Δύο σπείρες που συστηματικά εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες εξιχνίασε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής. Μία 55χρονη συνελήφθη και τέσσερις συνεργοί της αναζητούνται για την πρώτη «εταιρεία» απατεώνων, που αποσπούσαν χρήματα από μικροεπιχειρηματίες τάζοντας χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ. Για τη δεύτερη “εταιρεία”, που υπόσχονταν υπεραποδόσεις μέσα από “επενδυτικό πρόγραμμα” μαϊμού πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συλλήψεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο η 55χρονη όσο και ο 72χρονος που φέρεται ως «εγκέφαλος» της δεύτερης σπείρας είναι παλιοί «γνώριμοι» των Αρχών για περιπτώσεις απάτης.

Η 55χρονη κυκλοφορούσε στην «πιάτσα» τα τελευταία περίπου τρία χρόνια. Στα υποψήφια θύματά της παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος εταιρείας που διαχειρίζεται προγράμματα ΕΣΠΑ. Με το πρόσχημα παροχής ευρωπαϊκών επιδοτήσεων έπειθε τους μικροεπιχειρηματίες και τους αποσπούσε χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 5.000 ευρώ. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει εξακριβωθεί η εξαπάτηση 11 επιχειρηματιών, από τους οποίους οι δράστες έλαβαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ.

Σε βάρος της 55χρονης είχε σχηματιστεί τον Νοέμβριο του 2012 δικογραφία για το αδίκημα της απάτης, που είχε τότε διαπιστωθεί σε βάρος δώδεκα επιχειρηματιών, από τους οποίους είχε αποσπάσει με τον ίδιο τρόπο το χρηματικό ποσό των 37.850 ευρώ.

Με… “πρόγραμμα” αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από πολίτες και τα τέσσερα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε. Η πολύμηνη έρευνα των Αρχών έφερε αποτέλεσμα και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση στο Κερατσίνι και στο κέντρο της Αθήνας, πιάστηκαν τέσσερις Ελληνες, ηλικίας 38, 50, 58 και 72 ετών, μέλη της οργάνωσης.

Οπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 72χρονος εμφανιζόταν ως δικηγόρος-νομικός σύμβουλος και πρότεινε συμμετοχή των θυμάτων σε «επενδυτικό πρόγραμμα». Προκειμένου να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος στα υποτιθέμενα μελλοντικά κέρδη, τον έπειθαν ότι έπρεπε να προσφέρει είτε χρηματικό ποσό ως αρχικό κεφάλαιο είτε προσημείωση ακινήτου ιδιοκτησίας του.

Ο 50χρονος και ο 58χρονος εμφανίζονταν ως συνεργάτες του 72χρονου, λαμβάνοντας αμοιβή για την προώθηση του «επενδυτικού προγράμματος». Επίσης, ένας 38χρονος ως δικηγόρος, προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες για τις προαναφερόμενες προσημειώσεις ακινήτων.

Οπως διαπιστώθηκε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, η σπείρα με αυτήν τη μέθοδο κατάφερε να εξαπατήσει επτά πολίτες. Υπολογίζεται ότι η ζημιά που προκάλεσαν ξεπερνά το ποσό των 342.000 ευρώ, ενώ προσημείωσαν και ακίνητα.