Ένα νέο εστιατόριο, το WOOHOO, πρόκειται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο στο κέντρο του Ντουμπάι, δίπλα στο εμβληματικό Μπουρτζ Χαλίφα, και υπόσχεται να μεταμορφώσει την εμπειρία της εστίασης μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη. Η προσέγγισή του συνδυάζει προηγμένα γλωσσικά μοντέλα με παραδοσιακή μαγειρική.

Στο WOOHOO, ενώ οι άνθρωποι παραμένουν υπεύθυνοι για την εκτέλεση των πιάτων, όλα τα υπόλοιπα — από τη σύνταξη του μενού μέχρι τη δημιουργία της ατμόσφαιρας και της εμπειρίας εξυπηρέτησης — έχουν σχεδιαστεί από έναν ψηφιακό σεφ, τον Aiman. Σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη Αχμέτ Οϊτούν Τσακίρ, ο Aiman είναι το αποτέλεσμα ετών έρευνας στη μοριακή γαστρονομία, με βάση χιλιάδες συνταγές από παγκόσμιες κουζίνες.

Παρότι ο Aiman δεν έχει αισθήσεις όπως ένας παραδοσιακός σεφ, αναλύει δεδομένα γεύσεων — όπως υφή, οξύτητα — και δημιουργεί καινοτόμους γευστικούς συνδυασμούς. Το σύστημα “συνθέτει” νέα πιάτα, αξιοποιώντας πληροφορίες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια μνήμης και επεξεργασίας.

Οι δημιουργοί του WOOHOO πιστεύουν ότι το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί και να χρησιμοποιηθεί σε κουζίνες παγκοσμίως, προσφέροντας μείωση σπατάλης τροφίμων και ενίσχυση της βιωσιμότητας. Δεν επιδιώκουν την αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά τη συνεργασία ανθρώπου και μηχανής στην κουζίνα.

«Ο Aiman δεν θα αντικαταστήσει τους σεφ», τονίζει ο Τσακίρ. «Αντίθετα, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητά τους και να ανοίξει νέους ορίζοντες στη γαστρονομία».

Διαβάστε ακόμη

Μega deal: To Praktiker εξαγοράζεται από τη ρουμανική Paval Holding

ING: Η μεγάλη ανατροπή – Ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Νότου με αιχμή την Ελλάδα

Κατσαρίδες, κοριοί, ψύλλοι: Η αύξηση του πληθυσμού τους απειλή για τη δημόσια υγεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα