Είναι πρόωρη η συζήτηση για διακοπή χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου των Financial Times ότι το Ταμείο θα διακόψει τη χρηματοδότηση εάν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό  που έχει προκύψει στο πακέτο διάσωσης της χώρας, ύψους 172 δισ. ευρώ.

“Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με την Ελλάδα. Δεδομένου ότι μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από τα τέλη Ιουλίου, υπάρχει χρηματοδότηση για το επόμενο έτος”, είπε ο Λίπτον στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Το δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι το χρηματοδοτικό κενό προκύπτει από την απροθυμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, με την αγορά νέων όταν τα παλιά ωριμάσουν. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό θα μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα με κενό ύψους 2 δισ. ευρώ φέτος.   

“Οι κεντρικές τράπεζες θα λάβουν οι ίδιες τις αποφάσεις τους. Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις όσον αφορά στον τρόπο που θα βοηθήσουν την Ελλάδα και είμαστε βέβαιοι ότι θα τις τηρήσουν”, ανέφερε ο Λίπτον.

Το άρθρο των Financial Times δεν είναι παρά μια πρόβλεψη για τα οικονομικά της Ευρώπης και δεν αναφέρεται ειδικά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, είπε, προσθέτοντας πως αμφιβάλει πως η όλη ιστορία διέρρευσε επί τούτου από δημοσιογράφους, ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις Ελλάδα ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους, αλλά έχει ακόμα θέματα να επιλύσει, είπε επίσης ο αν. Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ για να προσθέσει ότι ένα τέτοιο θέμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπου χρειάζεται να γίνουν αρκετά βήματα.
Όπως είπε, “πρέπει να γίνει αυστηρή επαναξιολόγηση σε οτιδήποτε κάνουμε και το κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν επιδιώκουμε να ασκήσουμε κριτική σε κανέναν”, κατέληξε.