Αυτές τις ημέρες τα στελέχη της Moverse ετοιμάζονται πυρετωδώς για την SIGGRAPH 2023, την κορυφαία διεθνή έκθεση για γραφικά υπολογιστών και διαδραστικές τεχνικές, που πραγματοποιείται τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου στο Λος Άντζελες.

Η Moverse είναι μία startup από τη Θεσσαλονίκη, που εξειδικεύεται στο motion capturing (μεταφορά της φυσικής κίνησης του ανθρωπίνου σώματος σε ψηφιακό περιβάλλον) με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον εταιρειών από το εξωτερικό. Η συμμετοχή της στην SIGGRAPH 2023 μπορεί να αποτελέσει πόρτα για την είσοδό της στην αμερικανική αγορά.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), του φορέα που βοήθησε την Moverse να συμμετάσχει στην SIGGRAPH 2023.

«Στόχος μας είναι η στήριξη της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχουν «διαμάντια», εταιρείες με καινοτόμα και πολλά υποσχόμενα προϊόντα, που όμως δεν ξέρουν πώς να βγούνε στις διεθνείς αγορές» εξηγεί στο newmoney ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Παναγιώτης Κετικίδης. «Με σύνθημα “σκεφτόμαστε παγκόσμια, ενεργούμε τοπικά, όραμά μας είναι να βάλουμε τη Βόρεια Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη επενδύσεων. Αποστολή μας είναι να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση νεοφυών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.»

Ο Παναγιώτης Κετικίδης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, με τον Adam Fulham, ιδρυτή του Startup Network Europe, στη “European Founders Week 2023” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

The European Founders Week 2023

Στα μέσα Ιουλίου, δεκάδες ξένοι επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων κατέφτασαν στη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη φιλοξένησε την “European Founders Week 2023”, ένα από τα συνέδρια που πραγματοποιεί το ευρωπαϊκό δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων Startup Network Europe, με χιλιάδες στελέχη startup στο δίκτυό του. Στόχος των συνεδρίων αυτών είναι η επιχειρηματική δικτύωση που συνδυάζεται με τουριστική απόδραση.

Στο  Greece Product Conference 2023 μετείχαν δεκάδες Chief Product Officers, Product Managers, UX Directors από την Ελλάδα και startuppers από την Ευρώπη

Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης μετείχαν πάνω από 50 ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη, αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης όπως η Χιλή. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το οικοσύστημα startup της Βορείας Ελλάδας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον και τους κοντινούς τουριστικούς προορισμούς.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου οργανώθηκε ημερίδα με θέμα “Greece Product Conference” όπου παρουσιάστηκαν πρακτικές product development, δηλαδή ανάπτυξης προϊόντων που θα μπορούν να έχουν απήχηση στις διεθνείς αγορές.

Είκοσι νομάδες θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες στα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Οι επιχειρηματίες που στηρίζουμε χρειάζονται καθοδήγηση για την έξοδο στις διεθνείς αγορές» σημειώνει ο Π. Κετικίδης. «Όλο και περισσότεροι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, κυρίως σε τομείς όπως της αγροδιατροφής, της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών, επιδιώκουν την εξωστρέφεια. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο στα πλαίσια της ελληνικής αγοράς των 10 εκατομμυρίων. Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι απαιτείται μία αγορά 40 εκατομμυρίων ώστε μία επιχείρηση να είναι βιώσιμη. Αυτοί οι επιχειρηματίες, λοιπόν, χρειάζονται κατάρτιση, αλλά και διασύνδεση με φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού. Εμείς τους φέρνουμε σε επαφή με μέντορες που δραστηριοποιούνται ήδη σε αγορές του εξωτερικού, οι οποίοι τους καθοδηγούν αλλά και τους προειδοποιούν για πιθανές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν.»

Επόμενο βήμα για την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη είναι η φιλοξενία επιδραστικών νομάδων.

Τον Σεπτέμβριο, η ΑΖΚ θα υποδεχθεί 20 νομάδες, επιχειρηματίες και στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, στους οποίους θα παρασχεθούν χώροι εργασίας ώστε να βιώσουν και να μοιραστούν με τα μέλη των δικτύων τους την εμπειρία του ψηφιακού νομά στη Θεσσαλονίκη.

Είκοσι νομάδες θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες στα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Δεν ήξεραν πού είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα, η ΑΖΚ προσπαθεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την πρόσβασή τους σε καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε, το Μάιο του 2023, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN Congress 2023) στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή 550 διεθνών επενδυτών.

«Μεταξύ των συνέδρων, υπήρχαν επενδυτές που πριν δεν ήξεραν καν πού είναι η Θεσσαλονίκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Κετικίδης.

«Οι φιλικές προς τις startup πολιτικές, τα διεθνούς κύρους ακαδημαϊκά ιδρύματα, η ζωντανή σκηνή start-up, η ενεργή κοινότητα των επιχειρηματικών αγγέλων και τα πολλά κέντρα καινοτομίας και έρευνας στην περιοχή κάνουν τη Θεσσαλονίκη hotspot της καινοτομίας στην περιοχή. Επιπλέον, η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση ποικίλου φάσματος επιχειρήσεων και ταλέντων» ανέφερε χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (European Business Angels Network, ΕΒΑΝ) εξηγώντας την απόφαση να πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό του στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη

Παίρνουν ξανά φωτιά ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα

Code BGP: Πώς η εταιρεία spin-off του ΙΤΕ βρέθηκε στην «αγκαλιά» της Cisco (pics)

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Τα ποσά (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ