(upd)

Το δίλημμα ψήφιση του νομοσχεδίου για κλείσιμο της ΕΡΤ ή εκλογές θέτει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που αντιδρούν στην κυβερνητική απόφαση. Κατά συνέπεια στην οικονομία υπεισέρχεται τώρα και η παράμετρος του ρίσκου μιας εκλογικής αναμέτρησης που δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα. (ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος το Μαξίμου αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο καθώς οι προτάσεις Μανιτάκη ήταν ανεπαρκέστατες όσον αφορά την απόλυση των 2.000 που ζητά άμεσα η τρόικα. Όπως ανέφερε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού κ Δ. Σταμάτης σε σύσκεψη με έξι βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε μεγάλη προσπάθεια για να  επιλεγούν δημόσιες υπηρεσίες για κλείσιμο πριν καταλήξουν στην ΕΡΤ.

Μεταξύ άλλων εξετάστηκαν περιπτώσεις βιβλιοθηκών ή φορέων της περιφέρειας που απασχολούσαν μόλις ένα άτομο η κάθε μία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στους έξι βουλευτές εξετάστηκε και η περίπτωση της ΕΛΒΟ που απορρίφθηκε εξαιτίας του Εθνικού της χαρακτήρα και τη στρατηγική σημασία της.

Έτσι το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε στο κλείσιμο της ΕΡΤ με στόχο να περάσει και μήνυμα σύγκρουσης απέναντι σε ένα κατεστημένο που καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν μπορούσε να εξυγιάνει.
Κατά τον τρόπο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός πήραν ένα μεγάλο ρίσκο με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να συσπειρώσουν το τμήμα των ψηφοφόρων που θέλουν να νοικοκυρευτεί ο κρατικοδίαιτος δημόσιος τομέας.

Από την άλλη πλευρά όμως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν με τα σημερινά δεδομένα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν ενα τέτοιο εγχείρημα με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Αυτό θα είναι κάθε άλλο παρά θετικό για την οικονομία γιατί θα αποδείξει στην τρόικα και τις αγορές ότι η σημερινή κυβέρνηση με τη σύνθεση της δεν μπορεί να παράξει συγκεκριμένο έργο και θα θέσει σε αμφιβολία τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προγράμματος για τους δημοσιονομικούς στόχους.  

Η κυβερνητική πλευρά θεωρεί υπεύθυνο για την κατάληξη αυτή τον υπουργό εσωτερικών κ Μανιτάκη ο οποίος με τις μεθοδεύσεις του και τις διαδικασίες που ακολούθησε οδήγησε την κατάσταση σε αυτό το σημείο.    

Οι αντιδράσεις απο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ 

Νωρίτερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την αντίθεση τους , όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε δήλωση περί επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία με αυξημένη ένταση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε για γελοιότητες που οδηγούν σε αδιέξοδο και φανερώνουν την ανικανότητα της κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτα εδώ και ένα χρόνο για το πρόβλημα της ΕΡΤ. 
Ο κ Βενιζέλος μάλιστα προειδοποίησε ότι «θα κάνει μεγάλο λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε». Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

“Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε  η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο  πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι είναι ανυποχώρητος στο σχέδιό του. Όλα θα κριθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, με το ενδεχόμενο ακόμη και της προσφυγής στις κάλπες να είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο.

«Αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για την ΕΡΤ, ας τη ρίξουν» είπε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός  απευθυνόμενος σε υπουργούς, στελέχη και βουλευτές που κάλεσε στο γραφείο του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης  τους Χρύσανθο Λαζαρίδη, Θανάση Μπούρα, Γιώργο Μουρούτη, Σίμο Κεδίκογλου, Βολουδάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάκης Βορίδη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ακη Γεροντόπουλο, Κώστας Τασούλας, Λευτέρη Αυγενάκη και Αννα Ασημακοπούλου.

Ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήξεραν εδώ και ένα μήνα ότι θα έπρεπε να γίνουν απολύσεις και ότι αν δεν έβρισκαν από που θα γίνουν θα προχωρούσαν σε κλείσιμο της ΕΡΤ.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός κανένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν κατέθεσε κάποια πρόταση για τις απολύσεις και έτσι ελήφθη η απόφαση για το λουκέτο στο κρατικό κανάλι.

Έτσι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν γίνει αποδεκτό τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Έπεσε το σήμα και σίγησαν τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ διεκόπη το σήμα της ΕΡΤ σε πολλές περιοχές της χώρας και σίγησαν τα ραδιόφωνα.

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες παραμένουν έξω από το κτίριο το ραδιομέγαρο στη λεωφόρο Μεσογείων αλλά και όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην επικράτεια, η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή την επιχείρηση διακοπής του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το πρώτο «θύμα» ήταν το αναλογικό σήμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διεκόπη η λειτουργία των πομπών στην Πάρνηθα, για να ακολουθήσει λίγη ώρα μετά το σήμα της ΕΤ3, το σήμα στην Πάτρα, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Μετά τις 11:10 το βράδυ της Τρίτης το σήμα είχε πλέον χαθεί από τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες ανά την επικράτεια και το πρόγραμμα της ΕΡΤ μπορούσαν να βλέπουν μόνο οι χρήστες του διαδικτύου και οι συνδρομητές της NOVA και του OTE TV.

Οι παρουσιαστές της ΕΡΤ που βρίσκονται στο στούντιο για την έκτακτη ενημερωτική εκπομπή που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης από τον Σίμο Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις για την απώλεια του σήματος από διάφορες περιοχές.

Την ίδια ώρα στη συγκέντρωση που ξεκίνησε μετά τις 7 το απόγευμα κατόπιν καλέσματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, σωματείων, επαγγελματικών ομάδων, φοιτητικών συλλόγων κ.α.

Από το ραδιομέγαρο πέρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Μανώλης Γλέζος.

Στις 10:30 το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε και συναυλία των μουσικών συνόλων με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών που κατά δεκάδες συρρέουν στο ραδιομέγαρο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση του λουκέτου

Το κλείσιμο της ΕΡΤ  και τη λειτουργίας μίας νέας κρατικής τηλεόρασης, ανακοίνωσε και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Όλοι οι εργαζόμενοι, 2.656 στο σύνολο, απολύονται και θα αποζημιωθούν, ενώ, μέχρι να επαναλειτουργήσει, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το ειδικό τέλος. Το κόστος της νέας εταιρείας θα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ μικρότερο ετησίως, ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, τη στιγμή που το ετήσιο κόστος της ΕΡΤ για τους πολίτες ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ΕΡΤ θα αντικατασταθεί από μία νέα εταιρεία, έναν «δημόσιο αλλά όχι κρατικό, ούτε κομματικά ελεγχόμενο σταθμό», με βάση τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δικτύων.

Το μεσημέρι δημοσιεύτηκε στη Βουλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μιας ΔΕΚΟ όταν αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο φέρει τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ”, δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου, περιγράφοντας μία τεράστια σπατάλη χρήματος στην κρατική τηλεόραση. Δεκάδες τοπικοί σταθμοί αναμεταδίδουν τις περισσότερες ώρες της μέρας το ίδιο πρόγραμμα, είπε, κάνοντας λόγο για απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια και καθεστώς προνομίων για εργαζόμενους που χρεώνουν εικονικές υπερωρίες.

“Η Δημόσια Τηλεόραση είναι μοναδική περίπτωση σπατάλης και αδιαφάνειας”, είπε. “Δεν υπάρχουν περιθώρια για ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες”. 

Η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο λόγω και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι της τρόικας για την απομάκρυνση – απόλυση 2.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Α’ 139) και η οποία δεν αναφέρεται ρητώς στην ΕΡΤ αλλά σε μία ομάδα ΔΕΚΟ, όπως αυτές περιγράφονται στο Ν.3429 του 2005, παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών, Δημοσίας Τάξης και τον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό που εποπτεύει την ΔΕΚΟ να προβούν με αποφάσεις τους στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας μετά την αναστολή λειτουργίας της. Παρά τη μη ονομαστική αναφορά στην ΕΡΤ, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι στο στόχαστρο είναι κυρίως η Δημόσια Τηλεόραση.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ:

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.
Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.
Κι αυτό τελειώνει σήμερα…
Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.
Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!
Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!
Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.
Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.
Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.
Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.
Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.
Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.
Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει – επιτέλους – δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.
Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.
Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.
Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».