Μια περίοδος δεκατριών χρόνων για μια αγορά όπως αυτή της ταχέως εξελισσόμενης των smartphones και γενικά της τεχνολογίας αποτελεί μια… αιωνιότητα. Ενα διάστημα που γίνονται ουκ ολίγες ανατροπές και οι συσχετισμοί στην αγορά διαρκώς αλλάζουν. Παλιοί «παίκτες» χάθηκαν, νέοι διεκδικητές επιχειρούν να επικρατήσουν προσπαθώντας να παρουσιάσουν κάτι μοναδικό που θα κάνει τον καταναλωτή να τους προτιμήσει.

Οταν, λοιπόν, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 o Κινέζος επιχειρηματίας και αποκαλούμενος «νονός της κινεζικής βιομηχανίας smartphones», Ντουάν Γιονγκπίνγκ, ο άνθρωπος πίσω από τον κολοσσό BKK Electronics, αποφάσιζε να επενδύσει στην πρωτοεμφανιζόμενη τάση των smartphones μαζί με τους συνεργάτες του Τσεν Μινγκγιόνγκ και Σεν Γουέι, τους ανθρώπους πίσω από τα ανερχόμενα brands Oppo και Vivo, ξεκινούσαν και οι τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά της κινητής τηλεφωνίας που μόλις λίγο καιρό πριν πυροδοτούσε η Apple με το πρώτο iPhone.

Οι ευκαιρίες ήταν τεράστιες στη νέα αγορά και δεκατρία χρόνια μετά ο Γιονγκπίνγκ, που στο μεταξύ ο όμιλός του επένδυσε και σε δύο άλλα νεοανερχόμενα brands, τη RealMe και την OnePlus, έχει καταφέρει να πλασαριστεί στην τριάδα των μεγάλων της παγκόσμιας αγοράς smartphones. Μόνο που σε αντίθεση με τους άλλους δύο, τη Samsung και την Apple, τα brands πίσω από τα οποία βρίσκεται ο Γιονγκπίνγκ, επιχειρούν τώρα την παγκόσμια επέκτασή τους, αφού κατάφεραν μεθοδικά να χτίσουν τη θέση τους στην ανερχόμενη ασιατική αγορά. Κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πυροδοτηθούν νέες ανακατατάξεις τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Vivo Technologies, που σήμερα θεωρείται Νο 5 κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, επιχειρεί διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά. Μεταξύ των πρώτων χωρών που μπήκαν στο ραντάρ της ήταν και η Ελλάδα, στην οποία αποφάσισε να δημιουργήσει βάσεις αλλά και να αναπτυχτεί με ίδιες δυνάμεις. Ετσι αποφάσισε να επενδύσει στα δικά της γραφεία, να προσλάβει έμπειρα στελέχη από την ελληνική αγορά και γενικώς να προσπαθήσει μόνη της και όχι απλά με κάποια στρατηγική συνεργασία ή καθολικό outsourcing των υπηρεσιών της, όπως κάνουν άλλες εταιρείες του χώρου, να αναπτυχθεί. Κάπως έτσι και τα πρώτα προϊόντα της Vivo έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.

«Η ελληνική αγορά είναι σημαντική για εμάς και ήδη προσπαθούμε είτε μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είτε μέσω της ανοιχτής αγοράς να βρούμε εκείνα τα κανάλια με τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε μία θέση στις πέντε κορυφαίες εταιρείες στην τοπική αγορά», λέει ο αντιπρόεδρος της Vivo Europe, Σεόν Ιλ Χουάνγκ. Κορεατικής καταγωγής ο ίδιος, επιβλέπει και οργανώνει το σχέδιο επέκτασης της Vivo στην Ευρώπη έχοντας ως βάση το Βερολίνο.

«Η ομάδα μας στην Ελλάδα είναι ικανή και πολύ καλά διασυνδεδεμένη με τους εταίρους μας. Γι’ αυτό και πιστεύουμε σε αυτήν. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να αναπτυχθούμε ώστε να την καταστήσουμε αγορά-αναφορά για την ευρύτερη περιοχή. Γιατί αυτό που επιχειρούμε τώρα να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε clusters σε ευρύτερες περιοχές. Νομίζω ότι η ελληνική αγορά μπορεί να παίξει τον ρόλο αυτό στο κομμάτι της ΝΑ Ευρώπης», λέει ο κ. Χουάνγκ.

Την εμπορική διεύθυνση του ελληνικού γραφείου έχει αναλάβει ο κ. Λουκάς Σαμαρτζής, έμπειρο στέλεχος στον χώρο, με θητεία σε γνωστές εταιρείες όπως η Samsung και η Huawei.

«Υπάρχουν προοπτικές στην ελληνική αγορά. Προσπαθούμε, βέβαια, όλα να τα προσεγγίζουμε με ρεαλιστικό τρόπο. Εχουμε λίγους μήνες που ξεκινήσαμε και έχουμε ακόμα πολλά να προετοιμάσουμε. Πρώτα απ’ όλα να χτίσουμε το brand σε όλα τα κανάλια. Η υποδοχή έως τώρα είναι θετική», σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση της Vivo που κάνει τη διαφορά είναι η ειλικρίνεια απέναντι στους πελάτες, η ποιότητα και η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της εταιρείας, αλλά και η τιμή: «Θέλουμε να προσφέρουμε value for money σε όλες τις κατηγορίες των smartphones, από αυτά των 150 ευρώ έως το flagship κινητό των 1.000 ευρώ που μόλις λανσάραμε».

«Σχεδιάζουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού προσφέροντας συσκευές που έχουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα, είναι πολύ μοντέρνες και τεχνολογικά σύγχρονες, αποτελώντας “εργαλείο” που διαμορφώνει και την καθημερινότητα του τελικού χρήστη», σπεύδει να πει ο κ. Βασίλης Κατσαφάδος, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας Marketing. «Η στρατηγική συνεργασία με τη Zeiss και η έμφαση στην κάμερα των κινητών της Vivo για την τέλεια φωτογραφία, παράλληλα με το λογισμικό ή τη ζωή της μπαταρίας, τη σχεδίαση, όλα αυτά συνιστούν ένα πλεονέκτημα για εμάς στην αγορά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτά μπορούμε να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών», συμπληρώνει.

Εως το τέλος της χρονιάς το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα περιλαμβάνει 8 με 9 συσκευές στην ελληνική αγορά. «Θα κάνουμε όμως ακόμη πιο ηχηρή την παρουσία μας από το 2023», λέει ο κ. Κατσαφάδος.

Η Vivo τον τελευταίο 1,5 χρόνο που ξεκίνησε το λανσάρισμά της στην Ευρώπη, έχει εισέλθει ήδη σε 11 αγορές. «Στόχος μας είναι έως το τέλος της χρονιάς να φτάσουμε τις 21 αγορές», λέει ο κ. Χουάνγκ. Πάντως, όπως εξηγεί, το ευρωπαϊκό στοίχημα της κινεζικής εταιρείας έχει μεγάλες προκλήσεις. «Οταν ήρθα από την Κίνα, η αντίληψη ήταν ότι στην Ευρώπη οι χώρες έχουν ομοιότητες μεταξύ τους. Τελικά αντιληφθήκαμε ότι δεν είναι και τόσες πολλές, αφού καθεμία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και σίγουρα δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ως ενιαία. Γι’ αυτό εξάλλου και προτιμήσαμε, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, να επενδύσουμε τοπικά. Ετσι θεωρούμε ότι θα ξεκλειδώσουμε τις αγορές και τελικά θα καταλάβουμε τις ανάγκες και τα “θέλω” κάθε Ευρωπαίου καταναλωτή. Γιατί η αλήθεια είναι πως το προφίλ διαφέρει μεταξύ π.χ. του Βρετανού και του Πολωνού πελάτη, ή του Γάλλου ή του Ελληνα», σημειώνει.

Οπως λέει, πάντως, η υποδοχή των προϊόντων της Vivo είναι πολύ καλή στις χώρες απ’ όπου ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι η κινεζική εταιρεία. «Στην Αυστρία και την Τσεχία ήδη είμαστε στο top 4 της αγοράς. Σε άλλες χώρες ακόμα θέλουμε τον χρόνο μας, όπως στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και τη Γαλλία. Η αγορά βέβαια βελτιώνεται, οι όγκοι των πωλήσεων αυξάνονται. Γενικά θα έλεγα ότι είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει και προσπαθούμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας αλλά και με τον τελικό καταναλωτή. Βήμα βήμα αυτό το επιτυγχάνουμε. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή», συμπληρώνει.

Οι προσπάθειες διείσδυσης της Vivo ωστόσο πέφτουν πάνω σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπου οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν και την αγορά των smartphones. «Αυτές βέβαια είναι προκλήσεις που δεν ακουμπούν μόνο εμάς, αλλά το σύνολο των παικτών της αγοράς. Από τη μία είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και από την άλλη περιορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Και ήδη γίνεται συζήτηση για στασιμοπληθωρισμό παγκοσμίως, ενώ βλέπουμε κάποιες χώρες ήδη να κηρύττουν στάση πληρωμών. Οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που σαφώς ξεπερνά τα όρια της εταιρείας. Εμείς θα επιχειρήσουμε σε αυτό το περιβάλλον, αυξάνοντας τις επιλογές του καταναλωτή μέσω της διεύρυνσης της γκάμας των προϊόντων και αυτών που προσφέρουμε, να κερδίσουμε μερίδια αγοράς. Και νομίζω θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε και φτιάχνουμε καλύτερα προϊόντα σε καλύτερες τιμές, αυτή εξάλλου είναι και η ουσία του ανταγωνισμού. Επομένως έχουμε τα προϊόντα και αυτό που θέλουμε σε πρώτη φάση είναι να βελτιώσουμε την αναγνωρισιμότητα του brand μας στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό η Vivo εισέρχεται χορηγός σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. «Είμαστε από τους βασικούς χορηγούς στο Μουντιάλ του Κατάρ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οπότε προσβλέπουμε στο παγκόσμιο ακροατήριο. Ηδη όμως είχαμε μια αντίστοιχη συμφωνία με την UEFA για το Euro 2020 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και το Euro 2024», σημειώνει ο κ. Χουάνγκ. Αντίστοιχη είναι και η στρατηγική στις τοπικές αγορές, μια που η Vivo πλέον εισήλθε ως χορηγός και στην ισπανική La Liga.

«Οπότε το ένα κομμάτι είναι σαφώς η προβολή μέσα από καμπάνιες τοπικές, διεθνείς, προϊόντων κ.ο.κ. και το άλλο η ποιοτική διαφοροποίηση των προϊόντων μας», λέει ο κ. Χουάνγκ. «Π.χ. δίνουμε μεγάλο βάρος στην κάμερα για να πετύχει κανείς την τέλεια φωτογραφία. Εχουμε στρατηγική συνεργασία με τη Zeiss και οι αξιολογήσεις μας είναι πολύ υψηλές. Με όλα αυτά λοιπόν αρχίζουμε να χτίζουμε τη θέση μας. Κανείς δεν περιμένει ότι ξαφνικά αύριο θα βρεθούμε με ένα μερίδιο 20% στην Ευρώπη. Θέλει χρόνο και εμπιστοσύνη. Είμαι σίγουρος όμως ότι τελικά θα το πετύχουμε», επισημαίνει.

Μάλιστα λέει πως μία από τις ιδιαιτερότητες του Ευρωπαίου καταναλωτή είναι ότι τελικά θα αποφασίσει για την αγορά του αφού πρώτα επισκεφτεί κάποιο κατάστημα λιανικής και δοκιμάσει τα προϊόντα που θέλει: «Eνα 50% δεν έχει αποφασίσει καν τη μάρκα του προϊόντος που θα αγοράσει εάν δεν κατέβει στο κατάστημα. Οπότε γι’ αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας οι συνεργασίες μας αλλά και η παρουσία μας στα φυσικά δίκτυα. Θεωρώ ότι το ψηφιακό κανάλι έχει προοπτικές και παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο το φυσικό κατάστημα εξακολουθεί και παίζει ρόλο για την απόφαση του καταναλωτή».

Το πλάνο

Στο επενδυτικό πλάνο της Vivo στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση της ελληνικής ομάδας.

«Σε γενικές γραμμές θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο του ομίλου, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας θα γίνει τοπικά», λέει ο κ. Σαμαρτζής. «Πρώτα απ’ όλα η ενίσχυση της ομάδας του marketing θα βοηθήσει στο να επεκτείνουμε τις βάσεις μας. Για εμένα υπάρχουν δύο πυλώνες να χτίσεις ένα brand. Το ένα είναι το marketing και το άλλο η δημιουργία ενός πετυχημένου μοντέλου. Αυτά έχουν αποδειχτεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα φτάσουμε στους στόχους που έχουμε θέσει», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος στόχος στην ελληνική αγορά είναι να διαφοροποιηθεί η Vivo από την κατηγορία των εταιρειών που οι έρευνες χαρακτηρίζουν «Λοιποί». «Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να φτάσεις τουλάχιστον στο 3% της αγοράς. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Το δεύτερο βήμα είναι να μπεις στο top 5 και το τρίτο να αποκτήσεις διψήφιο μερίδιο. Ολα αυτά πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα τα έχουμε καταφέρει», λέει ο κ. Σαμαρτζής.

«Σε παγκόσμια κλίμακα η Vivo είναι Νο 5. Τα μερίδιά μας στην παγκόσμια αγορά παίζουν στο 10% με 11% χωρίς καν να την καλύπτουμε πλήρως. Οπότε γιατί όχι στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία κ.ο.κ.; Εάν ανοίξουμε κι άλλες αγορές, όπως στην Ελλάδα, τότε μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερο μερίδιο και περισσότερες πωλήσεις και να αναρριχηθούμε κι άλλο στην αγορά», προσθέτει ο κ. Χουάνγκ.

Πάντως τα smartphones φαίνεται πως είναι η αρχή, καθώς από του χρόνου, όπως λέει ο κ. Χουάνγκ, θα ακολουθήσουν κι άλλα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη. Ηδη, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζονται κινήσεις για το α’ τρίμηνο του 2023. «Κατ’ αρχάς σχεδιάζουμε να φέρουμε ένα εξαιρετικά ελκυστικό smartphone. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια αξεσουάρ αλλά και προϊόντα ΙοΤ, τα οποία έχει αναπτύξει η εταιρεία και στα οποία θα αρχίσουμε να εστιάζουμε μόλις αποκτήσουμε κάποιον όγκο», καταλήγει.

Η Vivo θεωρείται εκ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως, με κεντρικά γραφεία στην Κίνα, που υποστηρίζονται από δίκτυο επτά εργοστασίων και κέντρων έρευνας και ανάπτυξης σε Πεκίνο, Σανγκάη, Σενζέν, Ντονγκουάν, Νανζίνγκ, Χανγκζού και Σιάν. Απασχολεί πάνω από 12.000 ανθρώπους, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 75% εργάζεται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων αιχμής όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, ο βιομηχανικός σχεδιασμός, η φωτογραφία, αλλά και ορισμένες επιπλέον ανερχόμενες τεχνολογίες. Μόνο για το 5G έχει 5.000 πατέντες.

Το 2021 βρέθηκε στην πρώτη θέση στην κινεζική αγορά smartphones, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 60 αγορές, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 9%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας ερευνών Canalys. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την παράδοση 5G smartphones κατέχει σταθερά την τρίτη θέση με 12,9% μερίδιο αγοράς. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει πετύχει πωλήσεις 400 εκατομμυρίων συσκευών σε όλο τον κόσμο.

Η ευρωπαϊκή της παρουσία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 με την ίδρυση των ευρωπαϊκών γραφείων στη Γερμανία και το λανσάρισμα, έναν χρόνο μετά, των πρώτων προϊόντων.

Ρωτάμε τον κ. Χουάνγκ, κλείνοντας την κουβέντα, αν θα σκεφτόταν να αποκτήσει κάποια παραγωγική ή ερευνητική υποδομή στην Ευρώπη ή συγκεκριμένα στην Ελλάδα. «Είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον», απαντά. «Γενικά ως εταιρεία έχουμε R&D Centers και εργοστάσια και στο εξωτερικό, όχι μόνο στην Κίνα. Εχουμε στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις ΗΠΑ, στην Ινδία. Νομίζω ότι κάποια στιγμή -και αυτό είναι προσωπική άποψη- θα γίνει κάτι και στην Ευρώπη. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι οι Ευρωπαίοι πάντα ηγούνται σε θέματα σχεδίασης, οπότε αυτό ίσως θέλει να το εκμεταλλευτεί η Vivo», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πάνος και το λευκό παντελονάκι, η Fortress στο real estate, ο Καραπιάλης και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 

Προεκλογικό «πακέτο» ΔΕΘ για το 2023

«Malvasia»: Στο σφυρί έκταση – «φιλέτο» 484 στρεμμάτων στη Μονεμβασιά (pics)