Τα τυπικά προσόντα και η πρόσληψη στο Δημόσιο με ΑΣΕΠ “ασπίδα” των υπαλλήλων για να αποφύγουν τη διαθεσιμότητα, ενώ αρνητική θα είναι η βαθμολογία για όσους έχουν πειθαρχικά παραπτώματα.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δημοσιεύθηκε χθες, στην “κόκκινη” γραμμή της διαθεσιμότητας τίθενται υπάλληλοι χαμηλών προσόντων, όσοι έχουν διορισθεί εκτός ΑΣΕΠ ή όσοι πρώην συμβασιούχοι έχουν μονιμοποιηθεί με προεδρικά διατάγματα.

Στην επικίνδυνη ζώνη θα βρεθούν και υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές, καθώς θα υπάρχει αρνητική βαθμολογία.

Έτσι τα κριτήρια αξιολόγησης σύμφωνα με το “Έθνος” χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα τυπικά προσόντα όπως τίτλους σπουδών, γνώση ξένης γλώσσας και λαμβάνονται 30 μόρια ως ανώτατο όριο.

Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται η διοικητική εμπειρία (με ανώτατο όριο 30 μόρια) συμπεριλαμβανομένης και της προϋπηρεσίας και της υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου.  Στην περίπτωση αυτή ευνοούνται και οι νεότεροι υπάλληλοι αφού λαμβάνουν πέντε μόρια για τα πέντε πρώτα χρόνια υπηρεσίας.

Άλλο ένα κριτήριο είναι ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο. Τη μέγιστη βαθμολογία (30 μόρια) λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και όσοι έχουν “περάσει” γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Όσοι υπάλληλοι έχουν πετύχει σε διαγωνισμό που τον πλήρη έλεγχο είχε το ΑΣΕΠ, λαμβάνουν 25 μόρια ενώ οι υπόλοιπες προσλήψεις, που ελέχθησαν από το ΑΣΕΠ βαθμολογούνται με 20 μόρια.

Τα ΑΜΕΑ που εργάζονται σε οργανικές θέσεις με μοριοδότηση από τον ΟΑΕΔ και οι προσλήψεις τους έγιναν με συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ στην επιτροπή αξιολόγησης, λαμβάνουν 15 μόρια.

Οι γραπτοί διαγωνισμοί που πραγματοποιήθηκαν από υπουργεία πριν το 1994 λαμβάνουν 20 μόρια και όσοι προσλήφθηκαν μέσω επετηρίδας, λαμβάνουν πέντε μόρια.

Η υπηρεσιακή αξιολόγηση της τελευταίας οκταετίας βαθμολογείται με 10 μόρια, ενώ όσοι υπάλληλοι δεν έχουν περάσει από αξιολόγηση θα πάρουν μηδέν μόρια.

Τέλος θα αφαιρούνται έως και 30 μόρια σε περίπτωση που σε κάποιον υπάλληλο έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή με τελεσίδικες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα.