Στο επίκεντρο της προσοχής του διεθνή Τύπου και πάλι η Ελλάδα με άρθρα που αποτυπώνουν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας της χώρας.

Στη στάση της ΔΗΜΑΡ επικεντρώνεται άρθρο του Reuters και την ενδεχόμενη αποχώρηση της από το κυβερνητικό σχήμα. Επίσης υπάρχει εκτενής αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και στην επιθυμία του να παραμείνει η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη η κατηγορηματική διάψευση και των τριών εκπροσώπων των κομμάτων ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογική αναμέτρηση.

Το BBC αναφέρει ότι: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα καταρρέει λόγω ΕΡΤ», ενώ αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει για την ανάκληση του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης, ΕΡΤ. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι η κυβέρνηση ίσως καταρρεύσει και ολοκληρωτικά».

Ο Economist αναφέρει πως η απόφαση του Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση αν και «φάνηκε καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή» οδήγησε σε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, εκτιμά ωστόσο ότι τελικά η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της παρά τις απώλειες.
«Για μερικές μέρες φαινόταν πως η ελληνική κυβέρνηση ίσως θα καταρρεύσει, αλλά ακόμη απλώς τρίζει. Οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να παραμείνει ο συνασπισμός και να αποφύγουν πρόωρες εκλογές. Εάν γίνονταν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ ίσως δεν συγκέντρωνε το 3% που χρειάζεται για να μπει στην κυβέρνηση και η Δημοκρατική Αριστερά ίσως μείνει χωρίς έδρα. Η υπόθεση της EΡΤ κάνει όλο και πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια να πουλήσει το ‘success story’ των μεταρρυθμίσεων. Στον ένα χρόνο ζωής της η συγκυβέρνηση τα έχει πάει καλά στους στόχους της όσον αφορά στον προϋπολογισμό. Αν δεν καταφέρει όμως να αναδομήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, η υπόθεση διάσωση θα παρεκκλίνει από την πορεία της, φοβάται η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».

«Οι νέες αμφισβητήσεις για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βάζουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία ξεκινά το άρθρο της για την Ελλάδα με τη χαρακτηριστική φράση «φανταστείτε ξαφνικά η γαλλική τηλεόραση να σταματούσε να εξέπεμπε. Ε, αυτό έγινε στην Ελλάδα».

Η ισπανική El Pais με τίτλο «ΔΝΤ και Ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα» γράφει: «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι πονοκεφάλους στην ευρωζώνη. Εν μέσω μιας ακόμη πολιτικής κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες βράδυ ότι θα μπορούσε να αναστείλει την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα εκτός εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης καλύψουν το κενό των 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η εφημερίδα.

Το ίδιο λίγο νωρίτερα είχαν υπογραμμίσει και οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ευθύνη δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωζώνη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αργούν να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν, ενώ βρίσκεται και εκτός στόχων το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το Bloomberg με τη σειρά του βλέπει την κυβέρνηση να παραπαίει λόγω του αδιεξόδου για την ΕΡΤ. Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την κυβέρνηση αφήνει το Σαμαρά εξαρτημένο από τις 28 έδρες του ΠΑΣΟΚ με πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο κοινοβούλιο. Ο Σαμαράς πρέπει να μπορέσει να πείσει την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι έχει την ευρεία στήριξη που απαιτείται για να περάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι προϋπόθεση για το πακέτο στήριξης.

Στη Wall Street Journal, η πιθανή αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση είναι πρώτο θέμα. Χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά, η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και οι Σοσιαλιστές ελέγχουν 153 έδρες στο κοινοβούλιο, αρκετές για να κυβερνήσουν, αλλά με οριακή πλειοψηφία αναφέρεται στο δημοσίευμα. Βέβαιο πάντως είναι ότι ενισχύεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πιθανότατα με τον διορισμό αρκετών κομματικών στελεχών σε υπουργικές θέσεις – κλειδιά. Υπάρχει ευρεία προσδοκία ότι ο κ. Βενιζέλος θα οριστεί υπουργός Εξωτερικών σε ένα μελλοντικό ανασχηματισμό και πως θα αναλάβει το ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Παράλληλα, το ΔΝΤ σκληραίνει την στάση του προς τους εταίρους στην ευρωζώνη για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξη. Ορισμένες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αμφιβολίες για το roll over ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, απειλώντας να δημιουργήσουν χρηματοδοτικό κενό σε ένα πρόγραμμα που ήδη είναι στα άκρα, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. Μια πηγή αναφέρει ότι η «πλειοψηφία» των εθνικών κεντρικών τραπεζών διστάζει να αντικαταστήσει ομόλογα που λήγουν με νέους τίτλους, επειδή ανησυχούν ότι μπορεί να εκληφθεί ως χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, που συνιστά παραβίαση των κανόνων.

Ο Σαμαράς προκάλεσε την τρέχουσα κρίση επειδή, δίχως διαβούλευση έκλεισε την ΕΡΤ. Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει να επιμένει ότι η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία μετάδοσης μέχρι την μετάβαση στη νέα εποχή. Ειδάλλως, απείλησε ότι θα αποχωρήσει. “Αυτό είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας”, αναφέρει το Γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ενώ στην αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές παρά την “βαθιά ρήξη” με έναν από τους κυβερνητικούς του συμμάχους στέκεται το Associated Press.
“Με το ΠΑΣΟΚ, οι συντηρητικοί του Σαμαρά διατηρούν μια μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να περάσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι το 2015”, αναφέρει το πρακτορείο.

Πηγές: Το Έθνος, Euro2day.gr