Για την Village Roadshow, την εταιρεία πίσω από την πιο γνωστή αλυσίδα multiplex κινηματογράφων στη χώρα, το 2022 ήταν έτος ορόσημο. Έπειτα από αρκετά χρόνια περιπετειών με τα δανειακά βάρη της και την πανδημία του κορωνοϊου να έρχεται ως «κερασάκι» για να απειλήσει ευθέως την ίδια την ύπαρξη της, η εξαγορά της απ’ τον Όμιλο Antenna ήρθε να της εγγυηθεί μία δεύτερη ευκαιρία.

Ήδη η εικόνα που αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η εταιρεία για το 2022 δείχνουν μία εταιρεία που πέρασε τον «κάβο» και πλέον μπορεί να κάνει σχέδια για το μέλλον, ειδικά καθώς και ο κόσμος πλέον φαίνεται ότι συνεχίζει να επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά το σοκ της πανδημίας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 24,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 153% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ πλέον η εταιρεία κατάφερε να γυρίσει σε κερδοφόρα τροχιά.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα μετά τους φόρους ανήλθαν σε κέρδη 296.311 ευρώ έναντι ζημιών 25,23 εκατ. ευρώ περίπου το 2021. Τα EBITDA επίσης αυξήθηκαν στα 9,43 εκατ. ευρώ έναντι 8,12 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν

«Η συσσωρευμένη επιθυμία του κοινού για ψυχαγωγία αλλά και η μεγάλη προσφορά νέων ταινιών από τα κινηματογραφικά στούντιο, καθώς ολοκληρώθηκαν ταινίες των οποίων η υλοποίηση είχε “παγώσει” λόγω της πανδημίας, συντέλεσαν καθοριστικά σε αυτή την ανάκαμψη», σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας στην οποία έχει τοποθετηθεί απ’ τον όμιλο Antenna ως Πρόεδρος η κα Φωτεινή Ραξή, η οποία έχει ρόλο διευθύντριας μετασχηματισμού όλου του Ομίλου. Σημειωτέον πως στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου.

Τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2022 ανήλθαν σε 1,84 εκατ. ευρώ έναντι 25,7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, ως απόρροια και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 27,61 εκατ. ευρώ περίπου που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς από την Eurobank.

Κατά την περυσινή χρονιά η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει πως εφάρμοσε προληπτικά μέτρα, όπως πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους και βελτιστοποιήσεις στη λειτουργία της προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Για φέτος στόχος είναι η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και η προστασία των περιθωρίων κέρδους, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Επιβεβαιώνεται δε πως «η μακροπρόθεσμη στρατηγική παραμένει αμετάβλητη, με έμφαση στην ανάπτυξη και στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητα της εταιρείας, την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πελάτες και την βελτιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων».

Υπενθυμίζεται πως η Village Roadshow εξαγοράστηκε από την Antenna Cinemas BV στις 16 Νοεμβρίου 2022. Κάτι που της διασφαλίζει σήμερα επαρκή χρηματοοικονομικά μέσα, όπως υπογραμμίζεται και στις οικονομικές καταστάσεις.

Το προηγούμενο διάστημα και έως ότου γίνει η εξαγορά η εταιρεία ήταν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Μάλιστα αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απέρρεαν απ’ το κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το Σεπτέμβριο του 2009 και παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει στο μεσοδιάστημα αναδιάρθρωση των όρων.

Ως αποτέλεσμα η Eurobank τον Ιούνιο του 2021 ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων προχώρησε στην καταγγελία του δανείου και ξεκίνησε τον αναγκαστικό πλειστηριασμό του 100% των μετοχών της εταιρείας ιδιοκτησίας τότε ΔΕΜΚΟ, του εκλιπόντος Δημήτρη Κοντομηνά. Μοναδική υπερθεματιστρια εμφανίστηκε η Eurobank, η οποία στις 16 Νοεμβρίου 2022 πούλησε τις μετοχές στην Antenna Cinemas BV ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 27,61 εκατ. ευρώ περίπου.

Η αύξηση είχε γίνει με συμψηφισμό μη ληξιπρόθεσμου χρέους της εταιρείας προς τον καταβάλλοντα την εισφορά μοναδικό μέτοχος της, 5,01 εκατ. ευρώ περίπου και με μετρητά ποσού 22,59 εκατ. ευρώ περίπου με έκδοση 1,66 εκατ. ευρώ περίπου κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 16,64 ευρώ η μία. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο έφθασε τα 29.677.556,48 ευρώ διαιρούμενο σε 1.783.507 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 16,64 ευρώ η μία.

Παράλληλα με ενεχυριαστή την Antenna Cinemas BV η εταιρεία έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 34,5 εκατ. ευρώ ενώ δηλώθηκε η πλήρης αποπληρωμή του παλαιού δανεισμού.

Συνέργιες

Έχοντας μπει πλέον μία τάξη στα οικονομικά της, η εταιρεία πλέον επιχειρεί να συγκροτήσει με τον Όμιλο Antenna ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης. Ήδη πάντως οι πρώτες συνέργιες είναι γεγονός με φόντο τις προωθητικές ενέργειες που κάνει ο Όμιλος είτε για την πλατφόρμα AΝΤ1+ (σσ οι συνδρομητές δικαιούνται δωρεάν ένα εισιτήριο το μήνα στα Village Cinemas) είτε για τις διοργανώσεις τα δικαιώματα των οποίων έχει αποκτήσει ο Όμιλος, όπως οι αγώνες της Formula 1.

Διαβάστε ακόμα

Λίστες μεγαλοφειλετών: Στο φως τα στοιχεία όσων χρωστούν και δεν ρυθμίζουν

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Μοχλός ανάπτυξης επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη (pics)

Μακριά από την Ελλάδα ο τυφώνας Fitch στις ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ