Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με το νέο προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στη Βουλή.

“Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της να είναι με το μεγάλο κεφάλαιο ενώ είναι εχθρική με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις” δήλωσε ο Α. Τσίπρας, τονίζοντας πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον Κινέζο όταν το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση κι όταν είναι δεδομένο ότι, αν συνεχιστούν τα πράγματα χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, θα μας φέρουν νέα μέτρα μείωσης συντάξεων στις ήδη μειωμένες συντάξεις», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και η καταρράκωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, σημαίνει διόγκωση της ανεργίας, ταυτόχρονα όμως σημαίνει και συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης για πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, αν συνυπολογίσουμε δηλαδή  και τις οικογένειες των μικρομεσαίων επαγγελματιών που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα οι περισσότεροι εξ αυτών ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώσουν και άρα δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ούτε συνυπολογίζονται στην ανεργία, ούτε μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας οι περισσότεροι εξ αυτών, γιατί το επίδομα είναι συνδεδεμένο με τις ασφαλιστικές εισφορές. 
 
Υπ΄ αυτή την έννοια εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για το μεγάλο θέμα της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Χθες εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη δέσμη δώδεκα προτάσεων για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης γενεών, είναι ζήτημα αντίληψης για το τι είδους κοινωνία θέλουμε.

Άμεση επίσης, προτεραιότητα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε, είναι το θέμα της ρευστότητας, γιατί χωρίς ρευστότητα στην αγορά δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Εκτός από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να συνοδευτεί με ένα νέο πρόγραμμα μερικής διαγραφής δανείων και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις, «γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να τονωθεί η αγορά αλλά και να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καβαθάς τόνισε πως το κλίμα συζήτησης ήταν καλό και υπήρξε σε πολλά σημεία ταύτιση των θέσεων των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της επαναφοράς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.