Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πολλά παράπονα είχαν υπάρξει από τους φορείς του εμπορίου αναφορικά με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων εστίασης και λιανικής από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Να όμως που το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων επαναφέρει τις χρηματοδοτήσεις σε ένα τουλάιχστον μέρος των εταιρειών αυτού του είδους.

Ειδικότερα, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας-Αιγαίου και Τουρισμού έδωσαν εχθές στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της δράσης του ΕΣΠΑ για την Ενίσχυση της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους μέσω του ΕΤΕΑΝ πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στα νησιά.

Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης ή και χρηματοδότηση επενδύσεων, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους (ενδεικτικά): εστίασης, λιανεμπόριο τροφίμων, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Από τη μεριά τους οι επιχειρήσεις θεωρούν πως το πρόγραμμα ναι μεν αποτελεί ανακούφιση όμως έχει αργήσει δραματικά καθώς ήδη η εφετινή σεζόν είναι σε εξέλιξη ενώ τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του τουρισμού είναι ορατά.