέδου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα υψούν κατ΄ έκταση ή καθ΄ ύψος, 11.000 ευρώ, για οικόπεδο με οικοδομή επί της οδού Περγάμου 380.000 ευρώ, για ισόγεια γραφεία επί της ίδιας οδού 96.000 ευρώ και για το πολυώροφο κτίριο επί των οδών Κύμης και Βυζαντίου, 2.650.000 ευρώ.

Τα σφυριά της Intrum

Η δεύτερη «παρτίδα» σφυριών για τις ίδιες ιδιοκτησίες ξεκίνησε την πορεία της από τον Ιανουάριο του 2020, με επισπεύδουσα τότε την Τράπεζα Πειραιώς και έφτασε να ενεργοποιηθεί ξανά στις 24 Ιανουαρίου 2023 από την “Sunrise I NPL Finance Designated Activity Company” που εκπροσωπείται από την Inrtum. Αυτά έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Απριλίου 2023 και αφορούν τις ίδιες ιδιοκτησίες αλλά με διαφορετικές τιμές εκκίνησης.

Ειδικότερα, για το πολυώροφο κτίριο είναι στα 3.823.500 ευρώ, για την ιδιοκτησία του υπογείου στις 31.350 ευρώ, για την ιδιοκτησία του ισογείου στις 166.500 ευρώ, για την ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου στις 181.500 ευρώ, για τα 292/000 εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου, που αντιστοιχούν στο δικαίωμα υψούν κατ’ έκταση ή καθ’ ύψος, στις 78.450 ευρώ,για το οικόπεδο με οικοδομή στις 616.500 ευρώ και για το κατάστημα ισογείου στις 146.400 ευρώ.
Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης φτάνει τα 5.044.200 ευρώ.

Η άνοδος, η πτώση και η επιβίωση

Ο Σπύρος Παζαρόπουλος έκανε την είσοδό του ως εξουσιοδοτημένος dealer στην αγορά αυτοκινήτου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από το «γκάζι» στην άνοδο, που συνοδεύτηκε από μεγάλες συμφωνίες με γνωστές φίρμες και εξίσου μεγάλες επενδύσεις σε επίπεδο εμπορικού δικτύου, αλλά και στο προσοδοφόρο κομμάτι του after sales support. Όταν τα σύννεφα της κρίσης έκαναν την εμφάνισή τους το 2008 ήταν πλέον ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες της αγοράς αυτοκινήτου, αντιπροσωπεύοντας δημοφιλή brands και κυρίως αυτά του VW Group. Ωστόσο λίγο αργότερα, με την οικονομική κρίση να πλήττει βάναυσα και αυτή την αγορά ο όμιλος Παζαρόπουλου εισήλθε σε καθοδική τροχιά, και πάλι με «γκάζι», αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν οι περιπέτειες με αποτέλεσμα, περί το 2018, η εταιρεία του να συγκαταλέγεται στη λίστα των επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες, συνολικού ύψους 30,9 εκατ. ευρώ. Κάποια χρόνια νωρίτερα και ο ίδιος έφτασε να συλληφθεί για μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ύψους 800.000 ευρώ.

Πάντως παρά τις διαδοχικές «φουρτούνες», με την προσπάθεια συμφωνίας εξυγίανσης, τις αιτήσεις πτώχευσης που ακολούθησαν, το διορισμό άλλων προσώπων στη διοίκηση, έχει αποδειχθεί “survivor”. Και τούτο καθώς ακόμη και σήμερα η εταιρεία του εξακολουθεί να δίνει το «παρών» στην αγορά, έστω και με πολύ μικρότερη εμβέλεια, μέσω δύο καταστημάτων με πωλήσεις και service. Το ένα είναι στο εν λόγω ακίνητο επί της Κύμης και Βυζαντίου στην Ν.Ιωνία και το δεύτερο στην Π. Ράλλη και Κηφισού, στην περιοχή του Ρέντη.

Η βίλα στη Φτελιά

Σε αυτή την περιπετειώδη «ειδική διαδρομή» ο Σπύρος Παζαρόπουλος έχασε κάποια σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, με πρώτο και καλύτερο την περίφημη βίλα του στη Φτελιά της Μυκόνου, που βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια τον Ιούνιο του 2021.
Επισπεύδουσα ήταν η Polis Dania Designated Activity Company, μια εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία είχαν μεταφερθεί δάνεια της Citibank. Η ιδιοκτησία του στη Μύκονο αφορούσε ένα συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών σε αγροτεμάχιο εκτάσεως 4.237,80 τ.μ. το οποίο διαθέτει πισίνα, ελικοδρόμιο καθώς και ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο.

Η οικοδομή, τότε, είχε ισόγειο 200 τ.μ. και υπόγειο όροφο 110 τ.μ., ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στο 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για κατοικία (βίλα) που περιλαμβάνει και δύο ανεξάρτητες κατοικίες (ξενώνες). Είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με δάπεδα επιστρωμένα με πλακίδια και ξύλινα εξωτερικά κουφώματα τυπικής κατασκευής. Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με φύτευση και πλακόστρωση. Επίσης περιμετρικά του κτηρίου έχουν κατασκευαστεί ξύλινες πέργκολες, ενώ τμήματα της τοιχοποιίας έχουν επενδυθεί με πέτρα.

Στον πλειστηριασμό κονταροχτυπήθηκαν αρκετοί μνηστήρες, με αποτέλεσμα το ακίνητο να κατακυρωθεί στα 1.701.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: «Κούρεμα» και έως 420 δόσεις για περισσότερους δικαιούχους – Ανοίγει η ομπρέλα προστασίας

AVΑΧ: 30 εκατ. ετησίως μέχρι το 2025 από τα μερίσματα της Αττικής Oδού

Έρχεται νέος «σεισμός» στα κρυπτονομίσματα (γράφημα)