(upd)

Την απόφαση να αποχωρήσουν οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση έκαναν πράξη τα μελη του κόμματος.

Πρώτος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης και ακολούθησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντώνης Ρουπακίωτης και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, από τη ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης του κόμματος έναντι των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές της χώρας.

Το επόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία και θα καθορίσει την στάση που θα τηρήσει από δω και μπρος η ΔΗΜΑΡ απέναντι στη δικομματική κυβέρνηση της ΝΔ και τιυ ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση Κουβέλη για αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση εγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ, 2 κατά (οι κ.κ. Ψαριανός και Οικονόμου) και μία αποχή, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή ψήφισαν 14 υπέρ, 4 κατά και ένας αποχή.

Αξίζει να σημειωθεί η αποχή από την ψηφοφορία του «Νο 2» του κόμματος και γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Σπύρου Λυκούδη.

«Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της  Εκτελεστικής Επιτροπής και της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν  μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους» αναφέρεται στυην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.

Η συνεδρίαση και οι διαφορετικές «φωνές»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στην κυβέρνηση, πήραν το λόγο και συμφώνησαν να παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

«Τέλος, φεύγω από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία μάλιστα στη συνέχεια αποχώρησε και από τη συνεδρίαση.

Συμμετείχα στην κυβέρνηση, γιατί πίστεψα στο μεταρρυθμιστικό της έργο, σημείωσε στην ομιλία της η κυρία Σκοπούλη, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργούσε, καθώς σκόνταφτε σε μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Από την πλευρά τους, οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσίασαν το έργο τους, αντιστοίχως, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, και συντάχθηκαν με τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν τα κομματικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητείται η μορφή των σχέσεων που θα έχει από τούδε και στο εξής η ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση, ενώ συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη αναφέρουν ότι το κόμμα θα λαμβάνει θέσεις ευθύνης σε όλα τα ζητήματα.

Με τη γραμμή της αποχώρησης από την κυβέρνηση διαφώνησαν ανοιχτά οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, με τον πρώτο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να παραμείνει στο κυβερνητικό σ΄χημα και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.

Τα στελέχη που αποχωρούν από την κυβέρνηση

Αντώνης Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης
Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Φωτεινή Σκοπούλη, υφυπουργός Υγείας
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Παιδείας

Αννα Αναγνωστοπούλου, Γενική Γραμματέας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης
Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέας ΠΕΚΑ
Βασίλης Μάγλαρης. Γενικός Γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης
Ελένη Καραντζόλα, Γενική Γραμματέας υπουργείου Παιδείας
Γιάννης Σπιλάνης, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Ναυτιλίας
Υπάρχει επίσης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης, περιφερειάρχης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε διαφωνήσει με την ψήφιση του Μνημονίου και προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών
 Μιχάλης Κανδαράκης, ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Οι διαφωνίες

Στη ΔΗΜΑΡ η κατάσταση είναι τεταμένη μετά από τη στάση του Φώτη Κουβέλη στην χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Με τη γραμμή της αποχώρησης από την κυβέρνηση διαφώνησαν ανοιχτά οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, με τον πρώτο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.

Τις διαφορετικές στάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και που έχουν πάρει διαστάσεις εμφυλίου αποκάλυψαν οι σημερινές τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις αλλά και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νίκος Μπίστης σε ανάρτησή του στο Facebook εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς γράφοντας: «Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς» έγραψε ο κ. Μπίστης, και συμπλήρωσε «Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια». 

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «φωνή της λογικής» τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο έγραψε ακόμα ότι «Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε οτι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας».

Κάθετα αντίθετος στην επιλογή του Φώτη Κουβέλη για απομάκρυνση από την τρικομματική εμφανίζεται ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφος Γρηγόρης Ψαριανός.

«Με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και άλλα είπε στο Μαξίμου», είπε ο βουλευτής, εκφράζοντας την δυσφορία του.

Αναλυτικά τα  στελέχη που διαφώνησαν  με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη είναι: Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Θόδωρος Παπαθεοδώρου ,Νίκος Μπίστης, Μάκης Γεωργάτος (Ε.Ε.), Σταύρος Λιβαδάς (Ε.Ε.) ,Γιάννης Αντωνίου (Ε. Ε.), Ντόρα Τσικαδάνη (Ε.Ε.), Αντώνης Σχετάκης (Ε. Ε.). Και εν αναμονή των εξελίξεων: Σπύρος Λυκούδης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Γιαννακάκη,Γιώργος Κυρίτσης, Κατερίνα Μάρκου.

Σε ανακοίνωσή τους μετά την απόφαση αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και Δώρα Τσικαρδάνη, σημειώνουν:

“Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών.

Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ. Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του”.