Δίχως πολιτική συμφωνία επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κυρίαρχο θέμα της ατζέντας υπήρξε το νομοθέτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κάλεσαν δημοσίως τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την προώθηση του νομοθετήματος που έχει συντάξει ο υπουργός Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα πρέπει να πειστεί και η ΝΔ να ψηφίσει το εν λόγω σχέδιο νόμου στη Βουλή, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ επιμένει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να υπερψηφιστεί απ’ όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι, εάν το νομοσχέδιο δεν έρθει στη Βουλή ως έχει, το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει στο ζήτημα και θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στη χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία, συντεταγμένα, οι ναζιστικές και ρατσιστικές πράξεις, ενώ μίλησε για ένα ναζιστικό μόρφωμα, που προβαίνει σε ναζιστικές πράξεις, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη Χρυσή Αυγή και κάνοντας λόγο για «αυτόκλητους τραμπούκους», που δεν μπορούν να υποκαθιστούν τη νομοθεσία.

Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, έθεσε και ευρύτερο ζήτημα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης, εστιάζοντας ουσιαστικά στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης, που εξήλθε νωρίτερα του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο protothema.gr