Όλοι βγήκαν “δικαιωμένοι” από την απόφαση του ΣτΕ για το μέλλον της ΕΡΤ, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς, αν και απέφυγε την ευθεία ενδοκυβερνητική κόντρα, βγήκε μάλλον αποδυναμωμένος από την όλη ιστορία, επισημαίνουν βρετανίκά ΜΜΕ και σχολιαστές για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως εκτιμούν δε, τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα, η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας έχασε κάτι από τη συνοχή της.

“Ο Σαμαράς εκάμφθη και υποχρεώθηκε από το ΣτΕ να υπαναχωρήσει έναντι των κυβερνητικών εταίρων του”, αναφέρει το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της οικονομικής εφημερίδας Financial Times στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα ΕΡΤ και το ενδεχόμενο εκλογών. Συνοψίζοντας τη δικαστική απόφαση αναφέρει πως καθυστερεί το σχέδιο του πρωθυπουργού για 2.650 απολύσεις στην ΕΡΤ και η αντικατάστασή της από μία νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτρέπει την επίτευξη ενός κυβερνητικού συμβιβασμού, καθώς στην ουσία δικαίωσε και τις δύο πλευρές.

Σε ανάλογο ύφος και το BBC, το οποίο αναφέρει “Όλοι θα δηλώσουν νικητές”, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνοχή της τρικομματικής έχει υποστεί πλήγμα  και ότι, ενώ από τη μια θα προχωρήσει η αντικατάσταση της ΕΡΤ από έναν νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως θέλει ο πρωθυπουργός, η εντολή να αποκατασταθεί η εκπομπή σήματος της ΕΡΤ συνιστά νίκη για τους δύο μικρότερους εταίρους.

Ο Βιντσέντζο Σκαρπέτα από τη δεξαμενή σκέψης Open Europe θεωρεί πως η απόφαση του ΣτΕ ενδεχομένως να σημαίνει το τέλος της ενδοκυβερνητικής κόντρας, αλλά προσθέτει ότι από την όλη διαδικασία έχει βγει αποδυναμωμένος ο Αντώνης Σαμαράς.

Τέλος, η εφημερίδα Independent αναφέρει τις προειδοποιήσεις προς τον κ. Σαμαρά, ακόμα και από το εσωτερικό της ΝΔ, ότι με την ενέργειά του θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των τριών πολιτικών ηγετών, η εφημερίδα γράφει ότι προκρίθηκε η λύση του ανασχηματισμού το καλοκαίρι και η μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρότερων εταίρων στη μετάβαση στο διάδοχο της ΕΡΤ σχήμα.