Σημειολογικής – και όχι μόνο – σημασίας η αποψινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα και με πηγές του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η άφιξή του λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θέλει να εκφράσει το ενδιαφέρον του Βερολίνου «για μια στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» σχέση με την Αθήνα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπου θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται να βρεθούν η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η ελληνογερμανική συνεργασία.
Επιπλέον, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, ο Γερμανός υπουργός αναμένεται να εκφράσει και πάλι την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα “στον δύσκολο δρόμο της κρίσης”.
“Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση Σαμαρά στην αποφασιστική συνέχιση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δείχνουν τους πρώτους καρπούς”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στην προσπάθειά της να στηρίξει την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία δεν περιορίζεται στη σημαντική συνεισφορά της στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρουν γερμανικές διπλωματικές πηγές. Σημαντική θεωρείται η σχέση που αναπτύσσεται μέσω της ελληνογερμανικής συνεργασίας, η οποία προσφέρει μια ευρεία πλατφόρμα συνεργασίας για τις δύο κυβερνήσεις σε πολλούς μεταρρυθμιστικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση νέων στην Γερμανία.
Ακόμα, αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Βεστερβέλε θα είναι η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2014.
Ο κ. Βεστερβέλε αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα απόψε στις 19:00 και να αναχωρήσει αύριο στις 13:00.
Σημειώνεται ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται για τη “μίνι Σύνοδο” για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη, στην Αθήνα περίπουν την ίδια ώρα σήμερα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.