Διεθνή

Μπάφετ: Υπέρμαχος των ΗΠΑ αλλά επενδύει στην κινέζικη ηλεκτροκίνηση

  • newsroom


Ο όμιλος Berkshire Hathaway του Γούορεν Μπάφετ, κατέχει μερίδιο 8,2% στην κινέζικη εταιρεία ηλεκτροκίνησης BYD η μετοχή της οποίας κατέγραψε άλμα κατά 300% σε ένα χρόνο - Η σύγκριση με την αμερικανική General Motors

Μεγαλύτερο μερίδιο στην κινεζική ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία BYD από ό,τι στην αμερικανική General Motors διαθέτει ο όμιλος Berkshire Hathaway του Γούορεν Μπάφετ, παρότι ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επενδυτής συστήνει στους μετόχους του και τους επενδυτές «να μην ποντάρουν ποτέ εναντίον των ΗΠΑ».

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Berkshire Hathaway κατέχει μερίδιο 8,2% στην BYD που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και είναι η όγδοη μεγαλύτερη συμμετοχή της εταιρείας σε χρηματιστηριακή αξία. Αντιθέτως, η εταιρεία κατέχει μόνο το 3,7% της General Motors, που είναι η 15η μεγαλύτερη συμμετοχής της σε χρηματιστηριακή αξία.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν φαίνεται πως ο Μπάφετ επενδύει στην εταιρεία με την καλύτερη απόδοση, καθώς οι μετοχές της BYD αυξήθηκαν περισσότερο από 300% τους τελευταίους 12 μήνες, εν αντιθέσει με αυτές τις General Motors, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 65% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η Berkshire Hathaway ξεκίνησε την επένδυση της στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD το 2008.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Shenzhen της Κίνας, έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, ενώ μόνο την περσινή χρονιά και εν μέσω πανδημίας πούλησε περισσότερα από 130.000 ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα. Αυτό το νούμερο είναι ενδεικτικό της καλής της απόδοσης, καθώς άλλοι ανταγωνιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η Nio, παρέδωσε περίπου 43.700 αυτοκίνητα πέρυσι.

Τον Ιανουάριο, η Genεral Motors ήταν η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία μαζικής παραγωγής, η οποία ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και τον τερματισμό της παραγωγής όλων των αυτοκινήτων, φορτηγών και SUV που λειτουργούν με ντίζελ και βενζίνη έως το 2035.

Ήδη η εταιρεία είχε προηγουμένως ανακοινώσει αύξηση των δαπανών κατά 7 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με το συνολικό ποσό  δαπανών να ανέρχεται στα 27 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

Το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό και το κόστος στην Οικονομία

Voucher 200 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για δωρεάν laptop και tablet

Το ράλι των Greeks στη Wall Street