Σε νέες επενδύσεις προχωρούν ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου. Η επόμενη μέρα για το family fund των γνωστών Ελλήνων φαρμακοβιομήχανων, μετά από το πρόσφατο «χρυσό» deal πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού της Pharmathen στην Partners Group έναντι συνολικού τιμήματος 1,6 δισ. ευρώ, δεν άργησε να αρχίσει.

Στις 19 Ιουλίου η BC Partners, κάτοχος ως τότε του 80% στην μετοχική σύνθεση του διεθνή «κολοσσού» του φαρμάκου, ανακοίνωσε την μεγάλη συμφωνία με την Partners Group, ενώ, ταυτόχρονα άλλαξε χέρια και το άλλο 20% που ανήκε στους δημιουργούς του, την οικογένεια Κάτσου, σε μια συναλλαγή η οποία αφορούσε το 100% της Pharmathen.

Το 2015 είχε προηγηθεί, υπενθυμίζεται, η παραχώρηση του 80% της εταιρείας στην BC Partners από τον Βασίλη και τη Νέλλη Κάτσου με αντίτιμο 475 εκατ. ευρώ (κίνηση που συνοδεύθηκε από μια σειρά επενδύσεων, με κυριότερη όλων αυτή στο mega project του Ελληνικού) και ακολούθησε το νέο deal του 2021, 6 χρόνια αργότερα, για να εισρεύσει «φρέσκο» χρήμα το οποίο επίσης προγραμματίζεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Από εκείνη την ημερομηνία (19/7) πέρασαν 3 αθόρυβοι αλλά «γεμάτοι» μήνες για το VNK Capital, με εξελίξεις σε πολλά και διαφορετικά «μέτωπα» του επιχειρείν…

Τα «καλά νέα» προέρχονται, τώρα, από 3 «σημεία», όπως αναφέρουν πληροφορίες του newmoney από κύκλους της αγοράς: από το real estate, τον κλάδο των τροφίμων, αλλά φυσικά και το core αντικείμενο παραδοσιακά των δραστηριοτήτων του κ.Κάτσου, αυτόν του φαρμάκου.

Butterfly Residences ως το 2023

Με τα αδέλφια Κάτσου να «δρέπουν δάφνες» τόσο από τα deals του 2015 και του 2021 για το exit από την Pharmathen, όσο και από την πορεία της επένδυσης στην Lamda Development και των τεράστιων υπεραξιών στο Ελληνικό, η αναζήτηση ευκαιριών στον χώρο των ακινήτων δεν σταματά – έστω και σαφώς άλλου μεγέθους.

Αυτό συμβαίνει στο συγκεκριμένο timing με μια νέα τοποθέτηση από το private equity VNK Capital, που θα αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ και αφορά το Butterfly Residences. Ένα πολύ ενδιαφέρον project ανάπτυξης συγκροτήματος 4 πανέμορφων ανεξάρτητων πολυτελών, υπερσύγχρονων τριώροφων κατοικιών προς πώληση, εμβαδού από 360 τ.μ.-500 τ.μ. έκαστη στο Καβούρι (στην Βουλιαγμένη, κομμάτι της υπό διαμόρφωση Athens Riviera), μια από τις ακριβότερες περιοχές όλης της Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός τους είναι εμπνευσμένος από το σχήμα μιας πεταλούδας, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα κ. Χατζηαγγελίδη (314 Architecture Studio) και με χρόνο ολοκλήρωσης τους προς τα τέλη του 2023.

Πρόκειται για ένα παράδειγμα ενδεικτικό της πρόθεσης για την συνέχιση των επενδύσεων και στο real estate, μια δραστηριότητα η οποία ανήκει στις προτεραιότητες των δυο επιχειρηματιών.

Κορυφαία παραμένει η από κοινού με θυγατρική της Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, μέσω του σχήματος Voxcove Holdings, απόκτηση ποσοστού (12,83% αρχικά, 10,07% σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, στις 21/12/2017, με «φόντο» όπως προαναφέρθηκε το έργο του Ελληνικού.

Αυτονόητα, επικρατεί ικανοποίηση και στην οικογένεια Κάτσου για τους ρυθμούς υλοποίησης του mega project των 8 δισ. ευρώ, για τις εντυπωσιακές επιδόσεις στο κομμάτι των προπωλήσεων κατοικιών/διαμερισμάτων και τις γενικότερες προοπτικές του.

Το συγκρότημα Butterfly Residences

Προχωρημένες συζητήσεις

Ο χρόνος όμως φαίνεται να μετρά αντίστροφα και για άλλη μια νέα επενδυτική κίνηση του family fund, αυτή τη φορά και πάλι στον κλάδο των τροφίμων, πάντα κατά πηγές της αγοράς, μέσω της εταιρείας στην οποία συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό (36%) από τις αρχές του 2019, την «Παλίρροια».

Οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν και δεν μπορεί να αποκλεισθεί η σύναψη (και ανακοίνωση) ενός νέου deal ακόμα και εντός των προσεχών εβδομάδων ή και ημερών!

Ο κ. Κάτσος είχε ενδιαφερθεί και για τις Μινέρβα, Creta Farms, χωρίς να προχωρήσουν οι δυο υποθέσεις και πριν «πάτησε πόδι» στην αγορά του καφέ με την Cafetex, μητρική της αλυσίδας Coffeeway…

Νέα deals και τζίρος 85 εκατ.

Νέο deal (ή και deals) έρχεται για τον Βασίλη Κάτσο και στον χώρο του φαρμάκου, μα οι εκτιμήσεις μιλούν για ωρίμανση των διαπραγματεύσεων και κατ’ επέκταση υλοποίηση της νέας επένδυσης (ή των επενδύσεων) σε λίγο μεταγενέστερο χρόνο, πιθανόν μέσα σε ένα 3μηνο ή 4μηνο, με «όχημα» την Innovis και το κοινοπρακτικό σχήμα με την οικογένεια Βασιλόπουλου.

Οι βασικές εκδοχές; Ενδεχομένως να υπάρξει εξαγορά άλλης εταιρείας ή χαρτοφυλακίου (-κίων) φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στο παρελθόν, πάντως, είχε ακουσθεί η πιθανότητα επένδυσης και στο σκέλος της παραγωγής φαρμάκων…

Η Innovis εξετάζει, ήδη, διάφορες επιλογές και αναμένεται έντονη κινητικότητα στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022. Παλαιότερα, πριν από 2,5 χρόνια περίπου, είχε ενσωματώσει την εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Ελλάδα και πρόσθεσε παράλληλα μια σειρά και άλλων προϊόντων στο ισχυρό portfolio της. Η Innovis προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο εκπροσώπησης διεθνών brands, συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές της χώρας και υπολογίζεται ότι θα κλείσει την χρήση του 2021 με έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 85 εκατ. ευρώ.

Και είναι αποφασισμένο, σε αυτή την εξαιρετική πορεία της να ενισχυθεί περαιτέρω εντός των προσεχών μηνών μέσα από τις ανακοινώσεις σημαντικών συμφωνιών…

Νέλλη Κάτσου: Vice Chairman & Co-Founder VNK CAPITAL SA

Το exit από τα σκάφη αναψυχής

Ένας διορατικός επιχειρηματίας ξέρει όχι μόνο πότε πρέπει να αγοράζει, αλλά και πότε να πουλάει. Μια από τις πρόσφατες εξελίξεις για το VNK Capital ήταν το exit από τον κλάδο του yachting και την First Quality Yachts. Το fund πούλησε το μερίδιο της συμμετοχής του στην επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα μια σειρά από φημισμένες διεθνείς μάρκες σκαφών αναψυχής (Azimut, Sealine, Fjord, Benetti κ.α.) στον μέχρι πρότινος συνεταίρο του.

Είχε προηγηθεί και η αποεπένδυση από τον κλάδο των logistics και την Foodling (όπου κατείχε το 25%), όταν διαπιστώθηκαν διαφωνίες με άλλους μετόχους για την στρατηγική της…

Οι πληροφορίες ήθελαν την οικογένεια Κάτσου να έχει «λοκάρει» στόχο και από τον χώρο του λιανεμπορίου, ωστόσο, μέχρι στιγμής η υπόθεση δεν δείχνει να προχωράει, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπήρξε εκ μέρους της και τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η, τουλάχιστον, δεν είναι κοντά κάποια ανακοίνωση, παρ΄ εκτός αν αυτή λάβει νέα τροπή. Στον κλάδο της τεχνολογίας δε, «ακτινογράφησε» αρκετές εταιρείες δίχως θετική κατάληξη.

Δεδομένο θεωρείται ότι οι επιχειρηματίες –και επιστήμονες- που «οικοδόμησαν» την Pharmathen διατηρούνται σε φουλ δραστηριότητα, με επενδυτική διάθεση προς την πατρίδα.

Διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, κρατούν ανοικτά «ραντάρ» για την εύρεση ευκαιριών σε διάφορα «πεδία» της αγοράς, κινούνται προσεκτικά και δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν εκπλήξεις στο εγγύς μέλλον.

Η εξαγορά της ιδιωτικής πολυκλινικής SEA South East Aigaion – Medical Health Clinic στην Μύκονο και η μονάδα SEA Dialysis «σήμαναν» την είσοδο του VNK Capital στους τομείς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού.

Στο χαρτοφυλάκιο του έχουν ενταχθεί πλην των φαρμακευτικών, των τροφίμων και του real estate, τα OTC Healthcare Products (Christou) και η Καινοτομία (Kinems/Learning Games, Socital/Personalised E-commerce, Flashchat).

Τέλος, υπό την ιδιότητα του Managing Partner της Virtus International Partners ο νέος Πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ευχαρίστησε μεταξύ των ιδρυτικών επενδυτών της και την VNK Capital «για την υποστήριξή τους στο νέο μας εγχείρημα», μετά την ανακοίνωση του deal της 14ης Μαΐου…

Διαβάστε ακόμα: 

Δουλειές με κάρτες, δουλειές με ομόλογα και… όμορφες δουλειές – μόνο ΠΑΣΟΚ!

ΤΕΞΑΠΡΕΤ: «Θρίλερ» με το βιομηχανικό συγκρότημα στο Καλοχώρι

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Η παράμετρος Παπανδρέου στην εσωκομματική «μάχη» και οι νέες συμμαχίες