Το θρίλερ με την εξαγορά του «Υγεία» πήρε τέλος και πλέον ο νέος ιδιοκτήτης του είναι η Hellenic Healthcare του fund CVC, καθώς η διοίκηση της MIG ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η συμφωνία πώλησης των μετοχών που κατείχε.

Ητοι μεταβιβάστηκε το 70,38% με τίμημα, μετά τη βελτιωμένη προσφορά του CVC, 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά δηλαδή κατεβλήθησαν για τη συναλλαγή 204 εκατ. ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι το σχήμα Apostolopoulos Holdings – HIG Capital το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έκανε προσφορά για το ποσοστό που κατέχει η MIG στο «Υγεία» που ανερχόταν σε 0,95 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διεξαχθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence).

Το CVC Capital Partners είχε προσφέρει αρχικά 197,97 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του μεριδίου της MIG (70,38%), δηλαδή 0,92 ευρώ ανά μετοχή, αλλά με τα νέα δεδομένα ανέβασε την προσφορά που πλέον διαμορφώθηκε στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή.

Ετσι, το Δ.Σ. της MIG, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αξιολόγησε τη νέα πρόταση της Hellenic Healthcare SARL και την ήδη υποβληθείσα μη δεσμευτική πρόταση της Apostolopoulos Holdings S.A. με την παρουσία και τη συνδρομή ως χρηματοοικονομικού συμβούλου της Rothschild.  Η πρόταση της Apostolopoulos Holdings ανερχόταν σε 0,95 ευρώ ανά μετοχή και βασιζόταν σε μη δεσμευτική πρόταση χρηματοδότησης από τη HIG Capital International, οι επιμέρους όροι της οποίας δεν έγιναν γνωστοί.

Επιπλέον, η Apostolopoulos Holdings ζήτησε χρόνο 6-8 εβδομάδων για τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του «Υγεία» και αποκλειστικότητα 2 μηνών ώστε να πάρει τις τελικές εγκρίσεις.

Εν αντιθέσει, η νέα πρόταση από τη Hellenic Healthcare και το CVC ήταν δεσμευτική και χωρίς χρηματοδοτικές αιρέσεις.

Τι αλλάζει στο «Υγεία»

Μετά την ολοκλήρωση του deal, στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο βασικός εκπρόσωπος του CVC στο συμβούλιο της Healthcare Αλέξανδρος Φωτακίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Metropolitan Δημήτρης Σπυρίδης, ανοίγει μια νέα σελίδα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία». Οπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, το τελικό deal ήταν επωφελές και για τη MΙG, ενώ καθοριστικός και καταλυτικός ήταν ο ρόλος του συμβούλου τους, της Rothschild, η οποία αξιολόγησε τις κατατεθείσες προτάσεις και έδωσε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οπως πληροφορηθήκαμε από πηγές της Hellenic Healthcare, το μάνατζμεντ του «Υγεία» παραμένει ως έχει. Αλλωστε το ισχυρό brand και η ιστορία του αποτελούν εγγύηση για τους εργαζομένους και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κουλτούρα του νοσοκομείου. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους μετόχους του «Υγεία» η Hellenic Healthcare είναι αποφασισμένη να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές αύριο κιόλας, με την ίδια τιμή που προσέφερε στη MIG.

Το νέο όμως και ιδιαίτερα θετικό μετά την αλλαγή σελίδας, το οποίο θα φανεί και άμεσα, είναι οι νέες δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται με τον νέο ισχυρό ιδιοκτήτη. Οπως μας τόνιζαν, θα φανούν άμεσα η ενίσχυση της ρευστότητας και οι νέες στρατηγικές που εξασφαλίζονται μέσω της συμμετοχής σε ένα ισχυρό χρηματοδοτικά group, το οποίο οι τράπεζες πλέον θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

Επιπλέον θα προκύψουν άμεσα σημαντικές οικονομίες κλίμακας από τις συνέργειες με τα άλλα τέσσερα νοσοκομεία του ομίλου, καθώς θα υπάρξει ενιαία πολιτική στην αντιμετώπιση των μεγάλων πελατών, των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των προμηθευτών.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως το CVC είναι ένα από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο που δραστηριοποιείται στον χώρο της Υγείας, σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα κατόπιν εισηγήσεων και έντονης επιμονής του κ. Φωτακίδη εγκαινιάστηκε με το Metropolitan και η επιτυχία του εγχειρήματος άνοιξε τον δρόμο για νέες επενδύσεις και εξαγορές, με αποτέλεσμα ο όμιλος πλέον της Hellenic Healthcare να έχει γίνει ο μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος υπηρεσιών υγείας με 5 νοσοκομεία. Ωστόσο, οι επενδύσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς η διοίκησή της βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιφέρειας. Οσον αφορά, δε, το ενδιαφέρον για το «Ερρίκος Ντυνάν», παραμένει θερμό πλην όμως οι τελευταίες εξελίξεις και η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου να το διεκδικήσει και να το εντάξει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχουν δημιουργήσει επί του παρόντος επιπλοκές.