Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου κ. László Andor, αρμόδιου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη.

Το πρωί, ο επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτσης. Η συζήτηση είχε σαν αντικείμενο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στη συνέχεια, ο κ. Andor εκφώνησε ομιλία με θέμα “Η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας” σε ειδική Συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Απασχόλησης, Οικονομικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην ομιλία του ο Επίτροπος τόνισε ότι σε πολλά κράτη μέλη, λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας, η κοινωνική κατάσταση χρήζει μέτρων έκτακτης ανάγκης και ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των Διαρθρωτικών Ταμείων και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Ο κ. Andor επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, οι πόροι του ΕΚΤ έχουν αξιοποιηθεί σημαντικά και ανέφερε τρείς κύριες δράσεις: τον εξορθολογισμό του ΟΑΕΔ, την εκπόνηση ενός εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων και την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Αναφορικά με τους νέους, ο Επίτροπος προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν άμεσα την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «εγγύηση για τη νεολαία», που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο 2013 από το Συμβούλιο της ΕΕ, και η οποία αποτελεί μια ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών θα λαμβάνουν μια καλής ποιότητας προσφορά απασχόλησης, συνεχούς εκπαίδευσης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από το τέλος της σχολικής τους ζωής ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Στη συνέχεια, ο κ. Andor αναφέρθηκε στις αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την υλοποίηση του φιλόδοξου, και κοινωνικά δύσκολου, προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τη στήριξή του για πιθανή συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Τόνισε, όμως, ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν όπως η εύρεση λύσεων για τους πολίτες που δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας και δεν μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Ο κ. Andor αναγνώρισε ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν εξαρτάται μόνο από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και από την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να προχωρήσουν σε περαιτέρω πρωτοβουλίες με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αναδιάρθρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των Κρατών Μελών.

Επανέλαβε δε ότι για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση, πρέπει να εστιάσει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και ειδικότερα στην μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.

Ακολούθως, ο κ. Andor παρουσίασε κεντρική ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με θέμα: “Αντιμετώπιση της εργασιακής κρίσης στην Ελλάδα: ποιες προοπτικές;”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Hilton Athens.

Στην ομιλία του, ο Επίτροπος τόνισε τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου στην αντιμετώπιση της κρίσης στα κράτη μέλη που έχουν υπογράψει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές πρέπει να εστιάσουν στην ύπαρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι ήσαν παρόντες και συμμετείχαν στην Ημερίδα, προκειμένου να διασφαλισθεί η κοινωνική ειρήνη και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με επιτυχία. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να γίνουν εν μέσω κρίσης, χρειάζονται απαραιτήτως την στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων. Ο Επίτροπος Andor πρόσθεσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει επίσης να εμπλέκονται στην διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τη στήριξή τους δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη. Η συζήτηση για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έχει αρχίσει και γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί ο διάλογος αυτός. Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μπορούν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

Όπως εξήγησε ο κ. Andor, η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκής Επιτροπή, έχει στόχο να ενισχύσει τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου στην εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων. Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι “ο κοινωνικός διάλογος είναι μέρος της λύσης, και όχι μέρος του προβλήματος”.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Επίτροπος κ. Andor συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη.