Στη χρονική συγκυρία, κατά την οποία έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά, εστίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, κατά την ομιλία του στην τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Είναι σπάνια αυτή η συγκυρία, όπου ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που αφορά στην εσωτερική διάσταση της ενίσχυσης της υποδομής της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, της θεσμικής υποδομής, έχει τόσο κρίσιμη σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε.», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και της εποπτείας των κεφαλαιαγορών βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, που μιλάμε, στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας και της ευρωπαϊκής προεδρίας, η οποία τυχαίνει να είναι γερμανική. Γιατί; Γιατί έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα, που δείχνουν ότι υπάρχουν ατέλειες, ρήγματα σημαντικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική εποπτείας των Κεφαλαιαγορών, του Χρηματιστηρίου και των πληροφοριών, που διακινούνται».

Πράγματι, το σκάνδαλο Wirecard έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στο Βερολίνο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί – τόσο επικοινωνιακά, όσο και επί της ουσίας – την πτώχευση της γερμανικής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών, που βρέθηκε με… τρύπα 1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, το σκάνδαλο της Folli Follie καθιστά επιτακτική την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. «Είδατε ότι η κυβέρνηση προτείνει μία μεγάλη αύξηση στις κυρώσεις, που αφορούν στους ορκωτούς ελεγκτές, καθώς από ποινές των 50.000 ευρώ προτείνουμε τώρα ένα όριο ενός εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί μία σημαντική αυστηροποίηση, που νομίζουμε ότι είναι αναγκαία», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν συγκεκριμένα αναλογικά κριτήρια ανάμεσα στη βαρύτητα της παράβασης και στο επιβαλλόμενο πρόστιμο. «Δεν διαπνεόμεθα από μία διάθεση αστυνόμευσης. Είναι, όμως, μία προειδοποίηση προς όλους αυτούς, οι οποίοι έχουν δημόσια ευθύνη, να εκτελούν σωστά την αποστολή τους και να ξέρουν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σημαντικές σε περίπτωση, που παραβούν αυτές τις υποχρεώσεις. Εάν επιβληθεί μία ποινή μόνο 50.000 ευρώ, όπως ίσχυσε στην περίπτωση της Folli Follie, δεν είναι δύσκολο να υπάρξει παράβαση. Όταν, όμως, γνωρίζει ο ορκωτός ελεγκτής ότι η ποινή θα είναι ένα εκατ. ευρώ, μπορεί να το διπλοσκεφτεί», πρόσθεσε. Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως έγραψε το ΝΜ η εταιρεία κατέγραψε ζημιές μετά φόρων, της τάξεως των 218 εκατ. ευρώ, κατά τη χρήση του 2018, με τις ελεγμένες – από την PricewaterhouseCoopers – καταστάσεις να δημοσιοποιούνται την προσεχή Τρίτη.

«Χρειαζόμαστε ένα Χρηματιστήριο, που να διασφαλίζει αφενός μεν, διαφάνεια για τους μικρομετόχους, που μπαίνουν σε αυτό, αλλά, παράλληλα, να προσελκύει και τους σοβαρούς μακροπρόθεσμους επενδυτές, που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη η χώρα μας. Δεν χρειαζόμαστε τους καιροσκόπους, τους κερδοσκόπους, ούτε το insider-trading», κατέληξε ο κ. Ζαββός.

Η τελευταία αναφορά ήρθε σε μία στιγμή, κατά την οποία έγινε γνωστή η ποινή, που επέβαλε δικαστήριο της Νέας Υόρκης στον επιχειρηματία Τηλέμαχο Λαβίδα, για τη συμμετοχή του σε παγκόσμιο δίκτυο insider trading. Μολονότι ο ίδιος το αρνείται, διαμηνύοντας, μάλιστα, μέσω του δικηγόρου ότι προτίθεται να καταθέσει έφεση, η απόφαση προβλέπει ποινή φυλάκισης 366 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε κριθεί ένοχος, γιατί διέρρευσε πληροφορίες της Ariad Pharmaceuticals, στο διοικητικό συμβούλιο της ο[ποίας συμμετέχει ο πατέρας του, για να τις πουλήσει εν συνεχεία στον, επίσης, επιχειρηματία Γ. Νίκα, με αντάλλαγμα ποσό της τάξεως των 500.000 δολαρίων (ο τελευταίος, πάντως, φέρεται να κέρδισε από trading άνω των 4,7 εκατ. δολαρίων).