business stories

Θοδωρής Μαργέλλος: Έφυγε ένας bon viveur κοσμοπολίτης του επιχειρείν

  • Διονύσης Θανάσουλας


Στα 68 του χρόνια ο Ντόρης όπως τον φώναζαν οι φίλοι του απεβίωσε αιφνίδια αφήνοντας πίσω του μια διαδρομή που τα είχε όλα - Η φιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου, το σκάνδαλο του καλαμποκοκιού, η λευκή έπαυλη του Κολωνακίου και οι buisiness με τον Joel Robuchon

Ήταν ένα γλυκό βράδυ του 2004, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και η Αρματωλών & Κλεφτών στους Αμπελόκηπους θύμιζε πολυσύχναστη λεωφόρο του Παρισιού. Θωρακισμένα αυτοκίνητα, σταματούσαν έξω από το «48 The Restaurant» ενώ ένας μικρός στρατός από σωματοφύλακες είχε ακροβολιστεί πέριξ του ταπεινού δρόμου.

Ο πολύς Joel Robuchon -ο κορυφαίος σεφ στον κόσμο- ετοίμαζε μέσα στην κουζίνα του πιο must εστιατορίου της Αθήνας ένα ειδικό μενού των 500 ευρώ κατ’ άτομο.

Είχε προσγειωθεί στην Αθήνα με το ιδιωτικό lear jet του Θοδωρή Μαργέλλου, του «Ντόρη» όπως τον φώναζαν οι φίλοι του από το Κολλέγιο, στον οποίο ανήκε το «48 The Restaurant».

Του Ντόρη, που έφυγε έτσι ξαφνικά ευρισκόμενος στην Ελβετία, μια από τις χώρες όπου διατηρούσε κατοικία αυτός ο πολυσχιδής επιχειρηματίας, που απέφευγε πάντα την δημοσιότητα, ακόμη και όταν αυτή τον κυνηγούσε.

Ενδεικτικό της μυστικοπάθειας που τον διέκρινε είναι ότι όσο και να ψάξει κάποιος δεν θα βρει βιογραφικό του Θοδωρή Μαργέλλου, που μεγαλούργησε στον χώρο του επιχειρείν με αγροτικές επιχειρήσεις και όχι μόνο εντός και εκτός Ελλάδας.

Κολλητός των Γιώργου και Αντρίκου Ππανδρέου από το Κολλέγιο Αθηνών-με τον πρώτο ήταν συμμαθητές και απόφοιτοι της τάξης του ’71-το όνομα στου συζητήθηκε ευρέως στην περίφημη υπόθεση του καλαμποκιού από την Γιουγκοσλαβία που βαφτιζόταν ελληνικό.

Χρόνια μετά ενεπλάκη στην ιστορία με τα περίφημα CDS και τους Παπανδρέου, μια υπόθεση για την οποία κέρδισε την αγωγή κατά του Πάνου Καμμένου.

Ο τελευταίος τον ενέπλεξε μαζί με τον Αντρίκο Παπανδρέου και μετά από αγωγή υποχρεώθηκε να καταβάλλει 100.000 ευρώ αποζημίωση στον Ντόρη Μαργέλλο, έναν κοσμοπολίτης και λάτρη της καλής ζωής.

Ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και υλοποίησε με δικά του κεφάλαια ένα από τα πιο πρωτοπόρα εστιατόρια της Αθήνας, το αλήστου μνήμης «48 The restaurant».

Με μια διακόσμηση και μια αισθητική που παρέπεμπε σε βραβευμένα εστιατόρια-το διαφανές φωτισμένο πάτωμα σου έδινε την αίσθηση ότι αιωρείσαι-το εστιατόριο ανοίγει την 1η Σεπτεμβρίου του 2003 και γίνεται αμέσως το απόλυτο must.

Εκεί και μέχρι το 2008 παρέλασε κυριολεκτκά όλη η κοσμική Αθήνα, ισχυροί επιχειρηματίες, εφοπλιστές και πολιτικοί για να δοκιμάσουν την ντομάτα σούσι του Χριστόφορου Πέσκια, μια αποδόμηση των κλασσικών γεμιστών.

Η βραδιά με τον Joel Robuchon τα έσοδα της οποίας πήγαν υπέρ των σκοπών του Κολλεγίου Αθηνών συζητιόταν για μέρες, όπως και αυτή με τον Ferran Adria που ακολούθησε.

Ελάχιστοι ήξεραν τότε ότι ο Μαργέλλος είχε συναιτεριστεί με τον διάσημο γάλλο σεφ ανοίγοντας εστιατόρια σε διάφορες πόλεις, ακόμη και στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Το σπίτι του Μαργέλλου στο Κολωνάκι-η περίφημη «λευκή» έπαυλη και ένα από τα ωραιότερα της Αθήνας-πουλήθηκε στον εφοπλιστή κ. Γιάννη Αγγελικούση πριν από τρία περίπου χρόνια.
Ο τελευταίος φέρεται να κατέβαλλε τίμημα που ξεπέρασε τα 5.000.000 ευρώ για την εντυπωσιακή κατοικία του επιχειρηματία ο οποίος κατοικούσε σχεδόν μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, κινούμενος μεταξύ Γενεύης, Μονακό και Λονδίνου, ενώ πολύ συχνά διέμενε για κάποιο διάστημα στο Παρίσι.

Η εντυπωσιακή μονοκατοικία του Θ. Μαργέλλου στο Κολωνάκι, στη Δεξαμενή, την οποία και πούλησε πρόσφατα στην οικογένεια Αγγελικούση

Εκεί όπου ο Ντόρης -ιθύνων νους της εταιρίας IJ Partners, μέσω της οποίας δραστηριοποιούνταν σε διάφορες χώρες του κόσμου- διατηρούσε μια εκτός απο την κατοικία του και μια συγκλονιστική συλλογή κρασιών σε ειδικό χώρο φύλαξης.

Κάποια από αυτά σερβιρίστηκαν σε κλειστά δείπνα για λίγους ενώ η συλλογή του περιελάμβανε μυθικές ετικέτες όπως Romanee Conti, La Tache, Chateau Petrus και πάρα πολλά άλλα οινικά ποιήματα των οποίων ήταν βαθύς γνώστης, αυτός ο μυστικοπαθής άνθρωπος που έσβησε απροσδόκητα μακριά από την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: 

Το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό και το κόστος στην Οικονομία

Voucher 200 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για δωρεάν laptop και tablet

Μπάφετ: Υπέρμαχος των ΗΠΑ αλλά επενδύει στην κινέζικη ηλεκτροκίνηση

Απόρρητο Απόρρητο