Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μ έχρι στιγμής όλοι νομίζαμε πως το γερμανικό δόγμα είναι πως «η  Ελλάδα μοιάζει με την Ανατολική Γερμανία». Κάτι ο χρόνιος -σοσιαλιστικής υφής και φύσεως- γραφειοκρατικός παραλογισμός μας, κάτι το μεγάλο κράτος, λογικό ήταν να βλέπουμε ομοιότητες. Να όμως που πλέον, έπειτα από τρία χρόνια χρηματοοικονομικής γερμανικής ορθοδοξίας και ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, οι Γερμανοί κατατάσσουν διά των επιλογών τους τη χώρα μας ακόμα πιο κάτω. Για την ακρίβεια, με την προώθηση του κ. Χανς-Γιούργκεν Μπέερφελτς ως νέου επιτηρητή στη θέση του αποχωρούντος κ. Γιοακίμ Φούχτελ αποφασίζουν πως πλέον η Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με αφρικανική δημοκρατία ή ασιατική υποανάπτυκτη αγορά. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως ο αρμόδιος γενικός γραμματέας (υφυπουργός ουσιαστικά) του ομοσπονδιακού υπουργείου Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα έρθει, σύμφωνα με διαρροές, για να ορίσει τις αναπτυξιακές τύχες της Ελλάδας για τα επόμενα τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια ως ειδικός σύμβουλος από τη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα.

Μια ματιά στον ρόλο, στα έργα και τις ημέρες του εν λόγω γερμανικού υπουργείου πείθει και τον πλέον δύσπιστο για τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν την πατρίδα μας. Δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο από το οποίο προέρχεται ο φιλελεύθερος κ. Μπέερφελτς είναι εκείνο που έχει την ευθύνη ώστε να πηγαίνει η ανθρωπιστική αλλά και αναπτυξιακή πολιτική της Γερμανίας προς τρίτες χώρες.

Ποιες όμως είναι αυτές; Πρόκειται για κράτη που δοκιμάζονται από την πείνα, τη δυστυχία και την υπανάπτυξη, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μάλι, η Αιθιοπία και άλλες ασιατικές / αφρικανικές χώρες. Σε αυτές τις περιοχές το συγκεκριμένο γερμανικό υπουργείο παρέχει τεχνογνωσία αλλά και βοήθειες οικονομικού χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια αύξησης της παρουσίας της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα, στην επίσημη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του υπουργείου τονίζεται ξεκάθαρα πως σκοπός του δεν είναι άλλος από «την αύξηση της επίδρασης της γερμανικής αναπτυξιακής πολιτικής σε όλο τον κόσμο».Οι Γερμανοί ετησίως ξοδεύουν περί τα 10 δισ. ευρώ για τέτοιου είδους δράσεις. Μόνο που στην Ελλάδα, διά του νέου εκπροσώπου τους, ως στόχο θέτουν τη συνέχιση της οικονομικής τους κυριαρχίας και φυσικά την πλήρη ανατροπή στο υπάρχον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό σύστημα.

Από πίσω είναι η KfW

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Μπέερφελτς ουσιαστικά αναμένεται να έρθει στη χώρα μας για να ασκήσει πολιτικές που ήδη έχουν δοκιμαστεί παγκοσμίως μόνο σε χώρες με χαμηλότερα εισοδηματικά δεδομένα και άλλου τύπου υποδομές. Το εν λόγω υπουργείο είναι στενά συνδεδεμένο, για παράδειγμα, με τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και με την Ε.Ε. Το γεγονός πως ο εν λόγω Γερμανός πολιτικός (είναι μέλος του FDP, του φιλελεύθερου συνεργαζόμενου με το CDU της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ κόμματος) έχει αυτές τις παραστάσεις και συνισταμένες συν το ότι ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα δείχνουν πως κάποια πολιτικά κέντρα μετρούν την πατρίδα μας ως μια χώρα σχεδόν κατεστραμμένη και με λογική Τρίτου Κόσμου.

Γνωστό επίσης είναι πως το εν λόγω γερμανικό υπουργείο καθήκον έχει τον μετασχηματισμό των κρατικών δομών και υποδομών απ’ όπου έχει περάσει μέσω του επονομαζόμενου Private Sector Advisory Board, ενός από τους δύο πυλώνες δηλαδή της πολιτικής του. Παράλληλα, η δράση του είναι απόλυτα συνδεδεμένη με αυτή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW, η οποία διαχειρίζεται τα κρατικά κονδύλια ανάπτυξης, πάντοτε όμως με μεγάλη φειδώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε παράλληλα το γεγονός πως η Γερμανία με τέτοιου είδους προγράμματα δεν στηρίζει μονάχα τη χώρα μας, αλλά άλλες 46 σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αρα όσοι εκ νέου -μετά τα αποτυχημένα σχέδια για τις Sparkasse και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο- σπεύσουν πάλι να πανηγυρίσουν για κρουνούς χρήματος που θα ανοίξουν μάλλον και πάλι θα μείνουν με τη χαρά.

Ερχεται με διάθεση ανατροπών σε Υγεία και Δημόσια Διοίκηση

Β έβαια, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα για τη διαφαινόμενη επιλογή -όπως αναφέρουν κύκλοι της Ε.Ε. στη χώρα μας- του κ. Μπέερφελτς για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς όλα δείχνουν πως οι Γερμανοί έχουν ξεκάθαρα πρωτεύοντα ρόλο στις αλλαγές της διοίκησης στη χώρα μας, καθώς και ο κ. Ράιχενμπαχ παραμένει στη θέση του (παρά τις φήμες περί αποχώρησής του) και η Τask Force, που διατηρεί γερμανική λογική ενδεδυμένη με ευρωπαϊκό μανδύα, θα συνεχίσει ιδιαίτερα δυναμικά το έργο της λόγω της επικείμενης ελληνικής προεδρίας. Επιπλέον, ένας νέος σύμβουλος θα έρθει στην Ελλάδα, στο πρόσωπο του κ. Μπέερφελτς, όπως όλα δείχνουν. Η για δεύτερη συνεχόμενη φορά επιλογή ενός Γερμανού ως τοποτηρητή λογικό είναι να δημιουργεί αντιδράσεις και ερωτήματα. Κι αυτό διότι μπορεί πρόσφατα να ήρθε σε ρόλο επόπτη και παρόχου τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους της Ε.Ε. ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς (σ.σ.: στενός συνεργάτης του κ. Μανουέλ Μπαρόζο), όμως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιοι λόγοι επιβάλλουν έναν δεύτερο πολιτικό να έρχεται στην Αθήνα, σε μια περίεργη διμερή μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου σχέση.

Θα πρέπει να πούμε πως ο κ. Μπέερφελτς είναι στενός συνεργάτης του γνωστού για τις ανθελληνικές συχνά θέσεις αντιπροέδρου της γερμανικής κυβέρνησης κ. Φίλιπ Ρέσλερ, ενώ ο ίδιος έχει διαδραματίσει ρόλο στη διαλυμένη πρώην Γιουγκοσλαβία ενισχύοντας τις αποσχισθείσες δημοκρατίες της Σλοβενίας και Κροατίας – που ανήκαν και ανήκουν στον γερμανικό πυρήνα επιρροής.

Στα σχέδια, πάντως, της Τask Force, με την οποία θα συνεργάζεται έως έναν βαθμό ο νέος Γερμανός επιτετραμμένος, είναι άμεσα να προχωρήσει σε συστάσεις αλλαγών και ανατροπών στην Υγεία και τη δομή του κράτους. Ηδη υπάρχουν συμβουλές για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την απομάκρυνση όσων διευθυντών δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί από την κεντρική κυβέρνηση.
Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα η Τask Force θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της για τους τομείς Δημόσιας Διοίκησης που πάσχουν και θα ζητήσει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για υλοποίηση στόχων. Στις περιπτώσεις όμως που αυτοί δεν θα γίνονται κατορθωτοί, θα ζητείται η απομάκρυνση των διευθυντικών στελεχών που δεν τους έπιασαν.