Την ώρα που οι λίστες Ελλήνων φορολογουμένων που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης μια περίεργη εγκύκλιος από τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη δίνει διέξοδο σε όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Στις περισσότερες περιπτώσεις με φόρο μόλις 5% αντί για 45%.

Το περίεργο και αξιοσημείωτο είναι ότι ο γενικός γραμματέας αποσίωπησε το θέμα καθώς η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε εντελώς «αθόρυβα» πριν από 3 μήνες και ενώ έρχονταν συνεχώς στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία γύρω από τα τρανταχτά ονόματα που υπήρχαν τόσο στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης καλεσμένος της εκπομπής «Πρωινό ΑΝΤ1» αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Την ώρα που οι off shore φοροαπαλλάσσονται, οι έλεγχοι των off shore είναι ακόμα στο «θα» και κυριακάτικη εφημερίδα δημοσίευσε ότι βγήκε μια εγκύκλιος το Φεβρουάριο, -ρωτήστε τον κ. Σιωμόπουλο αν δεν είστε ενήμερος- που δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και που ακόμα δεν έχουν εισπράξει ένα ευρώ να δηλώσουν μαϊμουδιάρικα ότι δήθεν αυτό ήταν από δωρεά κάποιου συγγενή τους και να πληρώσουν φόρο 5%. Αυτοί που έβγαλαν πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει 1 ευρώ στο δημόσιο, διότι οι έλεγχοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτοί που είναι στη λίστα Λαγκάρντ δεν έχουν δώσει 1 ευρώ και το ΣΔΟΕ δεν έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους. Την ώρα που ταλαιπωρούνται εκατομμύρια και υπερφορολογούνται εκατομμύρια δεν έχουν εισπράξει 1 ευρώ. Και έρχεται αυτή η εγκύκλιος σε εφαρμογή ενός νόμου που τον ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που έβγαλε λεφτά μαύρα αντί να φορολογηθεί με 45% να πει: Μου τα έδωσε δωρεά εκπρόθεσμα, μαϊμουδιάρικα ένας συγγενής μου πρώτου βαθμού και να πληρώσει 5% και όχι 45%. Είναι σκάνδαλο; Είναι αδικία; Λοπόν αυτή είναι η ουσία».

Πηγή: protothema.gr