Οικονομία

Αδρανείς λογαριασμοί: Πώς να μην παρακρατηθούν τα χρήματά σας από το Δημόσιο

  • Στέλιος Κράλογλου


Ποσό €9,5 εκατ. δεσμεύτηκε πέρυσι από τις τράπεζες υπέρ του Δημοσίου

Αδρανείς καταθέσεις ύψους 9,5 εκατ ευρω δεσμεύτηκαν από τις τράπεζες και αποδόθηκαν στον δημόσιο μέσα στο 2019.

Πρόκειται για «ξεχασμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν εμφάνισαν καμία κίνηση από το 1999 και ως εκ τούτου τα χρήματα δεσμεύτηκαν υπέρ του δημοσίου. Όπως προκύπτει μάλιστα από ειδική έκθεση που συνοδεύει το κρατικό προϋπολογισμό την τελευταία τετραετία μπήκαν 46 εκατ. ευρω από αδρανείς τραπεζικές καταθέσεις συνολικά 46 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον πέρυσι εισπράχθηκαν 9,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το 2019, η Εθνική τράπεζα απέδωσε στο δημόσιο αδρανείς καταθέσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank απέδωσε 3,2 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 946 χιλ. ευρώ, η Τράπεζα Αττικής εισέφερε 887 χιλ. ευρώ και η Eurobank απέδωσε αδρανείς καταθέσεις ύψους 585,6 χιλ. ευρώ. Επίσης το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εισέφερε στον κρατικό προϋπολογισμό αδρανείς καταθέσεις ύψους 19,5 χιλ. ευρώ και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 18,7 χιλ. ευρώ

Αδρανής καταθετικός λογαριασμός χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα 20 ετών. Συγκεκριμένα, με βάση όσα ορίζονται στο Ν.Δ. 1195/1942 και στην τροποποίηση αυτού από το Ν. 4151/2013, τα υπόλοιπα καταθετικών λογαριασμών, στους οποίους δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία συναλλαγή (όπως π.χ. ανάληψη, κατάθεση) από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα είκοσι (20) συνεχόμενων ετών, παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πίστωση των καταθετικών λογαριασμών (από την τράπεζα) με τόκους και η κεφαλαιοποίηση αυτών καθώς και η χρέωση εξόδων ή/και προμηθειών δεν συνιστούν συναλλαγή του δικαιούχου του λογαριασμού και δεν διακόπτουν την εικοσαετή παραγραφή.

Όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή στον καταθετικό τους λογαριασμό για χρονικό διάστημα που προσεγγίζει τα 20 συνεχόμενα έτη, πρεπει να απευθυνθούν στην τράπεζα του, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν επαρκώς την ταυτότητά τους και τα εισοδήματά τους ενδεικτικά ΑΔΤ ή διαβατήριο σε ισχύ, πρόσφατο εκκαθαριστικό, πρόσφατος λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας). Διαφορετικά η κατάθεση θα παραγραφεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Διαβάστε επίσης: 

Η αναβάθμιση στα POS της ΕΤΕ «βραχυκύκλωσε» τις κάρτες των άλλων τραπεζών

Το μεγάλο «στοίχημα» του Κωνσταντίνου Πανταζόπουλου με τη μαρίνα στη Μύκονο

Έχασε την «μπάλα» ο Απόστολος Βακάκης