Η φράση «επενδυτικός οργασμός» είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει την τελευταία περίπου τριετία στον χώρο του εγχώριου παραγόμενου φαρμάκου! Την ώρα που η βιομηχανία συνολικά αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις μπροστά της, με φόντο την ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν «κλειδώσει» και πραγματοποιούν με ορίζοντα το 2026 επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ! Επενδύσεις με οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόσημο, καθώς αναμένεται να παραγάγουν αξία και να βοηθήσουν τη χώρα καλύπτοντας πρωτίστως τον Ελληνα ασθενή, τροφοδοτώντας τον χώρο της έρευνας, διευρύνοντας τις δυνατότητες παραγωγής από πρώτες ύλες έως πολύπλοκα σκευάσματα, ενισχύοντας το σύνολο της αλυσίδας της αγοράς που ασχολείται με το φάρμακο και εν τέλει δημιουργώντας καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ηδη σήμερα, με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κατασκευάζονται 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές! Κι όλα αυτά θα ενισχύσουν το λεγόμενο οικοσύστημα του φαρμάκου στη χώρα μας αναβαθμίζοντάς το.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του τι μπορεί να φέρει αυτή η δυναμική επέκταση αποτελεί η Τρίπολη. Στη ΒΙΠΕ της πρωτεύουσας της Αρκαδίας βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις μεγάλες επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ από τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, την DEMO, τη Win Medica του ομίλου ELPEN και τη FARAN, με στόχο να μπορούν να καλύψουν πάνω από το 50% των ογκολογικών ασθενών σε φάρμακα, να προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, να κάνουν ανεξάρτητη την Ελλάδα και την Ευρώπη σε παραγωγή πρώτων υλών. Ξαφνικά η Τρίπολη θα εξελιχθεί σε ένα περιφερειακό ευρωπαϊκό hub της φαρμακοβιομηχανίας!

Οι περισσότερες από τις επενδύσεις αυτές πατάνε στο λεγόμενο «επενδυτικό clawback». Το μέτρο που θέσπισε η κυβέρνηση προκειμένου ένα μικρό μέρος από τις επιστροφές-εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες στο Δημόσιο αποδίδοντας περίπου κάθε χρόνο 3 δισ. ευρώ, να εκπίπτει εφόσον τα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην παραγωγή ή την έρευνα και ανάπτυξη. Για φέτος αυτό το ποσό εκτιμάται μέσω εργαλειοποίησης και του RRF ότι θα είναι στα 250 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, όπως παρατηρούν οι παράγοντες της αγοράς, είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα περίπου 6 δισ. που εκτιμούν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα κληθούν να επιστρέψουν.

«Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το επενδυτικό clawback το οποίο, όπως εξάλλου έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον έως το 2027», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων. Και συνεχίζει: «Από εκεί και έπειτα όμως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία “παλεύει’’ κόντρα σε πολλές αντιξοότητες. Ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχουν κίνητρα ώστε να στηριχθεί, διότι ο ρόλος μας δεν είναι μόνο οικονομικός αλλά και κοινωνικός. Το θέμα της υψηλής φορολογίας στις πωλήσεις στην Ελλάδα είναι καίριο να αντιμετωπιστεί!

Οπως επίσης και το υψηλό κόστος λειτουργίας που αντιμετωπίζουμε, από τις πρώτες ύλες και την ενέργεια έως τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και συνολικά τη γραφειοκρατία. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, ιδίως καθώς για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία η εξωστρέφεια είναι κρίσιμη. Σήμερα οι εξαγωγές είναι αυτές που μας “σώζουν’’, αφού στην εγχώρια αγορά, που ούτως ή άλλως είναι μικρή, καλούμαστε πρακτικά να παράγουμε χωρίς κέρδος, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη στρέβλωση αλλά είναι και επικίνδυνο. Η προοπτική και ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει παραγωγικό hub. Και γι’ αυτό απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια, τα οποία δυστυχώς οι φαρμακοβιομηχανίες στερούνται λόγω των επιστροφών. Επίσης σημαντικό θέμα είναι και η χρηματοοικονομική πίεση που υπάρχει λόγω των παλαιών δανείων. Αυτό συμβάλλει σε αρνητικές ταμειακές ροές σε μια εποχή με τόσο μεγάλες επενδυτικές ανάγκες!»

DEMO: Tο μεγαλύτερο πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα

Μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, που αναμφισβήτητα σήμερα τρέχει και το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα, είναι η DEMO της οικογένειας Δέμου. Η εταιρεία είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντων όλων των μορφών κι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέσιμων της Ευρώπης, καθώς το 80% της παραγωγής εξάγεται σε 86 χώρες. Με ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο, η DEMO επεκτείνει τις ερευνητικές της δυνατότητες και ενισχύει την παραγωγή της με στόχο να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν:

■ Την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της στο Κρυονέρι, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέσιμων στη ΝΑ Ευρώπη και την πρώτη μονάδα παραγωγής πλαστικής αμπούλας στην Ελλάδα.

■ Δύο μονάδες παραγωγής τελικών φαρμάκων και δύο μονάδες παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Τρίπολη.

■ Ενα νέο κέντρο φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο στην περιοχή. Διαθέτει το μοναδικό Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα του κέντρου θα τροφοδοτεί την παραγωγή πρώτων υλών στο hub της Τρίπολης.

■ Ενα νέο κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Αγιο Στέφανο Αττικής, το πρώτο στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με σκοπό την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή βιοομοειδών φαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες, και Βιο-Ακαδημία με στόχο την εκπαίδευση νέων επιστημόνων.

ΒΙΑΝΕΞ: Νέες γραμμές παραγωγής και ερευνητικό κέντρο

Με 100 χρόνια ιστορίας στον κλάδο του φαρμάκου, ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ έχει συνδέσει την παρουσία του με την ίδια την οικονομική και επιχειρηματική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη παραγωγής στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Οι νέες επενδύσεις της ΒΙΑΝΕΞ περιλαμβάνουν:

■ Την επέκταση των εγκαταστάσεων του Α’ εργοστασίου της, αλλά και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του.

■ Την ενίσχυση της δυναμικότητας του εργοστασίου Γ’.

■ Τη δημιουργία νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή της Πάτρας.

Ο όμιλος σήμερα διαθέτει 4 υπερσύγχρονα εξειδικευμένα εργοστάσια με όγκο παραγωγής πάνω από 121 εκατομμυρίων τεμαχίων ετησίως. Εχει πάνω από 100 διεθνείς συνεργασίες και εξάγει σε 114 χώρες.

Συνεχίζοντας μια παράδοση που μετρά 100 χρόνια, το όραμα της εταιρείας και του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται και να διευρύνει την παρουσία και την τεχνογνωσία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

PHARMATHEN: Νέα μονάδα στην Αττική και επεκτάσεις στις Σάπες

Ενα σημαντικό τμήμα των επενδύσεων συνολικά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αφορά τη Pharmathen, την εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια Κάτσου και σήμερα είναι υπό τον έλεγχο του ελβετικού private equity Partners Group.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα από τα πιο προηγμένα χαρτοφυλάκια ενέσιμων προϊόντων βραδείας αποδέσμευσης (LAI), σκευάσματα ελεγχόμενης αποδέσμευσης (Sustained Release Oral Solid) και οφθαλμικά σκευάσματα, τα οποία παράγονται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, που έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) καθώς και από την Ε.Ε.

Οι νέες επενδύσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν:

■ Επέκταση της ενεργούς μονάδας παραγωγής LAI στις Σάπες Ροδόπης, αποσκοπώντας στην ενσωμάτωση νέων καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων.

■ Επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής στερεών προϊόντων (OSD) στις Σάπες Ροδόπης.

■ Κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής οφθαλμικών προϊόντων στην Αττική, ως μέρος του πενταετούς επενδυτικού πλάνου του ομίλου.

Επίσης, η Pharmathen προ μηνών προχώρησε στην εξαγορά της CBL, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια αγορά των θεραπευτικών πεπτιδίων, η αξία της οποίας εκτιμάται σήμερα στα 38 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ έως το 2033.

ELPEN: Δύο νέα εργοστάσια και πολυεπίπεδες επενδύσεις

Η ELPEN των οικογενειών Πενταφράγκα και Τρύφων είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους στη χώρα, που εκτιμάται ότι θα διαθέτει ένα οικοσύστημα 55.000 τ.μ. με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων.

Η εταιρεία σήμερα καλύπτει με παραγόμενα φάρμακα ποιότητας πάνω από 6 εκατομμύρια ασφαλισμένους στην Ελλάδα και παράλληλα εξάγει το 50% της παραγωγής της.

Οι νέες επενδύσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν:

■ Νέο εργοστάσιο παραγωγής εισπνεόμενων και στερεών μορφών φαρμάκων στην Κερατέα και νέο ερευνητικό κέντρο ανάπτυξης για ειδικές μορφές ανάπτυξης εισπνεόμενων για άσθμα και ΧΑΠ. Μάλιστα, έως το 2026 το εργοστάσιο στην Κερατέα θα αδειδοτηθεί από τον FDA για την πώληση φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο όμιλος δημιουργεί το «Athens LifeTech Park» στα Σπάτα. Πρόκειται για το πρώτο πάρκο Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, με αποστολή τη δημιουργία αξίας και κανοτομίας στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και των ιατρικών επιστημών μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και ερευνητών, νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας για την επιτάχυνση της ερευνητικής διαδικασίας προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας. Στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είναι και η επέκταση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στο Πικέρμι, τόσο στο κομμάτι του R&D όσο και στην παραγωγή με προσθήκη νέων αλλά και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής.

RAFARM: Νέες υποδομές και συνεργασίες

Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία RAFARM εξειδικεύεται στα οφθαλμικά και σύνθετα φαρμακευτικά προϊόντα. Είναι αυτό που θα λέγαμε ο leader των κολλυρίων! Εξάγει τα προϊόντα της σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και επενδύει σταθερά το 13% του κύκλου εργασιών της σε έρευνα και ανάπτυξη. Είναι η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που έλαβε πιστοποίηση από τον Αμερικανικό FDA.

Οι νέες επενδύσεις της RAFARM που τρέχουν σήμερα περιλαμβάνουν:

■ Νέες πράσινες κτιριακές εγκαταστάσεις παραγωγής με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

■ Επέκταση σύγχρονων εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου.

■ Νέο υπερσύγχρονο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης.

■ Κατασκευή νέων γραμμών παραγωγής οφθαλμικών και ενέσιμων προϊόντων με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.

■ Νέες συνεργασίες με διεθνούς κύρους πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο την ανάπτυξη οφθαλμικών προϊόντων νανοτεχνολογίας.

BOEHRINGER INGELHEIM: Νέες επεκτάσεις για τη μοναδική πολυεθνική με παραγωγή στην Ελλάδα

Η δημιουργία νέας πτέρυγας στο εργοστάσιο της γερμανικής φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, για την επέκταση της παραγωγής σε νέα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και για την ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας και στις ΗΠΑ με τα νέα αντιδιαβητικά της σκευάσματα σε φιαλίδια βρίσκεται στο κέντρο του νέου επενδυτικού σχεδίου της μοναδικής πολυεθνικής που παράγει φαρμακευτικά σκευάσματα επί ελληνικού εδάφους.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο που αφορά τα έτη 2023-2027 θα επιτρέψει την παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων για τις νέες θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες μπαίνει η εταιρεία, όπως η ψυχική υγεία, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση και τα καρδιολογικά -νεφρολογικά- μεταβολικά νοσήματα.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

■ Νέα μονάδα παραγωγής σε μορφή φιαλιδίων για εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ.

■ Νέο κτίριο γραφείων για 100 θέσεις εργασίας.

■ Επέκταση του εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου.

■ Επέκταση του κέντρου αποθήκευσης και διανομής του εργοστασίου.

Εκτιμάται ότι με το πέρας αυτού του επενδυτικού κύκλου η γερμανική φαρμακοβιομηχανία θα αυξήσει κατά 35% την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας.

BENNETT: Ετοιμάζει δύο νέα εργοστάσια – Αγόρασε ακίνητο της Folli Follie

Η Βιομηχανία Φαρμάκων Bennett θεωρείται από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στην παραγωγή γενοσήμων. Ο όμιλος του κ. Νίκου Μπουφίδη προχωράει στην υλοποίηση δύο νέων βιομηχανικών μονάδων σε Κορωπί και Μεταμόρφωση.

Η πρώτη επένδυση θα γίνει στο Κορωπί και συγκεκριμένα στο ακίνητο της πάλαι ποτέ ΕΛΜΕΚ, που είχε περάσει στην ιδιοκτησία του ομίλου Folli Follie. Το ακίνητο αγοράστηκε πρόσφατα από την Bennett με σκοπό να μετατραπεί σε υπερσύγχρονο εργοστάσιο 17.000 τ.μ. με αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής το οποίο θα παράγει φάρμακα, ΜΗΣΥΦΑ, συμπληρώματα διατροφής και βρεφικής διατροφής με δυνατότητα παραγωγής.

Η δεύτερη επένδυση αφορά την περιοχή της Μεταμόρφωσης. Εκεί γίνονται παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας επίπλων Σιλβεστρίδη, που αγόρασε η Benett με στόχο να μετατραπεί σε σύγχρονο εργοστάσιο με κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), γραφεία, αποθήκες και επιπρόσθετους χώρους παραγωγής.

Το νέο εργοστάσιο θα καλύπτει έκταση 20.000 τ.μ. Σημειωτέον πως η Bennett (με τις θυγατρικές Medical Pharmaquality και Humana Hellas) έχει ετήσιες πωλήσεις συνολικά 110 εκατ. ευρώ και 400 άτομα προσωπικό.

PHARMAZAC: Δυναμική είσοδος στην παραγωγή με δύο εργοστάσια

Ετοιμη να μεταμορφωθεί σε πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmazac μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεών της. Η εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Παναγιώτης Ζάκος έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει:

■ Σε ένα νέο, πλήρες εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων 10.000 τ.μ. στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας, με δύο μονάδες παραγωγής (πόσιμα και ενέσιμα) και ένα νέο ερευνητικό τμήμα.

■ Σε ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων 3 χιλ. τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.

■ Σε νέες αναπτύξεις προϊόντων, σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού.

Η Pharmazac θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία επί 38 έτη δραστηριοποιείται στη διανομή και κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται περισσότερα από 120 προϊόντα στους θεραπευτικούς τομείς της Καρδιολογίας, της Ογκολογίας, της Νευρολογίας, της Ψυχιατρικής, της Ουρολογίας, της Δερματολογίας, της Λοιμωξιολογίας και της Ορθοπαιδικής. Επίσης από το 2015 με μια επένδυση σε έναν νέο R&D GMP Lab αναπτύσσει προϊόντα που εξάγονται σε πάνω από 60 χώρες.

GENEPHARM: Δύο νέες γραμμές παραγωγής και R&D Center

Από την ίδρυσή της, το 1971, η Genepharm αναπτύσσει αξιόπιστα γενόσημα φάρμακα προσβάσιμα σε όλους. Τα σκευάσματά της είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 90 χώρες. Στο υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιό της, έκτασης 14.000 τ.μ. στην Παλλήνη, στεγάζει δύο προηγμένες μονάδες παραγωγής συμβατικών στερεών και ογκολογικών στερεών σκευασμάτων, σχεδιασμένων σύμφωνα με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε δύο νέες γραμμές παραγωγής απόδοσης 300 εκατομμυρίων δισκίων, συμβάλλοντας στη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας.

Εντός του 2024 θα παραδοθεί το νέο R&D Center, ενώ το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων ενισχύεται με 25 νέες φαρμακευτικές ουσίες. Τέλος, προχωράει σε επέκταση των διοικητικών γραφείων της.

GALENICA: Δύο νέες μονάδες παραγωγής

H Galenica είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες λειτουργώντας δύο εργοστάσια, σε Χαλκίδα και Κρυονέρι. Θεωρείται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που επικεντρώθηκε στην απόκτηση τεχνογνωσίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων αξιοποίησής της, μέσω της συνεργασίας με μεγάλους ερευνητικούς οίκους του εξωτερικού, αλλά και στην ανάπτυξη δικής της τεχνογνωσίας πρωτότυπων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που εξάγει στα Βαλκάνια.

Οι νέες επενδύσεις της Galenica περιλαμβάνουν:

■ Νέα μονάδα παραγωγής στο εργοστάσιο του Κρυονερίου.

■ Νέα γραμμή παραγωγής στέρεων μορφών στο εργοστάσιο της Χαλκίδας.

■ Νέα ερευνητικά προγράμματα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 στη Χαλκίδα από δύο φαρμακοποιούς, τον Διονύσιο Βαρελά και τον Βασίλειο Ταμβακά. Στο τιμόνι της εταιρείας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ο κ. Νίκος Βαρελάς.

WINMEDICA: Μπαίνει στην παραγωγή με εργοστάσιο ογκολογικών φαρμάκων

Η WinMedica είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ελληνικές εταιρείες που πλέον στρέφεται δυναμικά και στην παραγωγή. Η εταιρεία, μέλος του ομίλου ELPEN, προχωρά σε υλοποίηση σημαντικού επενδυτικού πλάνου με τη δημιουργία νέας μονάδας ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη.

Παράλληλα, υλοποιεί σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης κυρίως ογκολογικών γενοσήμων με στόχο τη συνεχή κάλυψη Ελλήνων και Ευρωπαίων ασθενών με ποιοτικά παραγόμενα φάρμακα.

Επίσης, η εξειδίκευση της εταιρείας είναι σε προϊόντα για καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, καθώς και σε προϊόντα για την Ογκολογία, Αιματολογία και Ανοσολογία.

ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ: Eργοστάσια σε Χαλκιδική και Λαύριο

Η Βιόκοσμος είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ραδιοφαρμάκων στην Ελλάδα για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, καθώς και στον κλάδο της Νευρολογίας. Από το 2004 λειτουργεί στο Λαύριο την πρώτη μονάδα κυκλότρου για την παραγωγή βραχύβιων ραδιοφαρμάκων στη χώρα.

Οι νέες επενδύσεις της περιλαμβάνουν ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική, με στόχο την επέκταση του δικτύου διανομής στα Βαλκάνια, αλλά και την πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας μας.

Επίσης, νέα γραμμή παραγωγής πρωτοποριακού ραδιοφαρμάκου, που αφορά τη διάγνωση της νόσου Alzheimer, δημιουργείται στο εργοστάσιο στο Λαύριο.

SYN INNOVATION: Νέο εργοστάσιο ραδιοφαρμάκων

Σε διαδικασία δημιουργίας μιας υπερσύγχρονης παραγωγικής μονάδας στον τομέα των ραδιοφαρμάκων βρίσκεται η Syn Innovation, μια νέα ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014.

Το νέο εργοστάσιο κατασκευάζεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι κύριοι Γιάννης Κουτσουρίδης και Σάββας Θαλασσέλης, οι οποίοι φαίνεται ότι δικαιώνονται για το παράτολμο βήμα που έκαναν μεσούσης της ελληνικής κρίσης για την ίδρυση της Syn Innovation. Η εταιρεία στα λίγα χρόνια ζωής της έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά των σκιαγραφικών σκευασμάτων, συνεργαζόμενη με την πολυεθνική εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων Guerbet και τα είδη κλινικής διατροφής για ογκολογικούς ασθενείς, με τη Nestle.

Γενικά η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση φαρμάκων και ραδιοφαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, βιοτεχνολογίας και ειδικών διατροφικών προϊόντων με σκοπό τη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με καρκίνο ή σπάνιες παθήσεις.

FAMAR: Βιοκλιματικό εργοστάσιο και νέες γραμμές παραγωγής

Η FAMAR σήμερα είναι μία από τις ηγετικές ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε τρίτους στον φαρμακευτικό χώρο και στον χώρο των καλλυντικών, προσφέροντας υπηρεσίες παραγωγής και διανομής σε μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των εργοστασίων της. Διαθέτοντας τρία εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων (στέρεης μορφής στην Ανθούσα, υγρής και ημιστέρεης μορφής στον Αυλώνα και ενέσιμης μορφής και οφθαλμικών προϊόντων στον Αλιμο) και κέντρο ανάπτυξης φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας.

Στις νέες επενδύσεις της εταιρείας περιλαμβάνονται:

■ Νέο εργοστάσιο στείρων μορφών (παραγωγή λυόφιλων ενέσιμων και οφθαλμικών προϊόντων) στον Αυλώνα.

■ Νέο κέντρο ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων στον Αυλώνα.

■ Επέκταση των χώρων παραγωγής του εργοστασίου στην Ανθούσα.

Διαβάστε ακόμη

Τέρμα οι «μποναμάδες» με υπερπλεόνασμα και… ουρανοκατέβατα έσοδα

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας βάζουν ψηλά τον πήχη

Αναγκαιότητα η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου – Ευκαιρίες και προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ