Σε αναζήτηση νέου εταίρου βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα για το Athens Heart της οδού Πειραιώς 180, για το οποίο ο όμιλος είχε έλθει σε συμφωνία για τη δημιουργία joint venture με την επενδυτική ακινήτων Hines, με στόχο την ανακατασκευή και μετατροπή του εμπορικού κέντρου σε outlet.

To εμπορικό κέντρο, με δανεισμό στην Εθνική Τράπεζα, ήταν στα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη και είχε ενταχθεί στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, η οποία πλέον έχει περάσει κάτω από τον έλεγχο του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη της Sterner Stenhus. H Pasal μάλιστα πραγματοποιεί σήμερα (5/2/’21) έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αλλαγή της επωνυμίας της, υποδηλώνοντας ουσιαστικά και το «restart» για την εισηγμένη.

Στην παρούσα φάση, στο «μέτωπο» του Athens Ηeart, η Hines, η οποία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους μεγαλοεπενδυτές ακινήτων στη χώρα μας, φαίνεται ότι τελικά δεν τα βρίσκει με την Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα η τελευταία ήδη να πραγματοποιεί επαφές με έτερο γνωστό παίκτη της αγοράς ακινήτων.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο, οι επίσημες ανακοινώσεις του 2019 ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές, Εθνική Τράπεζα και Hines, σε κοινοπραξία, θα προχωρούσαν στην ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου και τη μετατροπή του σε premium εκπτωτικό εμπορικό 22.000 τ.μ., το Gazi Outlets, το οποίο θα διέθετε «τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς μάρκες ένδυσης, καταστήματα εστιατορίων και café, καθώς και χώρους αναψυχής, κινηματογράφο κ.ά.».

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και φυσικά προ κορωνοϊού, ανέφερε ότι η ανακατασκευή θα ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2021. Μάλιστα, η Hines, η οποία έχει ούτως ή άλλως ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων άνω του 1 εκατ. τ.μ. και διεθνή εμπειρία στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων, έχοντας αναδειχθεί και ο μεγαλύτερος διαχειριστής outlet mall στη Ρωσία, είχε αναλάβει από το φθινόπωρο του 2019 και τη διαχείριση (asset management) του Athens Heart, χωρίς ωστόσο η εν λόγω κίνηση να αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ η πανδημία με σοβαρό αντίκτυπο και στον τομέα των εμπορικών κέντρων φαίνεται ότι επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, το Athens Heart εκτιμάται ότι παραμένει σε μια περιοχή της Αθήνας με προοπτικές για τη μετά Covid 19 περίοδο, αν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη και δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης. Επιπλέον, το ακίνητο εδρεύει μεταξύ της τουριστικής περιοχής κέντρου και του λιμένα Πειραιά, o οποίος δέχεται 17 εκατ. επιβάτες τον χρόνο.

Σημειωτέον ότι από την πλευρά της η Hines είχε υπογράψει προσύμφωνο με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς και για το πολυσυζητημένο mall του Βοτανικού, μια συμφωνία ωστόσο που έχει εκπνεύσει και όλα είναι ανοικτά για τις χρήσεις στο project που πρόκειται να ενταχθεί, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, στο εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης του δήμου Αθηναίων. Πάντως, στον τομέα των καταστημάτων στη χώρα μας, η εταιρεία ολοκλήρωσε σε χρόνο – ρεκόρ το πρώτο της εμπορικό πάρκο επί της λεωφόρου Κηφισού, με κεντρικό χρήστη τη Leroy Merlin.

Εν μέσω πανδημίας, η επενδυτική εταιρεία, με προέλευση από τις ΗΠΑ, παρουσία σε 225 πόλεις σε 25 χώρες και μεγάλο χαρτοφυλάκιο και στην Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού της βραχίονα, συνεχίζει τις επενδύσεις στο ευρωπαϊκό real estate με έμφαση τα γραφεία και τα logistics.

Συνολικά, η Ηines έχει περί τα 144,1 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων 75,5 δισ. δολαρίων, για τα οποία λειτουργεί ως διαχειριστής επενδύσεων (εντός κι εκτός real estate) και 68,6 δισ. δολαρίων, για τα οποία παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο ιδιοκτησίας τρίτων. Η εταιρεία έχει 165 έργα υπό σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη ο όμιλος έχει παρουσία από τη δεκαετία του ’90, έχοντας πλέον επεκτείνει την ευρωπαϊκή του πλατφόρμα με γραφεία σε 16 πόλεις και παρουσία με έργα σε 55 πόλεις σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου ξεκίνησε τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο. Στην Ευρώπη η Hines έχει συνολικά 22,7 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων 19,8 δισ. ευρώ, όπου έχει τον ρόλο του διαχειριστή επενδύσεων και 2,9 δισ. ευρώ, για τα οποία παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο ιδιοκτησίας τρίτων.

Διαβάστε ακόμη

«Παρέλυσαν» τα καταστήματα ZARA, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka (pics)

Όμιλος Γκριμάλντι: Ο νέος σχεδιασμός του στόλου του για την Αδριατική

ΕΛΤΑ: «Χρυσές» αποζημιώσεις σε όσους εργαζόμενους αποχωρήσουν μέσω εθελουσίας