SOS εκπέμπουν οι ποτοποιοί της Λέσβου, μέλη του Συνδέσμου Ποτοποιών και Αποσταγματοποιών του νησιού. Η φοροκαταιγίδα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία δύο χρόνια απειλεί πλέον ευθέως το ιστορικό ποτό και τις 16 επιχειρήσεις παραγωγής, από τις πιο γνωστές πανελλαδικά που καλύπτουν το 50% της εθνικής παραγωγής και εξάγουν σε 30 χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους που καταγράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 123% μέσα σε 16 μήνες, η επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου των λοιπών φόρων, η άμεση απόδοση του ΕΦΚ εντός 25 ημερών μαζί με την απόδοση του ΦΠΑ, η υπαγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ αλλά και το μεγάλο κόστος των μεταφορών οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό.

Και αυτό καθώς πέρα των άλλων, έχουν οδηγήσει στη λαθραία εισαγωγή και διακίνηση αιθυλικής αλκοόλης και προϊόντων ούζου. Όπως υπολογίζουν περίπου 30.000 τόνοι προϊόντων τσίπουρου εισήχθησαν στην Ελλάδα!

Χθες οι εκπρόσωποι των ποτοποιών κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή, που μεταξύ άλλων αφορούν την άμεση μείωση του ΕΦΚ για την αποκατάσταση της τιμής του ούζου  και την παράταση του χρόνου καταβολής του, την τροποποίηση του λανθασμένου τρόπου τιμολόγησης της αιθυλικής αλκοόλης, την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγές, την ενεργοποίηση του ελέγχου των ναύλων των εταιρειών ναυσιπλοΐας.