(upd) Στην έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών εταίρων είναι στραμμένη πλέον η προσοχή, καθώς υπάρχουν ακόμα δύο αγκάθια τα οποία δεν έχουν ξεπεραστεί. Και όλα αυτά, την ώρα που η τρόικα εντοπίζει νέες μαύρες τρύπες και πιέζει για τη λήψη πρόσθετων μέτρων (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).

Το πρώτο αγκάθι είναι η μορφή που θα λάβει η επανέναρξη εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά και η μορφή που θα έχει η κυβέρνηση, η οποία στην ουσία ανασυγκροτείται.

Το πολιτικό θερμόμετρο άλλωστε ανεβαίνει, με τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση του ΚΚΕ να ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, την οποία, μάλιστα, η ΔΗΜΑΡ προτίθεται να υποστηρίξει. Η πρόταση του ΚΚΕ, πάντως, δεν έγινε δεκτή. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Στο θέμα της ΕΡΤ, η μεν πλευρά Σαμαρά δείχνει να επιμένει στη συγκρότηση νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα αφενός για να μην εμφανιστεί ότι “ανακρούει πρύμναν” από την αρχική απόφαση, αλλά και για να δείξει κυρίως στην τρόικα ότι διατηρεί τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις λεγόμενες “μεταρρυθμίσεις”, δηλαδή απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια ραδιοτηλεόραση να είναι έτοιμο μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα προκειμένου να το παρουσιάσει στην νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Για να κερδηθεί χρόνος το νέο σχήμα θα υπάγεται νομικά στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση. Θα λειτουργεί βέβαια με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ αν επιθυμούν θα τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους όπως δεσμεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς του εταίρους. Ήδη από το πρωί σήμερα συνεδριάζουν συνεργάτες του κ. Γιάννη Στουρνάρα και του κ. Σίμου Κεδίκογλου με την συμβολή και του γενικού γραμματέα Μεταφορών κ. Μενέλαου Δασκαλάκη για να καθορίσουν τις λειτουργικές λεπτομέρειες.

Για να λειτουργήσει η μεταβατική ΕΡΤ θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται περί τα 30 άτομα που θα βγάζουν κάποιο υποτυπώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες. Προβλέπονται και τρία δελτία ειδήσεων προκειμένου να υπάρχει και η επίφαση του ενημερωτικού χαρακτήρα. Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων

Από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων, όμως, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις, οι οποίες έγιναν εμφανείς με τη διατύπωση από τη ΔΗΜΑΡ της πρόθεσης να υποστηρίξει την νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ.

Οι εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ προσδιορίζουν και το ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι των πιέσεων από την πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος σε νέα βάση.

Από την πλευρά της αγοράς, αλλά και της τρόικας, το ζητούμενο εν προκειμένω είναι σε ποιο βαθμό η συγκρότηση της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει απομάκρυνση προσώπων τα οποία “φρενάρουν” τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις και τοποθέτηση τεχνοκρατών ή “αποφασισμένων” πολιτικών ή -αντιθέτως- κατά πόσον το μεγαλύτερο “βάρος” του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει τροχοπέδη για την προώθηση “δύσκολων” αποφάσεων με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Πάντως, πηγές από το χώρο της οικονομίας εκτιμούσαν ότι παρά τα αγκάθια που υπάρχουν ακόμα φάνηκε ότι καμία πλευρά από τις τρεις που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκλογές. Έλεγαν, επίσης, ότι το ρίσκο το επόμενο διάστημα θα είναι να επανέλθει η αβεβαιότητα και η αστάθεια, τις οποίες η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δείξει μέχρι πρότινος ότι είχε θέσει υπό έλεγχο.