(Upd) Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό εισέρχεται η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται προς τις αρχές της εβδομάδας, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για το απόγευμα της Δευτέρας.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται ήδη σε επαφή, και πρόκειται να έχουν την πρώτη τους συνάντηση την Κυριακή. Εξάλλου, ο πρόδρος του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη. Ήδη στα δύο κόμματα προετοιμάζεται η νέα προγραμματική συμφωνία, η  οποία αναμένεται να εστιάζει κυρίως στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την τόνωση της ανάπτυξης, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον αντιρατσιστικό νόμο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στην προγραμματική συμφωνία να περιλαμβάνονται  και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κυβέρνηση, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για “σπάσιμο” του υπουργείου Ανάπτυξης,  καθώς και το διαχωρισμό των Παιδείας και Πολιτισμού σε ανεξάρτητα υπουργεία. 

Ανάμεσα στους υπουργούς που θεωρούνται “υποψήφιοι” για αποχώρηση περιλαμβάνονται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Αμετακίνητοι πιστεύεται ότι θα παραμείνουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας Πολίτη Νίκος Δένδιας και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Αμετακίνητος θεωρείται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι το υπουργείο του δεν θα περάσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, μαζί με τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Επίσης, την ευθύνη για το νέο φορέα που θα δημιουργηθεί για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αναμένεται να έχει πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, που δεν αποκλείεται να μην προέρχεται από τον πολιτικό χώρο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του ούτε σε στενούς του συνεργάτες, είναι όμως σαφές ότι θα λάβει όποιο πόστο ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ήδη έχουν φουντώσει οι φήμες ότι πρόκειται να οριστεί αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται τίποτα. Να σημειωθεί ότι κ. Βενιζέλος δέχεται και εισηγήσεις να μην είναι σε αυτή την κυβέρνηση, υπό το φόβο της προσωπικής ταύτισης με τον κ. Σαμαρά.

Ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούνται υποψήφια για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις στη νέα δικομματική πλέον κυβέρνηση.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (μετά το “σπάσιμο”) το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εντωμεταξύ, ορισμένες πληροφορίες θέλουν και την επιστροφή του κ. Δημήτρη Ρέππα σε κυβερνητική θέση.