Τα όπλα τους για την τελική κούρσα της 7ης Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενισχύουν οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας ότι η διαμάχη για τον έλεγχο της εταιρείας θα έχει το χαρακτήρα ενός  proxy war.

Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη υπέγραψε την Πέμπτη μια δεσμευτική συμφωνία με τους αδερφούς Καλλιτσάντη, οι οποίοι ελέγχουν την Pemanoaro Limited, ώστε να αποκτήσουν επιπλέον ποσοστό 18,3% της εταιρείας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου και άμεσα τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου μέσω της Invesco Finance. Οι μετοχικές εξελίξεις ανεβάζουν την συμμετοχή τους στο 23,3%  των δικαιωμάτων ψήφου της Eλλάκτωρ, καθώς έχουν ήδη αποκτήσει το 5% των μετοχών.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγα 24ωρα πριν η πλευρά της Ολλανδικής Reggeborgh Invest, σε συμφωνία και με άλλους μετόχους μειοψηφίας της Ελλάκτωρ (Παναγιωτόπουλο, Γιόκαρη), ανακοινώσει την πρότασή της για το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες μετά το αίτημα σύγκλισης γενικής συνέλευσης με κύρια θέματα την αλλαγή ΔΣ και τον διαχειριστικό έλεγχο.

Επισήμως η Reggeborgh έχει διπλασιάσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία από 5,43% στο 10,36%, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 22,9% εάν ασκηθεί το call option για το 12,55% της Ελλάκτωρ που έχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας.

Ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η πλευρά των Ολλανδών, η οποία δεν έχει σταματήσει να ενισχύει την θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της  εισηγμένης ελέγχει ήδη έμμεσα και άμεσα την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης και είναι αποφασισμένη να αναλάβει τα ηνία του ομίλου με κάθε κόστος.

Σκληρή στάση κρατά και η παρούσα διοίκηση, η οποία δείχνει την βούλησή της να μην καταθέσει τα όπλα και με συμμάχους τους εφοπλιστές να αναμετρηθεί με τους Ολλανδούς και να ζητήσει την στήριξη των μετόχων.

Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος για την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης δεν θα είναι ευθύς. Οι δύο μονομάχοι θα συνεχίσουν να οργανώνουν την στρατηγική και τις άμυνές τους.

Οι μέτοχοι επομένως καλούνται να αξιολογήσουν τις δύο προτάσεις για τον έλεγχο της εταιρείας, έχοντας από την μια ένα ισχυρό επενδυτή με μεγάλη ρευστότητα, ικανό να εξυγιάνει την εταιρεία και να την βοηθήσει να γυρίσει σελίδα και από την άλλη την παρούσα διοίκηση, η οποία παρά τις μεταρρυθμίσεις στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης δεν κατάφερε να κλείσει τις βαθιές πληγές του ομίλου και επομένως προσέρχεται στην αναμέτρηση με την αδυναμία μιας δοκιμασμένης αλλά αδιάφορης «συνταγής»

Άνοδος στο ταμπλό

Πέραν των παραπάνω, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η μετοχή του Ομίλου έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες. Την Παρασκευή (18/12) ο τίτλος έκλεισε στα 1,68 ευρώ (υψηλό εβδομάδας), όταν στις αρχές Νοεμβρίου βρισκόταν στα 1,37 ευρώ, άνοδος της τάξης του 22%. . Το υψηλό έτους για τη μετοχή είναι στα 1,9680 ευρώ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των τεμαχίων που αλλάζουν χέρια στο ταμπλό. Πέρα από τα «πακέτα» που έχουν μεταβιβαστεί, καθημερινά καταγράφεται σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα, αποτέλεσμα των εντολών για «μάζεμα» της όποιας προσφοράς. Η χρηματιστηριακή αξία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέρχεται στα 361 εκατ.ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (δημιουργήθηκε από την τριπλή συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΑΚΤΩΡ και της ΤΕΒ) είναι ο μεγαλύτερος όμιλος υποδομών στην Ελλάδα με διεθνή παρουσία και μακροχρόνιες επενδύσεις στους τομείς της Κατασκευής, των Παραχωρήσεων, του Περιβάλλοντος, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ανάπτυξης Ακινήτων. Σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση του Ομίλου, διαθέτει δραστηριότητες σε 29 χώρες και περίπου 6.000 εργαζόμενους, ενώ κατέγραψε κύκλο εργασιών €1,3 δισ.ευρώ (2019)

Διαβάστε ακόμη

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Γκαζώνει η κυβέρνηση για την εργολαβία του 1,5 δισ.

Τουρκία: Το δράμα των επενδυτών το 2020 και οι φόβοι για το 2021 – Τι τους επιφυλάσσει ο Ερντογάν

Πέτρος Παππάς: «Μεγάλη ανακούφιση τα ναυπηγεία Σύρου για εμάς τους Έλληνες πλοιοκτήτες»