Με ασυνήθιστα συνοπτικές διαδικασίες και μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η επενδυτική εταιρεία Dolphin Capital Investors (DCI), γνωστή για την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών συγκροτημάτων, ξεκινώντας από το 5άστερο «Amanzoe» στην Πελοπόννησο την προηγούμενη δεκαετία, γνωστοποίησε πως έκανε… έξωση στον Μίλτο Καμπουρίδη, ο οποίος υπήρξε εκ των συνιδρυτών της και παραμένει σήμερα εκ των βασικών της μετόχων με σχεδόν 10%.

Η αγγλική εταιρεία εκπαραθύρωσε τον γνωστό επιχειρηματία που είχε συνδέσει το όνομά του με την πορεία τoυ ομίλου της Dolphin από το ξεκίνημά του, το 2004. Κι άλλες φορές κατά το παρελθόν, πάντως, είχαν δημιουργηθεί γεγονότα ή και διαρρεύσει πληροφορίες που έδειχναν ότι οι σχέσεις μεταξύ των παλιών και νέων μελών του Δ.Σ. της DCI δεν ήταν και οι καλύτερες.

Η δύσκολη συμβίωση Καμπουρίδη και λοιπών μετόχων φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως είχε να κάνει και με τη διπλή ιδιότητά του σε σχέση με την Dolphin, ως μετόχου αλλά και στενού συνεργάτη μέσω της εταιρείας του στην Ελλάδα που χειρίζεται την τουριστική ανάπτυξη και τα deals της εισηγμένης.

Ο γνωστός επιχειρηματίας είναι διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος κατά 100% της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Dolphin Capital Partners (DCP), η οποία συνεργάζεται επί χρόνια με την DCI για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, έχοντας «τρέξει» ουκ ολίγα έργα της εισηγμένης εντός κι εκτός Ελλάδος. Αυτήν ακριβώς τη συμφωνία διαχείρισης επενδύσεων διέκοψε τόσο απότομα η εισηγμένη στο Λονδίνο με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας και ταυτόχρονα πέταξε τον Καμπουρίδη από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πυροδοτώντας τη σύγκρουση.

Παράλληλα, ο τελευταίος διατηρεί ποσοστό 9,73% στην DCI, το οποίο τον καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης, πίσω από μεγάλα ονόματα στον χώρο των επενδύσεων και συγκεκριμένα τη βρετανική J O Hambro Capital Management με 10,32%, τη Fortress με 9,94% αλλά και άλλα ξένα funds με μικρότερα μερίδια. Κι αυτό είναι ένα πολύ λεπτό σημείο που θα κρίνει τη μετωπική σύγκρουση του Μ. Καμπουρίδη με τους συνεταίρους του.

Αν οι προαναφερόμενοι μεγάλοι (και ισχυροί) μέτοχοι της DCI συμφωνούν και έχουν εγκρίνει τη βίαιη έξωση Καμπουρίδη, τότε αυτό σημαίνει ότι ο επιτυχημένος Κύπριος επιχειρηματίας και απόφοιτος του ΜΙΤ έχει εξοργίσει επενδυτές βαρέων βαρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως μέχρι στιγμής κάποιοι από τους μετόχους δεν έχουν πάρει αποστάσεις από τις ενέργειες της DCI, γεγονός που δεν είναι καλός οιωνός για την πλευρά Καμπουρίδη.

Αφορμή το 15% του «Αmanzoe»

Στην αγορά, όταν έγινε γνωστή η εκπαραθύρωση Καμπουρίδη, ορισμένοι υποστήριζαν πως η διευθυντική ομάδα της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και συγκεκριμένα οι Νικ Πάρις και Νικολάι Χαλς, που ανέλαβαν διευθυντικά καθήκοντα στα τέλη του 2021, αναζητούσαν μια αφορμή για να απαλλαγούν από τον Μίλτο Καμπουρίδη, την οποία τελικά βρήκαν στην παλαιότερη συμφωνία της πώλησης του 2018, όταν η DCI προχώρησε στην πώληση του πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος «Amanzoe» στο Πόρτο στην Grivalia Ηospitality.

Η αγγλική εταιρεία, στην ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι η DCP του Μ. Καμπουρίδη, πίσω στον Αύγουστο 2018, την περίοδο όπου έκλεισε η βασική κεντρική συμφωνία για την πώληση από την DCI του «Amanzoe» στην Grivalia, είχε συνάψει συμφωνία προαίρεσης αγοράς ποσοστού 15%, χωρίς όμως αυτό να γνωστοποιηθεί σε εκείνη, τη δεδομένη χρονική στιγμή και λεπτομερώς, όπως έπρεπε, ώστε να δημοσιοποιηθεί από την εισηγμένη στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές. Με απλά λόγια, ισχυρίζεται ότι ο Μ. Καμπουρίδης ενώ διαχειρίζοταν για λογαριασμό τους την πώληση του «Αmazoe» πήρε χωρίς να το ξέρουν option να αποκτήσει το 15%.

Η δικαστική μάχη

Την ίδια ώρα με μια δεκασέλιδη πυκνογραμμένη επιστολή, η νομική εταιρεία Reed Smith από το Broadgate Tower του Λονδίνου, απευθυνόμενη στους δικηγόρους της DCI, ξεκινά τον μακρύ δικαστικό αγώνα του Μίλτου Καμπουρίδη για την ακύρωση της αποπομπής του από την επενδυτική εταιρεία.

Παρά το αυστηρό ύφος της επιστολής (ξεκινά διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατ. λιρών για μη καταβληθείσες προμήθειες), η μακροσκελής δικηγορική επιστολή ουσιαστικά παραδέχεται τη συναλλαγή μεταξύ Καμπουρίδη και Grivalia για το «Amanzoe», θεωρώντας ωστόσο ότι ήταν νόμιμη και εις γνώσιν των συνεταίρων του στην DCI. Προφανώς, κάτι δεν πήγε καλά σε όλη αυτή τη συναλλαγή και τώρα ο Μίλτος Καμπουρίδης βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών προσπαθώντας να αντιδράσει. Δεν θα είναι εύκολη αυτή η διαδικασία και -γνωρίζοντας τις αμοιβές των δικηγορικών γραφείων στο Λονδίνο- θα είναι μάλλον δαπανηρή.

Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι γιατί ένα ζήτημα του 2018 ανακινήθηκε το 2023; Η απάντηση είναι απλή: γιατί τώρα η Grivalia αγόρασε το ποσοστό 15% της DCP στο «Amanzoe» κι έγινε έτσι μέτοχος στο 100% του πολυτελούς συγκροτήματος της Πελοποννήσου. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε στα κοινωνικά δίκτυα προ ημερών και ο Μ. Καμπουρίδης δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από 10 απίστευτες σεζόν και αμέτρητες αναμνήσεις ήρθε η ώρα η Dolphin να από-επενδύσει και να ολοκληρώσει την ενασχόλησή της με το “Amanzoe”, το οποίο χρειάστηκε έναν πολύ σχολαστικό και λεπτομερή σχεδιασμό, ξεκινώντας από το 2006».

Η πλευρά της ξένης διευθυντικής ομάδας υποστηρίζει ότι δεν είχε λεπτομερή ενημέρωση από τον (πρώην πλέον) συνεργάτη της για την εν λόγω συμφωνία, αφήνοντας αιχμές ότι η πλευρά Καμπουρίδη και η εταιρεία του μπορεί να αποκόμισαν επιπλέον υπεραξίες από την πώληση του 15% του πολυτελούς συγκροτήματος. Από το κάδρο της τωρινής διαμάχης μεταξύ των δύο μένει -προσωρινά, όπως υποστηρίζουν συγκεκριμένες πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση- εκτός η Grivalia, που είναι πλέον ιδιοκτήτρια του 100% του συγκροτήματος στο Πόρτο Χέλι εκεί όπου, παρεμπιπτόντως, έγιναν τα γυρίσματα του πασίγνωστου «Glass Onion: Στα μαχαίρια» με τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Στην απάντησή του ο Μ. Καμπουρίδης κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες της DCI πλήρως αβάσιμες, καταχρηστικές και παράνομες. Οι δε ισχυρισμοί που προβλήθηκαν από την DCI ως δικαιολογία για τις ανωτέρω ενέργειές της είναι εξίσου αστήρικτοι αλλά και δυσφημιστικοί.

H αγγλική Dolphin Capital εκπαραθύρωσε τον Μίλτο Καμπουρίδη από το υπερπολυτελές «Amanzoe», παρόλο που υπήρξε εκ των συνιδρυτών της και παραμένει σήμερα εκ των βασικών της μετόχων με σχεδόν 10%. Στη φωτογραφία με τη σύζυγό του Μαρίνα Βερνίκου

Η DCP είναι απολύτως βέβαιη για την ουσιαστική και νομική ορθότητα των θέσεων και επιφυλάσσεται ρητά για την προάσπιση όλων των νόμιμων και συμβατικών δικαιωμάτων της. Το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε από προσχεδιασμένες και ιδιοτελείς ενέργειες των διευθυντών της DCI, Nick Paris και Nicolai Huls, και βρίσκεται πλέον στα χέρια των δικηγόρων της DCP, οι οποίοι έχουν λάβει ρητή εντολή να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της DCP».

Η DCI έχει περιοριστεί στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά πηγές που γνωρίζουν και παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως από την πλευρά τους θα κινηθούν νομικά, πως έχουν συγκεντρώσει συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ στο κάδρο αυτών κατά των οποίων θα κινηθούν φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και η Grivalia. Mένει βεβαια το πολεμικό κλίμα που μεταφέρουν πηγές κοντά στην DCI να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα και από γεγονότα, όπως και ισχυρίζονται.

Τα projects

Η συνέχεια λοιπόν και από τις δύο πλευρές αναμένεται να δοθεί μέσω της νομικής οδού, ωστόσο στο καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχουν και ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο πλευρών λόγω των projects που τρέχουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Συνολικά, η περίπτωση και η πορεία του ομίλου της Dolphin όλα τα προηγούμενα χρόνια και δη στα θέματα της ακολουθούμενης και μεταβαλλόμενης στρατηγικής της έχει απασχολήσει σημαντικά και στο παρελθόν την επικαιρότητα, εγείροντας κατά καιρούς ερωτήματα στην αγορά, στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, όταν, π.χ., αποφασίστηκε η περιορισμένη διάρκεια ζωής της εταιρείας και η πώληση όλων των συμμετοχών της το 2016 προς μεγιστοποίηση των αποδόσεων για τους μετόχους.

Από τη διαμάχη δεν επηρεάζεται το έτερο μεγάλο project, το καινούριο τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων με κατοικίες στην Κέα, το «Οne & Only Kea Island» το οποίο έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί φέτος το καλοκαίρι

Ξανά στο σήμερα και τις εκκρεμότητες του παρόντος, σε ό,τι έχει να κάνει με το deal για το «Amanzoe» στο Πόρτο Χέλι και τη συμφωνία με την Grivalia που αποτέλεσε και την αφορμή να ξεσπάσει ο «εμφύλιος», προς ώρας τουλάχιστον και με την επιφύλαξη των νομικών ενεργειών που θα αναληφθούν από την DCI, δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις, καθώς η συμφωνία θεωρείται τετελεσμένη.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με το έτερο έργο της Πελοποννήσου, στην Αργολίδα, το «Kilada Hills» που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ως ένα project 420 εκατ. ευρώ με ξενοδοχειακό συγκρότημα, βίλες, γκολφ και λοιπές εγκαταστάσεις που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη του φάση για τις υποδομές και το γκολφ. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα περιπλέκονται δεδομένου ότι το έργο «τρέχει» για λογαριασμό της DCI η oμάδα του Μίλτου Καμπουρίδη μέσω της DCP, με κρίσιμο και το κομμάτι των πωλήσεων των κατοικιών, από τις οποίες αναμένεται να προκύψουν και σημαντικά έσοδα.

Η πλευρά της εισηγμένης στο Λονδίνο έσπευσε να ενημερώσει στην επίσημη ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να κινητοποιήσει ιδίους πόρους προκειμένου να τρέξει η ίδια το εν λόγω project, που πάντως δεν είναι και εύκολη υπόθεση σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο στο κομμάτι της αναζήτησης χρηματοδότησης και συν-επενδυτή όσο και στις δυσκολίες που προκύπτουν όσο θα εξελίσσεται το project. Ενδεικτικά, είναι γνωστές οι καθυστερήσεις που προέκυψαν πέρυσι λόγω της ύπαρξης αρχαιοτήτων στην περιοχή τής εν λόγω επένδυσης και των αρχαιολογικών ερευνών που χρειάστηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το πλάνο, πρόκειται για την πρώτη τουριστική επένδυση η οποία αδειοδοτήθηκε μέσω της διαδικασίας των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης συνολικής επιφάνειας 2.026 στρεμμάτων. Αντίστοιχα ερωτήματα προκύπτουν και για την Αristo Developers Ltd, την κυπριακή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, με στρατηγική συμμετοχή 47,9% για την DCI, από την οποία η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θέλει να αποεπενδύσει, με ενεργό και τον ρόλο της ομάδας Καμπουρίδη.

Αντίθετα, δεν επηρεάζεται το έτερο μεγάλο project για το καινούριο τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων με κατοικίες στην Κέα, το «One&Only Kea Island» που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι. Η DCI, στο πλαίσιο του πλάνου από-επενδύσεων που έχει ανακοινώσει επισήμως, προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της στα τέλη τoυ 2022 μεταβιβάζοντας το ποσοστό της σε επενδυτικά κεφάλαια της Cedar Capital. Μάλιστα, η επίσημη ανακοίνωση του κ. Καμπουρίδη, την περασμένη εβδομάδα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν το “One&Only Kea Island” στο οποίο η DCP είναι μέτοχος και διαχειριστής και η DCI δεν διατηρεί καμία συμμετοχή».

Διαβάστε ακόμη

Πόσο κοστίζει τώρα η απόκτηση στέγης – Η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια και το δίλημμα «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο» (πίνακας)

Το vertigo, η διαπλοκή και ο πρωθυπουργός «Φου», το Ωνάσειο πήρε ολίγον Prodea, το σφυρί στην οικία Ψυχάρη και η μάχη στην Αλεξανδρούπολη

17o International Shipping Forum Capital Link: Συνάντηση κορυφής της παγκόσμιας ναυτιλίας στη Νέα Υόρκη (pics)