Ο Ben-Zion Benkhin ήξερε ότι είχε κάτι πολύ καλό στα χέρια του. Ο 24χρονος σπούδαζε τεχνητή νοημοσύνη στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, αλλά πέρυσι τερμάτισε τις σπουδές του πρόωρα. Από τότε, αντί να παρακολουθεί μαθήματα, αφιερώνει τον χρόνο του στην Wombo, μία εφαρμογή η οποία φέρνει selfies στην ζωή και κάνει τα αντικείμενα τους να φαίνονται λες και τραγουδούν.

Όμως όσους επενδυτές και να προσέγγισε, εκείνοι δεν ενδιαφέρονταν. Μέχρι που η εφαρμογή έφτασε τις 9 εκατομμύρια λήψεις μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.  Τώρα, το νεοσύστατο startup έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους έξι εκατομμυρίων δολαρίων από Venture Capitalists και επωνύμους. Μετρά, επίσης και σαν επενδυτή τον Ashton Kutcher, ο οποίος μπορεί να μπει και στις δύο κατηγορίες.

Από τότε που ο Benkhin σκέφτηκε την ιδέα, η Wombo δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Ο νεαρός ιδρυτής ήξερε, ήδη, πως γινόταν να κάνεις ανθρώπους να εμφανίζονται λες και τραγουδούν τους στίχους ενός τραγουδιού. Μα έχοντας επιλέξει το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, αναγνώριζε ότι για να το καταφέρει κανείς αυτό θα χρειαζόταν σημαντικές ικανότητες προγραμματισμού. Αν, όμως, μπορούσε να βρει κάποιο τρόπο ώστε να μπορούσε να το καταφέρει ο οποιοσδήποτε, τότε ο Benkhin πίστευε ότι θα είχε μία σίγουρη επιτυχία.

Έτσι, το περασμένο φθινόπωρο, έψαξε για φοιτητές, πρόθυμοι να δουλέψουν μαζί του στην εξέλιξη μίας ανάλαφρης, μα με προοπτικές επιτυχίας εφαρμογής. Φυσικά, δεν δυσκολεύτηκε να τους βρει. Έχοντας, πια, φτιάξει την ομάδα του, έκανε αυτό που φάνηκε παράλογο στους συμφοιτητές του και πιθανότατα στο γονείς του και παράτησε το κολλέγιο. Εκείνος το έβλεπε διαφορετικά.

Όπως εξήγησε στο Business Insider, θεωρούσε ότι αν δεν έφτιαχνε ο ίδιος τη Wombo, τότε θα την έφτιαχνε κάποιος άλλος. Έτσι, το να επιταχύνει αυτή την διαδικασία ήταν η μόνη λογική επιλογή. Έβαλε, λοιπόν, σχεδόν όλες τις οικονομίες του στην εφαρμογή και άρχισε να μιλά σε επενδυτές για αυτή.

Αν οι υπολογισμοί του είναι σωστοί, τότε στις αρχές του 2021 είχε ήδη ακούσει το «όχι» σε όλες του τις εκδοχές περίπου 200 φορές. Άλλωστε, όσο καλός και να ήταν με την τεχνητή νοημοσύνη, ήταν ένας 24χρονος επίδοξος CEO που ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς να έχει ίχνος επιχειρηματικής εμπειρίας και κανένα εκτενές σχέδιο για την εμπορευματοποίηση της εφαρμογής.

Και πάλι, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Τελικά, οι προσπάθειες του τον έφεραν στο Launch House, δηλαδή μία βίλα στο Λος Άντζελες στην οποία κατοικούν δεκάδες άλλοι ιδρυτές startup. Οι πρωτεργάτες τις ιδέας βλέπουν το Launch House ως έναν πιο σύγχρονο accelerator για startups, όπου οι νεαροί ιδρυτές γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες και κάποιες φορές, χρηματοδοτούν ο ένας τον άλλο.

Ένα μήνα πέρασε ο Berkhin, συζώντας με 19 άλλα άτομα με παρόμοιες φιλοδοξίες, κατά την διάρκεια του οποίου κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες πίτσας και πιο σημαντικά, ολοκλήρωσε την εξέλιξη της Wombo. Έπειτα, οι προσωρινοί συγκάτοικοι του πληροφόρησαν μερικούς δικούς τους φίλους για αυτή την νέα εφαρμογή, η οποία έφτασε τις 500.000 λήψεις στην πρώτης της εβδομάδα στην αγορά. Μία εβδομάδα αργότερα και ο αριθμός είχε εκτοξευτεί στα εννιά εκατομμύρια.

Πλέον, οι επενδυτές δεν μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια. Τον πρώτο, «seed» γύρο των έξι εκατομμυρίων ηγήθηκε η Global Founders Capital, ενώ συμμετείχαν και το οικογενειακό γραφείο του Shervin Pishevar, η Sound Ventures του Ashton Kutcher, το Launch House, η 468 Capital, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Wombo τώρα έχει φτάσει τις 49 εκατομμύρια λήψεις, με τους ενεργούς χρήστες της κάθε μέρα να κυμαίνονται ανάμεσα στα 1,6 και τα 2 εκατομμύρια. Ο ίδιος ο Benkhin πιστεύει ότι η εφαρμογή είναι επιτυχημένη γιατί τα deepfakes που παράγει είναι αρκετά ρεαλιστικά για να είναι αστεία, αλλά όχι αρκετά για να γίνουν τρομακτικά.

Διαβάστε ακόμη

Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη

Τα τρία «μην αγγίζετε» του ανασχηματισμού, το ακίνητο του Παράβαλου που βγαίνει στο σφυρί, τα χρυσά μερίσματα της Αττικής Οδού και οι αραβικές «αεροπλανιές» στη Μύκονο

«Μπορώ να ζητήσω αύξηση ενοικίου λόγω νέων αντικειμενικών»;