Μεγάλες απώλειες στον φετινό τζίρο αλλά και πρόβλεψη για μεγάλη πτώση και την επόμενη χρονιά, το 2021, φέρνει η πανδημία στον τουρισμό, με τον κλάδο να είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις του κλάδου εκτιμούν ότι φέτος θα απολέσουν 66% του τζίρου, ενώ για την επόμενη χρονιά οι απώλειες θα είναι επίσης υψηλές, κάνοντας λόγο για ένα -40%.

Ζημία προκύπτει και από την αναστολή του επενδυτικού πλάνου από τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού πάνω από τις μισές ή αλλιώς ποσοστό 55% ανέστειλε τις επενδύσεις λόγω της πανδημίας. Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση και μόνο για ανακαινίσεις ξενοδοχείων διατίθενται κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία φέτος λόγω της πανδημίας θα λείψουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα από την αγορά.

Τα στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις και στους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας φέρνουν εν μέσω πανδημίας μεγάλα, αρνητικά, αυτή τη φορά, ρεκόρ για τον κλάδο, ο οποίος στην προηγούμενη, οικονομική κρίση, κατάφερε να παρουσιάσει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης φέρνοντας πέρυσι άμεσα τουριστικά έσοδα της τάξεως των 18,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος, με βάση τα χθεσινά νούμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος που περιλαμβάνουν και το κρίσιμο τρίμηνο του Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 3,5 δισ. ευρώ.

H ICAP διεξήγαγε πρωτογενή έρευνα σε 1.513 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική Eπικράτεια και σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας για την περίοδο από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου με ερωτηματολόγια σε διευθύνοντες συμβούλους, οικονομικούς διευθυντές και credit controllers.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εταιρειών, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών από όλους τους κλάδους εκτιμάται ότι θα την παρουσιάσει φέτος ο κλάδος του τουρισμού (-66%), με μεγαλύτερη την πτώση (-73%) για τις επιχειρήσεις μεγέθους με τζίρο από 2 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι θα έχουν κατά μέσο όρο πτώση τζίρου κατά 40% και το 2021, αν και οι μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ εκτιμούν ότι θα έχουν μικρότερες απώλειες με μείωση κατά 29%.

Οσον αφορά τις ενέργειες του κλάδου για την αντιμετώπιση της πανδημίας (πολλαπλές απαντήσεις) αυτές εστιάζουν στην εξασφάλιση ρευστότητας (78,2%) και τον εξορθολογισμό-συγκράτηση δαπανών (63,9%).

Η μείωση του κύκλου εργασιών (72%), η έλλειψη ρευστότητας (50%) και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον (46%) είναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας λόγω του Covid-19 για τον κλάδο, ο οποίος έχει αξιοποιήσει στο έπακρο, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα μέτρα του κράτους για την πανδημία: Στο ερώτημα αν «Έχετε αξιοποιήσει κάποιο από τα μέτρα στήριξης του Ελληνικού κράτους κατά την διάρκεια της πανδημίας;», οι τουριστικές επιχειρήσεις έρχονται πρώτες αφού 4 στις 5 (79,7%) έχουν κάνει ήδη χρήση και ακολουθούν άλλοι κλάδοι όπως τα τρόφιμα-ποτά (72,2%) και οι κατασκευές επίσης με ποσοστό πάνω από 70%.

Ο κλάδος του τουρισμού εμφανίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό αναστολής επενδύσεων λόγω της πανδημίας φέτος, φθάνοντας το 55% για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη σταματήσει, ένα 22% δηλώνει ότι θα ανασταλεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, ενώ μόλις ένα 10% δηλώνει ότι συνεχίζει κανονικά κι ένα 11% ότι δεν έχει επενδυτικό πλάνο.

Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία (8 στις 10 εταιρείες) στον κλάδο του τουρισμού θεωρεί ότι ο κύκλος εργασιών θα επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα το 2022 ή το 2023. Ειδικότερα:

-8% εκτιμά ότι θα ανακάμψει το 2021

-44% το βλέπει επιστροφή στα προ Covid 19 επίπεδα το 2022

-37% βλέπει ανάκαμψη το 2023 και οι υπόλοιποι αποφεύγουν να κάνουν κάποια πρόβλεψη.

Ο τουρισμός παρουσιάζεται ως ο πιο απαισιόδοξος κλάδος, καθώς το 61% των εταιρειών εκτιμά ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 18 μήνες για να επιστρέψει η χώρα στα προ πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα 

Αδρανείς λογαριασμοί: Πώς να μην παρακρατηθούν τα χρήματά σας από το Δημόσιο

Έρευνα ICAP: Ο κορωνοϊός έφερε μεγάλες επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και οικονομία 

Aegean: Είμαστε στο τελικό στάδιο συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές για τη συμφωνία στήριξης