Συντονισμένη είναι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να καταθέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το αντιρατσιστικό πλαίσιο. Τα δύο κόμματα, αποφάσισαν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων τους Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Μετά από επικοινωνία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αποφασίστηκε οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε την ώρα που συνεδριάζει η εκτελεστική γραμματεία της ΔΗΜΑΡ.

Είχε προηγηθεί δήλωση του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ζήτησε την άμεση κοινοβουλευτική προώθηση της πρότασης νόμου.

Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι βαρύ, καθώς νιώθουν ότι δεν αντιμετωπίζονται από τη ΝΔ ως ισότιμοι εταίροι και συνεργάτες στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά συχνά ως κομπάρσοι, τα αιτήματα των οποίων δεν βρίσκουν θετική ανταπόκριση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ιπποκράτους διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία οδηγεί στο εξής παράδοξο, όπως λένε βουλευτές του Κινήματος: τα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης να τα καρπώνεται η ΝΔ, τα δε αρνητικά και το πολιτικό κόστος των αποφάσεών της να πέφτει κυρίως στο ΠΑΣΟΚ – εξ ου και η δημοσκοπική κατάρρευση των τελευταίων μηνών.

Ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας, φέρονται αποφασισμένοι να ασκήσουν έντονη κριτική σε επιλογές, λάθη και καθυστερήσεις γαλάζιων υπουργών.

Το ερώτημα, έπειτα από την εξέλιξη αυτή, είναι πώς θα αντιδράσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιδιώξουν την υπερψήφιση του σχεδίου Ρουπακιώτη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επειτα από την απόφαση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να προωθήσουν στη Βουλή το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου παρά τη διαφωνία της ΝΔ, είναι αμφίβολο αν η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -που κατά πληροφορίες σχεδιαζόταν για την Πέμπτη- θα πραγματοποιηθεί τελικώς.

Αταλάντευτος ο Κουβέλης

«Πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επικαλούνται την επίτροπο της Κομισιόν, Σεσίλια Μάλμστρομ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι με δηλώσεις τους ζητούν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη διευκρίνιζαν πάντως πως, παρά τη «μίνι» κυβερνητική κρίση, δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης, αν και πρόσθεταν πως το κλίμα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν «βαρύ».

Πηγή: protothema.gr